z widokiem na stół kruche babeczki z musem truskawkowym | z widokiem na stół

kruche babeczki z musem truskawkowym By

kruche babeczki z musem truskawkowym

z widokiem na stół | kruche babeczki z musem truskawkowym

 

 

 

kruche babeczki z musem truskawkowym…

miseczki z ciasta kruchego, najbardziej kruchego z kruchych, czasem nazywanego kruchym piaskowym, pâte sablée…
pyszny mus truskawkowy – tradycyjny, ze śmietanką w tle, z mnóstwem truskawek, aromatyczny i pełen…
dodatkowo świeże truskawki… listki świeżej mięty, jadalne kwiatki, drobne ciasteczkowe dodatki…
naprawdę nie można się oprzeć…

 


składniki 48 minibabeczek*
( lub 16 babeczek )

składniki ciasto – kruche kubeczki:

  • 200 g masła
  • 100-150 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej (typ 700) – można użyć pszennej luksusowej 550, choć nie polecam**

składniki mus:

  • 125 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny (16 g)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)

dodatkowo:

  • 125 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej) >> opcjonalnie
  • 1/2 łyżki cukru pudru >> opcjonalnie
  • 250 g truskawek
  • świeże listki mięty
  • jadalne kwiatki – fiołki rogate

 


jeśli robimy ręcznie bez miksera – masło powinno być zimne.
u mnie wszystko miksuje mikser stacjonarny Kitchen Aid – masło musi być miękkie.
świetnie sprawdza się też Thermomix – ciasto kruche jest gotowe w 25 sekund!
* do miniaturowych babeczek używam formy na minimuffiny, zdecydowanie rekomenduję >> miniaturowe babeczki są urocze. oczywiście, możemy zrobić większe babeczki używając formy na muffiny lub indywidualnych foremek babeczkowych, z karbowanymi bokami. używając regularnego rozmiaru formy z tych samych składników otrzymamy 3 razy mniej babeczek.
** mąka orkiszowa w cieście kruchym sprawdza się wspaniale. ciasto orkiszowe jest bardziej kruche, ale mniej piaskowe (mniej sypiące się) niż z regularnej mąki pszennej. no i zdrowsze. 😉 jeśli nie próbowaliście – zdecydowanie polecam.

kruche babeczki z musem truskawkowym – przygotowanie

najpierw przygotowuję śmietankowy mus truskawkowy według tego przepisu > KLIK . to nie jest wiele pracy, ale mus potrzebuje jakichś 2 godzin, aby stężeć w lodówce, dlatego najchętniej zaczynam od przygotowania musu. można to zrobić również poprzedniego dnia wieczorem. u mnie najczęściej tak to właśnie wygląda: wieczorem robię mus i zagniatam ciasto, rano piekę babeczki {spody}, studzę, wypełniam kulkami musu i dodatkami.

ciasto – sposób ręczny:

masło siekam w drobną kostkę, łączę szybko wszystkie składniki. ciasto dzielę na 2 części, formuję 2 krążki, owijam w folię, wkładam na 30 minut do lodówki.

ciasto – sposób mikserem:

ucieram/miksuję masło z cukrem pudrem do białości (w mikserze stacjonarnym używam mieszadło płaskie, prędkość 6 w skali 1-10), dodaję żółtka i wanilię, miksuję dalej kilkanaście sekund. partiami – to ważne – dodaję przesianą mąkę. ciasto dzielę na 2 części, formuję 2 krążki, owijam w folię, wkładam na 60 minut do lodówki.

ciasto – sposób Thermomixem:

wszystkie składniki wkładamy do kielicha i wybieramy program / przepis na ciasto kruche słodkie : miksowanie 25 sekund, prędkość 5 (w skali 0-10).
UWAGA! przepis z książki Thermomixa ma inne proporcje składników i ciasto wychodzi inne. niemniej to ciasto – najkruchsze z kruchych – potrzebuje tych samych paramtrów miksowania.
ciasto dzielę na 2 części, formuję 2 krążki, owijam w folię, wkładam na 60 minut do lodówki.

po wyjęciu ciasta z lodówki:

wałkuję cienko ciasto: na minibabeczki sprawdza się cieniutko rozwałkowane ciasto – 1-2 mm ( na większe babeczki potrzebujemy ciasta grubości 3-4 mm). wycinam foremką kółka ciasta (jeśli nie macie foremek w kształcie koła – można użyć szklanki, kieliszka… – na minibabeczki potrzebujemy koła około 6 cm, na babeczki – 8-9 cm ), resztę zagniatam, ponownie wałkuję…. do wyczerpania ciasta.
z resztek ciasta warto też wyciąć dodatkowe kształty – mini ciasteczka – serduszka, kwiatki, małe kółeczka – przydadzą się do dekoracji.

kółka ciasta od razu przekładam od razu do foremki na babeczki – wycięte krążki ciasteczka najlepiej OD RAZU przenosić do formy – im ciasto chłodniejsze, tym lepiej.
miniaturowe ciasteczka do dekoracji układam na małej płaskiej blaszce – piekę je razem z babeczkami.

piekę w temperaturze 200 stopni (wstawiam do rozgrzanego piekarnika) 8 – 12 minut ( większe babeczki mogą wymagać 15 minut ). ciasto jest bardzo cieniutkie i trzeba uważać, aby babeczki się nie przypaliły.
po upieczeniu babeczki powinny być lekko złote, nie bladożółte.
wyjmuję, studzę chwilę na blaszce, potem przekładam na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

po upieczeniu i wystudzeniu kruchychmiseczek/kubeczków:

na wystudzone spody, czyli kruche miseczki, wykładam mus truskawkowy. najbardziej lubię używać specjalnej łyżeczki { do nabycia w ielu sklepach, np. w Ikea }, która wynina z zastygniętgo musu kulki.  można użyć też zwyczajnej łyżeczki do herbaty dla minibabeczek, lub łyżki – dla tych większych.

jeśli macie ochotę, możecie ubić trochę śmietany kremówki z połową łyżką cukru pudru { ubijamy schłodzoną śmietanę na sztywno i dodajemy cukier puder – ubijamy jeszcze chwilę } i wyłożyć przy pomocy szprycy na kuleczki musu. to rozwiązanie sprawdzi się, jeśli robicie większe babeczki. w miniaturowych – nie ma po prostu na to miejsca.
ja wolę dodać świeże owoce, listki, kwiatki i mini ciasteczka dla dekoracji.

na porcjach musu układam świeże truskawki, pokrojone na mniejsze kawałki.
dekoruję listkami świeżej mięty, czasem dodaję jadalne fiołki rogate { wyglądają jak mini-bratki, a nazywają się tak właśnie : fiołki rogate }.
tu i tam wtykam miniaturowe ciasteczkowe serca…

kruche babeczki z musem truskawkowym i truskawkami są gotowe!
cudownie…

 


4 komentarze

  1. boskie są 🙂 zapisuje sobie przepis, muszę wypróbować…

  2. Muszę kiedyś spróbować. Czy w silikonowej formie do muffinek wyszłyby te babeczki?

    1. tak, będą duże. zdecydowanie rekomenduję formy do mini-muffinek, malutkie babeczki są urocze.

  3. ależ cuda cudeńka, o matuchno kochana! no sa boskie po prostu i ślinię się na sam widok 😀

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.