mazurek cytrynowo-migdałowy By

mazurek cytrynowo-migdałowy

z widokiem na stół   |   mazurek cytrynowo-migdałowy

 

 

mazurek cytrynowo-migdałowy

w domu mojego dzieciństwa mazurek cytrynowy był klasykiem, tuż obok mazurka kajmakowego
masa była nieprzytomnie słodka
{ uwielbialiśmy to 😉 } i przypominała lukier cytrynowy…

ten mazurek przywodzi mi na myśl tamto wspomnienie, choć jest zupełnie inny…
nadal prosty i bezpretensjonalny, łatwy i szybki do zrobienia, zdecydowanie pyszniejszy, i nie jest tak słodki…

masa!
masa składa się głównie z migdałów { stanowią ponad 50% }, białej czekolady i dodatków: cytryny i imbiru.
używam tu pasty z migdałów, co zapewnia aksamitną konsystencję masy, a biała czekolada nadaje jej wręcz muślinowy charakter.
równowaga smaków jest cudowna, a dodatek imbiru – zaskakujący.

smakuje przepysznie!


składniki
{ na blaszkę 13 x 36 cm* } :

spód

  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru trzcinowego**
  • 1 żółtko
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej (typ 700) lub pszennej
  • szczypta soli

masa

dekoracja

  • płatki migdałów
  • migdały blanszowane
  • bezy, pokruszone

jeśli robimy ciasto ręcznie bez miksera, albo Thermomixem – masło powinno być zimne.
u mnie wszystko miksuje Kitchen Aid – masło musi być miękkie


* wielkość blaszki
uwielbiam tę podłużną formę, o nietypowych proporcjach – 13 x 36 cm.
mazurek można oczywiście zrobić w formie o dowolnym kształcie, ilość ciasta będzie odpowiednia dla każdej formy o zbliżonej powierzchni, czyli na przykład prostokątnej 18 x 27 cm, kwadratowej 21 x 21 cm, lub okrągłej o średnicy 24 cm { do przeliczania przydają się wzory na pole powierzchni figur – pamiętacie ze szkoły? 😉 prostokąt: bok x bok, koło: promień x promień x 3,14 }
można też zrobić mazurek w kształcie pisanki: odrysowujemy na papierze do pieczenia tortownicę o średnicy 20-21 mm i dorysowujemy z jednej strony jajowatą końcówkę. ciasto „wyklejamy” na papierze, dodajemy rancik z tego samego ciasta { robimy wałeczek i przyklejamy }; pieczemy na płaskiej blaszce, na tym samym papierze.

** cukier puder trzcinowy
wystarczy zmielić cukier trzcinowy demerara w malakserze, młynku do kawy lub blenderze.
można użyć zwykłego białego cukru pudru, ale trzcinowy ma cudowny posmak lekko karmelowy

*** używam pasty z migdałów z białą czekoladą, cytryną i imbirem z firmy Tree Nuts.
jest wspaniale skomponowana, smaki pięknie się dopełniają: równowaga kwaskowej cytryny i białej czekolady, na migdałowej bazie… i zaskakujący dodatek imbiru, dający dodatkowy twist smakowy. zniewalająca aksamitna konsystencja i niebiański smak. pasta
jest przepyszna, również do innych zastosowań { w tym wyjadania prosto ze słoika }  😉

z widokiem na stół   |  pasta z migdałów z białą czekoladą, cytryną i imbirem

UWAGA !!!
do końca kwietnia macie RABAT na wszystkie pasty od Tree Nuts! 
kod rabatowy zwidokiem10, ważny do 30.04.2025
> tu link do sklepu www.

mazurek cytrynowo-migdałowy > przygotowanie

przygotowanie ciasta

sposób ręczny:

masło siekam w drobną kostkę, łączę szybko wszystkie składniki. ciasto formuję w krążek, owijam w folię, wkładam na 30 minut do lodówki.

