sernik dyniowy By

sernik dyniowy

z widokiem na stół   |   sernik dyniowy

 

 

 

 

 

cudowny jesienny sernik dyniowy…
lekko piernikowy chrupiący spód, bardzo aromatyczne, kremowe wnętrze w zniewalającym kolorze, posypka z karmelizowanych orzechowych okruszków…
jeśli pominąć spód (nie róbcie tego, jeśli nie musicie) – sernik będzie bezglutenowy.

składniki- spód:

składniki– masa:

  • 675 g twarogu sernikowego (3-krotnie mielonego)
  • 2 i 1/4 szklanki pure z dyni
  • 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2/3 łyżeczki imbiru (suszonego w proszku)

składniki – posypka:

  • 1 / 4 szklanki orzechów laskowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

można użyć gotowej posypki z orzechów i cukru


* ciasteczka zbożowe:
udało mi się znaleźć świetne gotowe ciasteczka, które chętnie używam w domowych ciastach. zawsze miałam z tym problem, bo ciasteczka to olej palmowy i polepszacze w składzie. przecież nie po to piekę w domu, żeby serwować takie ‚przysmaki’. nareszcie trafiłam na ciasteczka, które mogę śmiało polecać! 🙂 ciasteczka mało znanej marki Oskroba – w ofercie maślane ciasteczka owsiane, faktycznie maślane bez innych tłuszczy; oraz ciasteczka zbożowe na oleju rzepakowym. niestety, nie wszystkie ich produkty mają tak dobry skład. (to nie jest wpis sponsorowany 😉  )

** domowa przyprawa korzenna:
używam tego terminu, bo od lat nie kupuję ‚sklepowych’ przypraw korzennych  / piernikowych. chodzi o przyprawę bez wypełniaczy: mąki, cukru. taką przyprawę można kupić, albo zrobić samemu w domu >> PRZEPIS. jeśli używacie ‚zwykłej’ sklepowej przyprawy z wypełniaczami – trzeba dać jej więcej, bo przyprawy stanowią zazwyczaj niewielki procent w składzie – trzeba czytać dokładnie skład.

przygotowanie

najpierw spód:
składniki umieszczam w mikserze (malakserze), miksuję do otrzymania ziarnistej masy, podobnej do piasku.
dno tortownicy (24cm) wykładam papierem do pieczenia, wysypuję okruszkową masę, rozkładam na dnie i bokach (do połowy wysokości), wyrównuję, uklepuję. wstawiam do  lodówki na 30 minut.

kiedy spód się chłodzi, miksuję wszystkie składniki masy na gładką mieszankę. 
wylewam masę na schłodzony spód.

piekę około 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. sprawdzam patyczkiem, czy sernik jest gotowy (piekarniki różnie pieką, a dynia ma inną wilgotność za każdym razem).

na posypkę – orzechy drobno siekam (u mnie to również robi mikser stacjonarny, albo malakser), podsmażam na patelni; gorące podsypuję cukrem. pozwalam cukrowi oblepić orzechowe okruszki.

na gorący sernik wysypuję ciepłą posypkę, lekko przyciskam dłonią. zostawiam do ostygnięcia.

 

 

smacznego…. dyniowego…. jesiennego!

 

 

 

 

 

 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.