warzywa ukryte…  By

warzywa ukryte…

…czyli jak podać (przemycić) warzywa, żeby zostały zjedzone bez protestu.

wiele dzieci młodszych i starszych krzywi się na samo wspomnienie o warzywach, i wielu rodziców łamie sobie głowę jak przekonać pociechy do zjadania warzyw. z pomocą mogą przyjść… warzywa ukryte!


dziwna sprawa z tymi warzywami: ładne, smaczne, kolorowe. dobre, zdrowe, pełne zalet – a tak często odrzucane, nieakceptowane, wręcz… wypluwane. wielu rodziców ma problem z umieszczeniem w jadłospisie dzieci zalecanych pięciu porcji warzyw dziennie. podsuwam rozwiązanie:

warzywa ukryte!

skrót : TUTAJ znajdziecie wszystkie przepisy z ukrytymi warzywami  >> KLIK 

warzywa ukryte w niezwykły sposób. nie tylko w zapiekankach, sosach czy zupach – ale tam, gdzie nikt się ich nie spodziewa, gdzie nie będzie podejrzeń… w wypiekach!
warzywa w ciastach i muffinach sprawdzają się świetnie – pozwalają zmniejszyć ilość mąki i cukru, a czasem również tłuszczu, sprawiają, że wypieki są wilgotne i dłużej zachowują świeżość, no i dodają 'zwykłym’ słodyczom ładunek wspaniałości: mikroelementy, minerały, witaminy, beta karoten, antyoksydanty; obniżają ich kaloryczność i działają pro-zdrowotnie.

w wypiekach przemycić można przede wszystkim marchewkę, dynię i cukinię. ta ostatnia jest najbardziej nieoczekiwanym składnikiem wypieków, a także niedocenianym składnikiem naszych jadłospisów. więcej o cukinii i jej właściwościach możecie znaleźć w artykule CUDA Z CUKINII. cukinia ma tę wspaniała cechę, że jest dostępna w sprzedaży przez cały rok, jak marchewka. z dynią nie jest już tak dobrze, i o ile nie zadbaliśmy wcześniej o zasoby własnych mrożonek, będzie trzeba posłużyć się dostępnymi na rynku mrożonkami, słoikami czy puszkami. o walorach dyni więcej pisałam w tekście DYNIOWE SPRAWY. marchewki rekomendować nie trzeba, jest od zawsze.

marchewki i cukinie do wypieków używamy surowe, starte na tarce. jeśli istotnie zależy Wam na przemyceniu warzyw – używajcie tarki o średnich oczkach, nie tej z najgrubszymi. jeśli chodzi o dynię – używamy pure (w sezonie dyniowym pieczemy dynię, potem obieramy ze skóry i blendujemy; teraz trzeba posłużyć się gotowym pure puszki czy mrożonki).

z kolei w płaskich chlebkach typu flatbread świetnie sprawdzają sie surowe brokuły i kalafiory.

propozycje wypieków z ukrytymi warzywami

na pierwszy ogień muffiny marchewkowe, w dwóch odsłonach. absolutny hit, muffiny są bezglutenowe, mocno aromatyczne (przyprawa piernikowa lub cynamon; w drugiej wersji pomarańcze). przeszły ostatnio bardzo trudną próbę – test w wykonaniu dziewczynki lat 8, której mama sporo eksperymentuje, więc dziewczynka jest bardzo podejrzliwa. oglądała, sprawdzała, prześwietlała wzrokiem – i nic. nic podejrzanego nie znalazła.
obydwa przepisy marchewkowe uważam za absolutny pewnik, nie do rozszyfrowania. z tego samego ciasta można upiec placek w płaskiej blaszce, który kroimy potem w kostki (nie zapomnijcie o orzechach na wierzchu!) 🙂
z widokiem na stól   |   muffiny marchewkowez widokiem na stól | marchewkowe muffiny pomarańczowe

kolejne muffiny, tym razem z cukinią. wypieki z cukinią są popularnie w krajach anglosaskich, u nas zupełnie nieznane. muffiny z orzechami włoskimi (orzechy wyjątkowo dobrze komponują się z cukinią), cynamonowo-waniliowe i „jaśniejsze” muffiny cytrynowe.  w tych ostatnich ciasto jest jasne, mogą być lekko widoczne drobinki skórki cukinii. dlatego, jeśli macie w domu wnikliwego detektywa – można obrać cukinię. bez skórki zostanie w muffinach niezauważona.
plus nowa, wegańska odsłona muffin, również dla tych, którzy nie mogą jajek.

