TARTY z pomidorami i halloumi By

TARTY z pomidorami i halloumi

z widokiem na stół |  tarty z pomidorami i halloumi

 

 

tarty z pomidorami, pomidorkami i halloumi

w sezonie obfitości warzywnej, również tej pomidorowej, tarty to cudowne rozwiązanie : taki prosty sposób na pyszne danie…
najchętniej korzystam z gotowego ciasta francuskiego, takiego pysznego, na maśle…
przygotowanie jest jeszcze prostsze, a kojący smak maślanego ciasta – nie do zastąpienia…

w tych indywidualnych tartach cienką warstwę ciasta przykrywam pomidorami i pomidorkami, cebulą, ziołami i kawałkami sera halloumi
{ chyba najcudowniejszego z serów przeznaczonych do pieczenia }.
efekt przerasta oczekiwania: przy całej prostocie wykonania – tarty są przepyszne!
polecam serdecznie!

składniki
{ na 6 indywidualnych tart } :

  • 450 – 500g gotowego DOBREGO ciasta francuskiego NA MAŚLE*
  • 2 duże mięsiste pomidory,  typu bawole serce
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 średnie cebule, złote lub czerwone
  • 170 g sera halloumi
  • 1 żółtko
  • gałązki świeżego rozmarynu
  • gałązki i listki świeżego tymianku
  • sól i pieprz czarny, świeżo mielony
  • opcjonalnie 2 łyżki sera pecorino albo parmezanu
  • opcjonalnie pieprz czerwony
  • świeże listki bazylii

* ciasto francuskie to ciasto MAŚLANE i z definicji powinno być robione na maśle. niestety wielu producentów gotowego ciasta francuskiego używa margaryny, co jest absurdem, niemniej znakomicie obniża koszty { i psuje smak }. informacje na temat gotowych ciast francuskich oraz test tych dobrych znajdziecie w poście : TEST GOTOWEGO CIASTA FRANCUSKIEGO

przygotowanie

ciasto francuskie rozmrażam, niektóre wymagają wcześniejszego przygotowania. 
moje ulubione sprzedawane jest w niewielkich płatach, idealnych na indywidualne tarty. nie trzeba nawet wałkowa! 
ciasto rozmraża się w 10 minut – to akurat tyle, żeby przygotować warzywa, sery i zioła do tych szybkich tart.

warzywa myję i osuszam.
pomidory kroję na plastry – potrzebuję 12 dużych plastrów pomidorów.
pomidorki koktajlowe kroję na połówki.
cebule obieram i przekrajam na pół, a następnie kroję na piórka – potrzebuję 24 piórka.
ser halloumi kroję na 6 plastrów o grubości około 6 mm, a następnie kroję plastry na paski o szerokości około 2 cm.
rozkłócam żółtko z odrobiną wody, doprawiam solą i pieprzem.
jeśli potrzeba ścieram na tarce ser pecorino lub parmezan.

rozgrzewam piekarnik do 220 stopni.
rozkładam rozmrożone płaty ciasta francuskiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
smaruję rozkłóconym żółtkiem rozprowadzając je równomiernie po płatach ciasta.
na każdym płacie ciasta układam warstwami: 2 plastry pomidora, 4 piórka cebuli, 2 połówki pomidorków i paski sera halloumi.
kiedy mam ochotę na bardziej wyrazisty smak – posypuję jeszcze tartym pecorino { parmezan też się sprawdzi }.
na wierzchu układam gałązki rozmarynu i tymianku.
całość oprószam solą i pieprzem, kulki czerwonego pieprzu też świetne pasują – można dodać przed pieczeniem, albo po.

wkładam blachę do nagrzanego piekarnika i piekę przez 15 minut.
sprawdzam, czy ciasto jest ładnie zrumienione i złociste, a ser przypieczony i roztopiony.
w razie potrzeby przedłużam pieczenie o 5-10 minut.
po upieczeniu posypuję listkami bazylii, albo świeżym tymiankiem i czerwonym pieprzem, i podaję na stół.

PRO-TIP :
jeśli traficie na naprawdę dobre halloumi które topi i rumieni się momentalnie – wstawcie najpierw tarty bez sera do piekarnika na 10 minut.
wyjmijcie, dołóżcie paski halloumi i zioła i wstawcie na kolejne 5 – 7 minut.

PRO-TIP jesienny : 
przed pieczeniem rozłożone na tartach pomidory można posypać odrobiną cynamonu, chilli lub curry… każdy z tych dodatków doda nieco 'ognia’ tal potrzebnego w chłodniejsze dni – ale cynamon będzie tu królem!

cudownych wrażeń Wam życzę!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.