…czyli jak podać (przemycić) warzywa, żeby zostały zjedzone bez protestu.
wiele dzieci młodszych i starszych krzywi się na samo wspomnienie o warzywach, i wielu rodziców łamie sobie głowę jak przekonać pociechy do zjadania warzyw. z pomocą mogą przyjść… warzywa ukryte!
dziwna sprawa z tymi warzywami: ładne, smaczne, kolorowe. dobre, zdrowe, pełne zalet – a tak często odrzucane, nieakceptowane, wręcz… wypluwane. wielu rodziców ma problem z umieszczeniem w jadłospisie dzieci zalecanych pięciu porcji warzyw dziennie. podsuwam rozwiązanie:
warzywa ukryte!
warzywa ukryte w niezwykły sposób. nie tylko w zapiekankach, sosach czy zupach – ale tam, gdzie nikt się ich nie spodziewa, gdzie nie będzie podejrzeń… w wypiekach!
warzywa w ciastach i muffinach sprawdzają się świetnie – pozwalają zmniejszyć ilość mąki i cukru, a czasem również tłuszczu, sprawiają, że wypieki są wilgotne i dłużej zachowują świeżość, no i dodają 'zwykłym’ słodyczom ładunek wspaniałości: mikroelementy, minerały, witaminy, beta karoten, antyoksydanty; obniżają ich kaloryczność i działają pro-zdrowotnie.
w wypiekach przemycić można przede wszystkim marchewkę, dynię i cukinię. ta ostatnia jest najbardziej nieoczekiwanym składnikiem wypieków, a także niedocenianym składnikiem naszych jadłospisów. więcej o cukinii i jej właściwościach możecie znaleźć w artykule CUDA Z CUKINII. cukinia ma tę wspaniała cechę, że jest dostępna w sprzedaży przez cały rok, jak marchewka. z dynią nie jest już tak dobrze, i o ile nie zadbaliśmy wcześniej o zasoby własnych mrożonek, będzie trzeba posłużyć się dostępnymi na rynku mrożonkami, słoikami czy puszkami. o walorach dyni więcej pisałam w tekście DYNIOWE SPRAWY. marchewki rekomendować nie trzeba, jest od zawsze.
marchewki i cukinie do wypieków używamy surowe, starte na tarce. jeśli istotnie zależy Wam na przemyceniu warzyw – używajcie tarki o średnich oczkach, nie tej z najgrubszymi. jeśli chodzi o dynię – używamy pure (w sezonie dyniowym pieczemy dynię, potem obieramy ze skóry i blendujemy; teraz trzeba posłużyć się gotowym pure puszki czy mrożonki).
z kolei w płaskich chlebkach typu flatbread świetnie sprawdzają sie surowe brokuły i kalafiory.
propozycje wypieków z ukrytymi warzywami
na pierwszy ogień muffiny marchewkowe, w dwóch odsłonach. absolutny hit, muffiny są bezglutenowe, mocno aromatyczne (przyprawa piernikowa lub cynamon; w drugiej wersji pomarańcze). przeszły ostatnio bardzo trudną próbę – test w wykonaniu dziewczynki lat 8, której mama sporo eksperymentuje, więc dziewczynka jest bardzo podejrzliwa. oglądała, sprawdzała, prześwietlała wzrokiem – i nic. nic podejrzanego nie znalazła.
obydwa przepisy marchewkowe uważam za absolutny pewnik, nie do rozszyfrowania. z tego samego ciasta można upiec placek w płaskiej blaszce, który kroimy potem w kostki (nie zapomnijcie o orzechach na wierzchu!) 🙂
kolejne muffiny, tym razem z cukinią. wypieki z cukinią są popularnie w krajach anglosaskich, u nas zupełnie nieznane. muffiny z orzechami włoskimi (orzechy wyjątkowo dobrze komponują się z cukinią), cynamonowo-waniliowe i „jaśniejsze” muffiny cytrynowe. w tych ostatnich ciasto jest jasne, mogą być lekko widoczne drobinki skórki cukinii. dlatego, jeśli macie w domu wnikliwego detektywa – można obrać cukinię. bez skórki zostanie w muffinach niezauważona.