z widokiem na stół | muffiny z cukiniiz widokiem na stół | cytrynowe muffiny z cukiniiz widokiem na stół | muffiny z cukinii

sernik dyniowy. możecie nazywać karmelowym, jeśli nie chce zdradzać warzywnego pochodzenia. sernik jest pyszny, wilgotny, aromatyczny… jeśli pominąć ciasteczkowy spód – będzie bezglutenowy.z widokiem na stół | sernik dyniowy

babeczki dyniowe, o których zwykle mówię, że zjadają się same – tak szybko znikają ze stołu. maślane, kojące, sycące.z widokiem an stół   |   babeczki dyniowe

ciasto dwu-warzywne: dyniowo-marchewkowe, miodowe, przypominające piernik. kolejna propozycja bezglutenowa, z mnóstwem orzechów. z pysznym lukrem klonowym, który możecie pominąć, choć nie warto.z widokiem na stół | ciasto piernikowe

warzywa możecie ukryć również w… pieczywie!
płaskie chlebki typu flatbread z uwagi na swoją formę są uwielbiane przez dzieci, a można je upiec z warzyw zamiast mąki… bezglutenowe i wartościowe! z warzywnego chlebka można przygotować pyszne kanapki, albo zniewalające koreczki, którym nie sposób się oprzeć…
z widokiem na stół | chlebek kalafiorowyz widokiem na stół | koreczki z chlebka brokułowego

…i jeszcze coś innego

na koniec propozycje dla mniej ortodoksyjnych – warzywa nie będą całkiem ukryte, ale w zupełnie nietypowej formie.
podajcie dzieciom… chipsy i placki! i makaron!
tak, tak! chipsy z jarmużu, chrupiące i zdrowe !!!
chrupiące placki z trzech warzyw, przepyszne, które wspaniale mogą udawać ziemniaczane.
spaghetti, czyli bezglutenowy { bez mączny } makaron z dyni! z sosem pomidorowym wręcz genialnie pyszny!
i kolejny – z cukinii 🙂
z widokiem na stół |  chipsy z jarmużuz widokiem na stol | chrupiące placki warzywnez widokiem na stół | makaron z dyni . 100% dyni . 0% gluten
z widokiem na stół | spaghetti z cukinii

wszystkiego warzywnego!

11 komentarzy

  1. Bardzo lubię warzywa w słodkich wypiekach, potrafią zaskoczyć :-).

  2. Muffiny to coś dla nas;) Zaraz wypróbuje:)
    kreatywniejemy.blogspot.com/

  3. Super przepisy 🙂 ten sernik dyniowy muszę wypróbować 🙂

  4. Dynię czy marchew jak najbardziej kojarzę jako składnik słodkich wypieków. Przyznam jednak, że odkryłam, że mogą nimi być, dopiero ze dwa lata temu. I długo nie mogłam sobie wyobrazić, jak to możliwe – przecież nie robi się ciast z warzyw!

    Moja mama nauczyła się i od roku piecze fantastyczne ciasto marchewkowe i jest to bezapelacyjnie mój ulubiony deser!

  5. Jakie pomysły! Ja z ukrytych to jedynie ciasto batatowe piekę, a z dyni robię pyszne placki a’la ziemniaczane, z imbirem, słonecznikiem i pestakami dyni też, żeby nie na tluszczu to w piekarniku je piekę 🙂

  6. Świetne pomysły! Ja z racji tego czym się zajmuję ukrywam warzywa w domowych smoothies, choć na szczęście moje dziecko jest warzywo i owocożerne 🙂

  7. To prawda, można zdrowie łatwo przemycić w pozornie niezbyt zdrowych, za to smacznych potrawach, ale nie ma też co całkowicie rezygnować z pokazywania dzieciom wartość zjadania nieprzerobionych warzyw.
    Pomysły super! Nigdy nie zapomnę miny wujka, kiedy zrobiłam czekoladowe ciasto z cukinii.

  8. Ja już jestem duża, ale mimo to warzywne ciasta mnie nie kupują, szczególnie te z cukinii i buraków. Ble, warzywa to jednak wolę w zupie, czy sałatce, a ciasto z czekolady <|:^P

    1. aż mam ochotę napisać, że może nie trafiłaś na dobre ciasto czy muffiny z cukinii? są naprawdę pyszne!

  9. Muffiny z cukinii? O czymś takim jeszcze nie słyszałam! A czipsy z jarmużu są pyszneeee 🙂

  10. Marchewkowe muffiny i chipsy z jarmużu są ekstra!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.