sposób Thermomixem:

wszystkie składniki umieszczam w kielichu Thermomixa i miksuję 50 sekund na prędkości 5 { w skali 0-10 }, z użyciem kopystki. ciasto formuję w krążek, owijam w folię, wkładam na 60 minut do lodówki.

sposób mikserem:

ucieram/miksuję masło z cukrem pudrem do białości (w KA mieszadło płaskie, prędkość 6 w skali 1-10), dodaję żółtko i wanilię, miksuję dalej kilkanaście sekund. partiami – to ważne – dodaję mąkę orzechową. ciasto formuję w krążek, owijam w folię, wkładam na 60 minut do lodówki.

po wyjęciu z lodówki:

wałkuję ciasto, na grubość około 3 mm (ciasto nie rośnie w czasie pieczenia) – wałkuję na folii, w którą było zawinięte, oraz przez folię lub papier do pieczenia.
wykładam na blaszkę do pieczenia. dookoła robię wyższy brzeg – można resztki ciasta uformować w wałeczek i dokleić po obwodzie, albo po prostu płat ciasta większy niż spód blaszki wywinąć na boki. dokładnie dociskam ciasto palcami do boków formy i do kącików. nadmiar ciasta wystający poza boczki odcinam.

ciasto po wyłożeniu blaszki najlepiej OD RAZU upiec – im ciasto chłodniejsze, tym lepiej.
ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach. można dno obciążyć ziarnami fasoli, albo ceramicznymi kulkami do pieczenia.

piekę w temperaturze 170 stopni przez 25 minut (wstawiam do rozgrzanego piekarnika).
po upieczeniu blat powinien być złoty, lekko brązowy { mąka z orzechów jest zdecydowanie ciemniejsza od zwykłej }.
wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.

masa

czekoladę rozgrzewam w kąpieli wodnej.
pastę z migdałów delikatnie podgrzewam, do momentu aż stanie się płynna. mieszam pastę, żeby wyrównać temperaturę i konsystencji w całej objętości.

kiedy czekolada jest płynna dodaję pastę do czekolady, i mieszam razem do uzyskania jednolitej masy. 
dodaję troszkę soku z cytryny { 1/4 lub 1/2 łyżeczki, do smaku } i mieszam ponownie. 

rozprowadzam masę na ostudzonym spodzie, wygładzając szpatułką { nożem albo łyżką, jeśli nie ma szpatułki – choć szpatułka bardzo ułatwia proces }.
staram się aby powierzchnia była w miarę równa i gładka. to co ważne – wprowadzam masę w narożniki – trzeba ją tam przeciągnąć, sama nie wpłynie. 

dekoracja

dekoruję powierzchnię mazurka płatkami migdałów i całymi migdałami blanszowanymi – jedne i drugie uwielbiam podprażyć, mają wtedy cudowny smak… 
podprażone nie będą białe, delikatnie się zezłocą – u mnie jednak wygrywają smakiem.
jeśli pragniecie białego akcentu na żółto-beżowej powierzchni mazurka { swoją drogą, kolor masy jest piękny… } – dobrą dekoracją będą pokruszone bezy. drobne bezy możecie też użyć w całości, choć ja skłaniam się ku tym nieregularnym okruszkom.
bezy do dekoracji możecie kupić, albo wykorzystać białko, które zostaje po zrobieniu ciasta i upiec bezowy 'placek’ który potem pokruszycie na dekoracyjne okruchy. bezę trzeba oczywiście upiec wcześniej. 

gotowy mazurek pozostawiam do wystygnięcia i stężenia.

*
w ten sam sposób możecie przygotować najprostszy mazurek pistacjowy, używając pasty z pistacji… 

inne pomysły na dekoracje mazurka znajdziecie w przepisie na mazurek z ulubioną czekoladą, tam całe mnóstwo inspiracji.

przepyszny świąteczny mazurek z powiewem świeżości… 
cudownego czasu świątecznego…

 


przepis powstał w ramach współpracy z TreeNuts, rodzinną firmą, która oferuje orzechy laskowe z własnych sadów i przepyszne pasty z orzechów, migdałów i pistacji.


 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.