sekretny składnik  By

sekretny składnik

drobny drobiazg, niby nic… niewielki dodatek, a jak znaczący… niemal każdy ma w swojej kuchni tajemnice, swoje sposoby i magiczne składniki. ja mam…

zaczęło się przypadkiem, jak to bywa z niezwykłymi odkryciami. zapomniana paczuszka cudownych suszonych pomidorów z południa Włoch, ukryta w jednej z szafek kuchennych do czasu, kiedy pomidory wyschły „na wiór”. twarde, suche, nie-do-użycia, ale… nadal pachnące, z zachowanym całym swoim bogactwem. to były wspaniałe pomidory, o cudownym smaku, pachnące słońcem południa. i ten aromat zachował się, mimo całkowitego wysuszenia… nie sposób wyrzucić, ale… jak to użyć? jednym z pomysłów było ugotowanie suszu w nadziei uzyskania podstawy do pesto. z powodzeniem. jednak to inny pomysł okazał się ciekawszy, inspirujący… zmielić susz na pył? stworzyć sproszkowaną przyprawę….
pomysł okazał się genialny! powstał puder o głębokim, intensywnym smaku i cudownym aromacie. sposób, aby bogactwo pomidorów suszonych przenieść w głąb potrawy, wmieszać w inne składniki, przeniknąć idealnie…
niezwykle prosty do zrobienia skarb w kuchni – puder z suszonych pomidorów.

wystarczy CAŁKOWICIE wysuszyć pomidory suszone — muszą być BARDZO SUCHE, zmielić na proszek i gotowe! (mielę w elektrycznym młynku do kawy – mam taki, przeznaczony tylko do przypraw. polecam ten sposób – może być najtańszy młynek z supermarketu). oczywiście im lepsze pomidory – tym wspanialszy rezultat.

to moja ulubiona wymyślona i magiczna przyprawa. używam do wielu potraw: sosów, sałat, mięs. czasem ratuje smak, wzbogaca przepis, któremu czegoś brak, czasem nadaje charakter… uwielbiam dodać dużą szczyptę do vinegrette, który przygotowuję do sałaty. no i… jest niezastąpiona w moim ulubionym ragout, tam odgrywa ważną rolę.

ragout z szynki, cukinni i suszonych pomidorów

 

 

przepis na ragout tutaj

 

2 komentarze

  1. a jak długo sie suszyły , bo mozna je ususzyć np, w piekarniku

    1. świeże pomidory można wysuszyć w piekarniku, ale zdecydowanie odradzam. trwa to bardzo długo – wiele godzin przez kilka dni, piekarnik trzeba trzymać uchylony.
      do suszenia świeżych pomidorów zdecydowanie lepiej sprawdza się suszarka do owoców.
      tutaj jednak mówimy o wysuszeniu całkowitym pomidorów suszonych, kupowanych w torebkach, nie w słoiku w zalewie. oczywiście, można wysuszyć w piekarniku. czas trudno określić – zależy jak suche będą pomidory od których zaczniemy. suszymy do momentu, kiedy pomidory łamią się przy próbie złożenia, pękają – nie wyginają się. powodzenia!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.