orkiszowe ciasto ucierane z owocami i kruszonką By

orkiszowe ciasto ucierane z owocami i kruszonką

z widokiem na stół | ciasto z owocami i kruszonką

 

 

klasyczne ucierane ciasto z owocami i kruszonką…

pyszne, letnie, cudowne. przywołuje wspomnienie dzieciństwa i wywołuje głębokie poczucie lata. cudownie maślane i mocno owocowe.
w wersji bardziej współczesnej – z mąką orkiszową, lub mieszanką orkiszowo – gryczaną. ze słodką kruszonką, która zrównoważy nawet kwaśne owoce…

przepis na podstawie mojewypieki.com

składniki (na blachę 20 x 30 cm):

składniki na ciasto (w temperaturze pokojowej):

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej (lub pół na pół z mąką gryczaną)
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 160 g drobnego cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 4 jajka

owoce:

  • 600 g owoców (np. jagód, porzeczek, malin, wiśni; może być też mieszanka truskawek, jagód i malin)

jeśli chcecie użyć truskawek – koniecznie dodajcie trochę soku z cytryny, i ewentualnie otartą skórkę (samą żółtą warstwę).

składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru (najlepiej trzcinowego)

ucierane ciasto z owocami i kruszonką – przygotowanie

najpierw przygotowuję owoce: myję, suszę, obieram jeśli potrzeba, ewentualnie kroję na kawałki (np. truskawki wymagają pokrojenia).

mąki przesiewam i mieszam, razem z proszkiem do pieczenia, odstawiam.

miksuję / ucieram masło z cukrem na jasną i puszystą masę. tutaj ważna rzecz: nie warto skracać tego etapu – to najczęstszy błąd przy ciastach ucieranych, który może skutkować zakalcem. dajmy popracować mikserowi nawet, jeśli wydaje nam się, że trwa to długo. masa ma być faktycznie jasna i puszysta. dodaję szczyptę soli, dalej ucierając. dodaję kolejno jajka, jedno po drugim, miksując po każdym jajku. dodaję mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i miksuję do połączenia składników w jednolitą masę.

przygotowuję kruszonkę: składniki wrzucam do misy miksera / malaksera i miksuję do konsystencji przypominającej piasek.

na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam ciasto. wyrównuję z grubsza i wykładam owoce. posypuję kruszonką, staram się rozsypać kruszonkę równomiernie (ale bez przesady).

piekę w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce. po ostygnięciu kroję na kwadraty. podając lubię dołożyć na wierzch jeszcze trochę świeżych owoców.

smacznego!

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.