jesienne ciasto kokosowe By

jesienne ciasto kokosowe

z widokiem na stół    |   jesienne ciasto kokosowe

 

 

jesienne ciasto kokosowe

kokos kojarzymy często z tropikami i latem, łączymy z lemonką, cytrusami, owocami…
tymczasem w jesiennej odsłonie, w połączeniu z cynamonem i miodem sprawdza się wspaniale.
ciasto jest delikatne, maślane, z lekkimi jesiennymi aromatami. ciepły, lekko karmelowy smak podkreśla też zastosowanie cukru trzcinowego, a mąka orkiszowa – poza tym że zdrowsza – ma delikatnie orzechową nutę.
ciasto w sam raz na słoneczne jesienne dni, w sam raz na długie i słotne wieczory…

ciato upiekłam w 2 papierowych mini-keksówkach. równie dobrze możecie użyć jednej większej, albo formy kwadratowej. wtedy ciasto będzie trochę niższe i można pokroić w kostkę lub szerokie paski.

inspirację i przepis znalazłam u Elizy Mórawskiej whiteplate.com, zrobiłam po swojemu: z mlekiem roślinnym i mąką orkiszową.


składniki:

  • 70 g wiórków kokosowych
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu albo syropu klonowego
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej, typ 700
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 ml mleka kokosowego, lub innego roślinnego
  • cukier puder trzcinowy do posypania*

* cukier puder trzcinowy można łatwo zrobić z regularnego cukru trzcinowego demarara – wystarczy zmiksować na maksymalnych obrotach niewielką ilość w malakserze, blenderze, czy nawet przystawce do blendera ręcznego – minimalakserze. w dużym naczyniu możecie zmielić do 100-200g cukru na raz, w małym – odpowiednio mniej – 50g ( około 3 łyżek ).

przygotowanie

rozgrzewam patelnię i podprażam wiórki kokosowe. powinny lekko się zezłocić i pięknie pachnieć…
odstawiam do ostygnięcia.

masło ucieram z cukrem na jasną i puszystą masę. tutaj ważna rzecz: nie warto skracać tego etapu – to najczęstszy błąd przy ciastach ucieranych, który może skutkować zakalcem. pozwólmy popracować mikserowi nawet, jeśli wydaje nam się, że trwa to długo. masa ma być faktycznie jasna i puszysta.

dodaję szczyptę soli, dalej ucierając.
dodaję 1 jajko i miksuję; dodaję 1 łyżkę miodu i miksuję; potem drugie jajko i drugą łyżka miodu.

mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodaję do masy maślanej – najpierw po jednej łyżce, na przemian z mlekiem: trochę mąki, trochę mleka. miksuję i znów do daję trochę mąki i trochę mleka, i znów miksuję. na końcu dodaję wiórki kokosowe i wszystko miskuję lub dokładnie mieszam.

masę przekładam do 2 mini-keksówek, jednej regularnej keksówki { wysmarowanej masłem i oprószonej mąką), lub formy kwadratowej o boku 24-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia (można też użyć jednorazowych form papierowych).

piekę 30 -35 minut w temperaturze 180 stopni { wstawiam do rozgrzanego piekarnika }, do tzw. suchego patyczka.  ciasto w mniejszych foremkach może upiec się torchę szybciej. 
po upieczeniu pozostawiam na chwilę, wyjmuję z formy ( jeśli nie jest papierowa ) i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
po wystygnięciu posypuję cukrem pudrem, najlepiej trzcinowym.

pysznego, słodkiego dnia!

1 komentarz

  1. Apetyczne bardzo!
    W sam raz do jesiennej kawuni…
    🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.