z widokiem na stół test gotowego ciasta francuskiego o dobrym składzie | z widokiem na stół

test gotowego ciasta francuskiego o dobrym składzie  By

test gotowego ciasta francuskiego o dobrym składzie

ciasto francuskie kupuję gotowe i zawsze szukam takiego, które ma dobry skład i daje piękne rezultaty w wypiekach. dobry skład : przede wszystkim masło, nie margaryna!


UWAGA!
ten post będzie aktualizowany w miarę kolejnych testów, oraz kolejnych produktów.
zachęcam do zapisania go sobie w ulubionych i zaglądania co jakiś czas { o update’ach będę też informować na facebooku }


ciasto francuskie to najżmudniejsze chyba do zrobienia ciasto, proces jest długotrwały i wieloetapowy { przygotowanie zajmuje 12 godzin! } . mówiąc w skrócie przygotowanie ciasta francuskiego polega na przekładaniu i wałkowaniu ze sobą naprzemiennie warstw ciasta i masła ( koniecznie masła! ), i chłodzeniu w lodówce, znów przekładaniu i znów wałkowaniu… i tak sześć razy (!). podczas pieczenia woda z ciasta wyparowuje, a para wodna zostaje zatrzymana przez tłuszcz. para wodna i powietrze „rozpychają się” pomiędzy warstwami ciasta. w ten sposób ciasto rozwarstwia się w cieniutkie warstewki, czyli listki – i stąd czasem nazywane jest ciastem listkowy.

z powodu złożoności procesu i jego trwania kupuję zazwyczaj gotowe ciasto francuskie – i wiem, że wiele osób też tak robi. jest z tym pewien problem: producenci zazwyczaj, dbając o niską cenę produktu ( a może też z powodu innych względów produkcyjnych ), używają do ciasta margaryny. jest to kompletne zaprzeczenie sensu : ciasto francuskie to ciasto MAŚLANE! to maślany smak ma być pierwszoplanowym w wypiekach z ciasta francuskiego!

gotowe ciasto francuskie w zamrażalniku – jak powiedziała jedna z moich znajomych – to takie zabezpieczenie na wypadek, gdyby zupełnie nagle trzeba było coś upiec : można zrobić w 20 minut pyszną tartę, albo upiec najprostsze ciastka. warto mieć taką możliwość i opcję na tzw. „w razie czego” – ja w każdym razie staram się mieć zawsze w zamrażalniku.

poszukuję więc ciasta francuskiego na maśle { te na margarynie skreślam od razu } .

kiedyś świetne ciasto produkowała kilka lat temu firma Blikle. bardzo prosty sklad: mąka, masło, woda i sól >> wspaniale! sprzedawane było w postaci zamrożonej w delikatesach, sprawdzało się wspaniale. niestety producent wycofał produkt ze sprzedaży – z powodu wysokiej ceny { 16.99 zł / 500g } ciasto nie cieszyło się podobno dużym zainteresowaniem { ja w każdym razie wykupiłam wszystkie, jakie były dostępne w ‚moim’ sklepie 😉 }. z rozmowy z producentem wiem, że rozważają przywrócenie tego produktu > mają wiele zapytań. tymczasem jest niedostępne. 🙁

jakiś czas temu znalazłam świetne ciasto pod marką własną w sklepach Marks & Spencer, również mrożone, w podobnej cenie. ciasto świetnie się sprawdzało, miało maślany smak i listkowało jak należy. niestety jak wiadomo sieć M&S wycofała się z Polski i nie tak łatwo kupić to ciasto teraz.

niełatwo, co nie znaczy że niemożliwe 😉

w sklepie brytyjskim British Shop in Warsaw można kupić produkty z oferty M&S. tam też znalazłam ciasto francuskie M&S, a dodatkowo sklep sprowadza jeszcze produkt innej marki.
jak możecie się domyślać postanowiłam natychmiast przetestować te ciasta.


a więc zaczynamy : 

TEST GOTOWEGO CIASTA FRANCUSKIEGO

technikalia testu:
przepis testuję na ciastach w postaci zakupionej – te testowane w pierwszej kolejności to ciasta świeże, niemrożone. 
do testu używam ciasto prosto z lodówki, schłodzone { z ciastem pracujemy w temperaturze chłodziarki, nie pokojowej}
test na przepisie na ciastka francuskie ze śliwkami { to dobry przepis na test : wielokrotnie piekłam te ciastka i znam oczekiwany rezultat, łatwy do zrobienia a dość wymagający dla ciasta. wyzwaniem dla ciasta jest sok wypływający z owoców, który utrudnia rośnięcie ciasta i sprawdza jego faktyczną ‚moc’ } 

z widokiem na stół | ciastka francuskie ze śliwką . najprostsze

do testu chętnie dołączę kolejne ciasta o dobrym składzie { czytaj: na maśle, nie na margarynie } . jeśli znacie takie produkty > będę wdzięczna za wskazanie.


#1

Marks & Spencer Fresh Ready Rolled All Butter Puff Pastry 320g

{ dostępne w ofercie The British Shop in Warsaw, cena:  29zł / 320 g >> 9.06 zł / 100g }

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego

ciasto w postaci surowej, można zamrażać
cienkie ciasto zwinięte w rolkę
skład: mąka pszenna, masło niesolone ( zawiera mleko 34%), woda, gluten pszenny, sól, cukier puder, konserwant: E202.
{ jest konserwant, oczywiście – ciasto jest sprzedawane jako świeże, niemrożone, i ma termin ważności 2 tygodnie. bez konserwantów nie da rady } 

ciasto w postaci surowej wygląda dobrze, klei się do papieru – co wskazuje na dobry skład.
ciasto jest cienkie, można jeszcze trochę rozwałkować, albo użyć w postaci dostarczonej, bez wałkowania.