plus nowa, wegańska odsłona muffin, również dla tych, którzy nie mogą jajek.
sernik dyniowy. możecie nazywać karmelowym, jeśli nie chce zdradzać warzywnego pochodzenia. sernik jest pyszny, wilgotny, aromatyczny… jeśli pominąć ciasteczkowy spód – będzie bezglutenowy.
babeczki dyniowe, o których zwykle mówię, że zjadają się same – tak szybko znikają ze stołu. maślane, kojące, sycące.
ciasto dwu-warzywne: dyniowo-marchewkowe, miodowe, przypominające piernik. kolejna propozycja bezglutenowa, z mnóstwem orzechów. z pysznym lukrem klonowym, który możecie pominąć, choć nie warto.
warzywa możecie ukryć również w… pieczywie!
płaskie chlebki typu flatbread z uwagi na swoją formę są uwielbiane przez dzieci, a można je upiec z warzyw zamiast mąki… bezglutenowe i wartościowe! z warzywnego chlebka można przygotować pyszne kanapki, albo zniewalające koreczki, którym nie sposób się oprzeć…
…i jeszcze coś innego
na koniec propozycje dla mniej ortodoksyjnych – warzywa nie będą całkiem ukryte, ale w zupełnie nietypowej formie.
podajcie dzieciom… chipsy i placki! i makaron!
tak, tak! chipsy z jarmużu, chrupiące i zdrowe !!!
chrupiące placki z trzech warzyw, przepyszne, które wspaniale mogą udawać ziemniaczane.
spaghetti, czyli bezglutenowy { bez mączny } makaron z dyni! z sosem pomidorowym wręcz genialnie pyszny!
i kolejny – z cukinii 🙂
Bardzo lubię warzywa w słodkich wypiekach, potrafią zaskoczyć :-).
Muffiny to coś dla nas;) Zaraz wypróbuje:)
kreatywniejemy.blogspot.com/
Super przepisy 🙂 ten sernik dyniowy muszę wypróbować 🙂
Dynię czy marchew jak najbardziej kojarzę jako składnik słodkich wypieków. Przyznam jednak, że odkryłam, że mogą nimi być, dopiero ze dwa lata temu. I długo nie mogłam sobie wyobrazić, jak to możliwe – przecież nie robi się ciast z warzyw!
Moja mama nauczyła się i od roku piecze fantastyczne ciasto marchewkowe i jest to bezapelacyjnie mój ulubiony deser!
Jakie pomysły! Ja z ukrytych to jedynie ciasto batatowe piekę, a z dyni robię pyszne placki a’la ziemniaczane, z imbirem, słonecznikiem i pestakami dyni też, żeby nie na tluszczu to w piekarniku je piekę 🙂
Świetne pomysły! Ja z racji tego czym się zajmuję ukrywam warzywa w domowych smoothies, choć na szczęście moje dziecko jest warzywo i owocożerne 🙂
To prawda, można zdrowie łatwo przemycić w pozornie niezbyt zdrowych, za to smacznych potrawach, ale nie ma też co całkowicie rezygnować z pokazywania dzieciom wartość zjadania nieprzerobionych warzyw.
Pomysły super! Nigdy nie zapomnę miny wujka, kiedy zrobiłam czekoladowe ciasto z cukinii.
Ja już jestem duża, ale mimo to warzywne ciasta mnie nie kupują, szczególnie te z cukinii i buraków. Ble, warzywa to jednak wolę w zupie, czy sałatce, a ciasto z czekolady <|:^P
aż mam ochotę napisać, że może nie trafiłaś na dobre ciasto czy muffiny z cukinii? są naprawdę pyszne!
Muffiny z cukinii? O czymś takim jeszcze nie słyszałam! A czipsy z jarmużu są pyszneeee 🙂
Marchewkowe muffiny i chipsy z jarmużu są ekstra!