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego 

po upieczeniu: w smaku maślane, bardzo smaczne. ciasto dość słabo listkuje, warstewki { listki } nie są bardzo widoczne.

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego 

ciasto oceniam na 4+ { w skali od 0 do 6 } >> z powodu słabszego listkowania

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego


#2

Jus Rol All Butter Fresh Puff Pastry Block 375g

{ dostępne w ofercie The British Shop in Warsaw, cena:  29zł / 375 g >> 7.73zł / 100g }

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego    

ciasto w postaci surowej, można zamrażać
blok ciasta / kostka
skład : mąka pszenna, masło skoncentrowane ( 27%), woda, sól, nieaktywne drożdże, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy, konserwant: sorbinian potasu, substancja spulchniająca: L-cysteina.
{ jest konserwant, oczywiście – ciasto jest sprzedawane jako świeże, niemrożone, i ma termin ważności 2 tygodnie. bez konserwantów nie da rady } 

ciasto w postaci surowej wygląda dobrze,
kostka – dość trudno rozwałkować na cienko lub bardzo cienko, trzeba się trochę namęczyć.
surowe ciasto leciutko słonawe w smaku

po upieczeniu: w smaku mocno maślane, bardzo smaczne, pyszne nawet. listkuje średnio – nie bardzo mocno, ale zdecydowanie lepiej niż M&S, warstewki się widoczne, choć nie spektakularnie oddalone od siebie.

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego

z widokiem na stół   |   test gotowego ciasta francuskiego

ciasto oceniam na 5 { w skali od 0 do 6 }. 

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego


po pierwszym teście, z dwóch przetestowanych ciast u mnie wygrywa Jus Rol All Butter Fresh Puff Pastry

 


TEST GOTOWEGO CIASTA FRANCUSKIEGO — CZĘŚĆ II, w trakcie

technikalia testu nr 2 są zupełnie inne :

testuję ciasta zamrożone, dwóch marek opisanych powyżej, oraz DODATKOWO ciasto marki FROSTA, kupowane w postaci zamrożonej.
ciasta przed użyciem będą rozmrożone zgodnie z opisem producenta na opakowaniu, a jeśli brak opisu w sposób analogiczny, lub pozwalający na skorzystanie z produktu w sposób najlepszy / najwygodniejszy.

docelowo test przeprowadzę równocześnie na wszystkich 3 ciastach, na najprostszym przepisie na paluszki z ciasta francuskiego { tylko ciasto i przyprawy } co powinno pozwolić najpełniej ocenić cechy samego ciasta.

tymczasem przeprowadziłam jedynie test nowego produktu, który dołączył do testu,
i ten opiszę tutaj:

 


#3

FROSTA Ciasto Francuskie Z MASŁEM 450g

{ bardzo trudno dostępne, znalazłam w supermarketach sieci CarreFour W ZAMRAŻARKACH, ale nie we wszystkich dostępne; cena:  7.99zł / 450 g >> 1.77zł / 100g }

UWAGA! proszę NIE MYLIĆ ze świeżym ciastem tej samej marki, sprzedawanym w rulonikach (o wiele łatwiej dostępne, w sklepach przechowywane w chłodziarkach)
ciasto świeże Frosta nie ma w składzie masła, jest w całości na margarynie. 

ciasto w postaci głęboko mrożone, termin przydatności 18 miesięcy
6 grubszych płatów ciasta, rozwałkowanych na grubość 4mm { w moim przekonaniu do większości zastosowań wymaga rozwałkowania po rozmrożeniu }
płaty nie są oddzielone przekładkami, jednak przy rozmrażaniu zgodnie z przepisem na opakowaniu – nie stanowi to problemu, płaty nie sklejają się ze sobą.
rozmrażanie: 10 minut { bardzo wygodne! }, faktycznie tyle wystarczy.

skład : mąka pszenna, woda, masło, sól.
dodatkowa informacja, że nie zawiera wzmacniaczy smaku, barwników ani konserwantów.
dodatkowa informacja o pochodzeniu składników i możliwość sprawdzenia na www.frostafoodtracker.pl

ciasto w postaci zamrożonej wygląda dość dobrze, 
nie jest jednak bardzo żółte, raczej szarawe.

testowałam w postaci sakiewek wypełnionych farszem, rozwałkowywałam płaty po rozmrożeniu. zarówno średnie rozwałkowanie – na grubość 2-3mm, jak i cieniusieńko, poniżej 1mm – dawały dobre rezultaty. z ciastem dobrze się pracowało, pozwalało na formowanie kieszonek, a narożniki dobrze się sklejały ze sobą. 

po upieczeniu: w smaku maślane, umiarkowanie bym powiedziała { nie ma tego efektu „bardzo maślane” jak w przypadku poprzedniego produktu }, bardzo smaczne. dość słabo listkuje – w każdym razie w postaci sakiewek wypełnionych farszem trudno zauważyć wyraźne listki.

{ zdjęcia do testu w drodze }

ciasto oceniam na 4+ { w skali od 0 do 6 } >> z powodu słabszego listkowania.
niewątpliwym atutem jest dobry, wręcz idealny skład.
ponadto bardzo przystępna cena i wygodna postać z długim terminem ważności.



zapraszam do podsyłania kolejnych produktów, które chętnie dołączę do testu. 
ten post będzie aktualizowany w miarę kolejnych testów, oraz kolejnych produktów.
zachęcam do zapisania go sobie w ulubionych i zaglądania co jakiś czas { o update’ach będę też informować na facebooku , zapraszam do obserwowania fanpage’a 🙂 }.


podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.