wytrawnie słodkie, idealnie kwaskowe, z leciutką goryczką… genialny ładunek prozdrowotny i cudowna równowaga smaków, która nie nudzi się nigdy.
Przeczytałam niedawno, ze grejpfruty nie mają należnej im ekspozycji i miejsca, że zawsze w cieniu pomarańczy, nawet w sezonie cytrusowym…
Zgadzam się i poprawiam natychmiast : grejpfruty różowe, cytrusy ulubione!
CUDOWNE GREJPFRUTY
Pokochałam różowe grejpfruty miłością absolutną, mieszkając kiedyś przez kilka lat tuż obok cytrusowego sadu. Pomarańcze i grejpfruty dojrzewały tam na drzewach, zbierane rano, sprzedawane były z wielkich koszy po południu. Pachnące, czasem jeszcze ciągle ciepłe od promieni słońca…
Grejpfruty tak soczyste, że krojąc je i zajadając miąższ kolekcjonowaliśmy tryskający sok… sok w sam sobie też cudowny. Wytrawnie słodkie, idealnie kwaskowe, z leciutką goryczką… Cudowna równowaga smaków.
Po powrocie do Polski trafiłam raz czy dwa na podobne w smaku grejpfruty z RPA. Zupełny przypadek, nie do powtórzenia…
Aż znalazłam cytrusy z południa Italii, z Sycylii i z Kalabrii. Niezwykle aromatyczne, pełne smaku, cudowne… Tak samo pełne soku, tak samo pyszne… I niemal tak samo świeże! Te, które przyjeżdżają do Polski w dostawach bezpośrednich, jeszcze kilka dni przed dotarciem do nas dojrzewały na drzewach… nigdy nie były w chłodni, nie zostały zabezpieczone, opryskiwane, woskowane… Nad tymi z południa Afryki czy Ameryk mają przewagę certyfikowanych upraw biologicznych, pewności pochodzenia, braku chemii i pestycydów.
ZDROWOTNE GREJPFRUTY
Grejpfrut { Citrus paradisi, czyli rajski cytrus! } zasługuje na określenie 'samo zdrowie’! Miąższ zawiera mnóstwo dobroczynnych substancji – witaminy C, E, PP i B, kwas foliowy, flawonoidy, mikro i makro elementy: wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, magnez, mangan i potas.
Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, którą zawiera w komplecie z witaminą PP – niezbędną po przyswojenia tej pierwszej. Witaminę C kojarzymy z odpornością oraz walką z przeziębieniami. W istocie robi ona dla naszych organizmów znacznie więcej: zwalcza pasożyty i wolne rodniki, działa przeciwnowotworowo, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, zapobiegając na przykład powstawaniu żylaków. Witamina C to również kolagen, który przyspiesza gojenie ran i złamań oraz zapobiega starzeniu się skóry, a także ogólnie opóźnia procesy starzenia. W połączeniu z rutyną, również zawartą w grejpfrutach, wzmacnia odporność organizmu i zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje. To dzięki nim grejpfrut ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Zjedzenie jednego grejpfruta zaspakaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.
Gorzkawy smak grejpfrut zawdzięcza obecności naringiny. Naringina to flawonoid zawarty w miąższu ( a przede wszystkim w albedo – białej skórce i błonkach owocu ); działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, wspomaga kuracje przeciwnowotworowe – hamuje namnażanie się komórek nowotworowych. Zwalcza wolne rodniki przyspieszające starzenie się organizmu – czyli dla zachowania młodości JEDZMY GREJPFRUTY!
Grejpfruty wspomagają układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi oraz wspomagają wypłukiwanie istniejących złogów z naczyń krwionośnych, wzmacniają i uszczelniają naczynia oraz obniżają krzepliwość krwi. Dlatego też przypisuje się im działanie antymiażdżycowe, przeciwzawałowe i przeciwudarowe. Wystarczy zjedzenie jednego grejpfruta dziennie! { badania izraelskiej uczonej dr Sheli Gorinstein. }
Grejpfruty ułatwiają spalanie tłuszczu, przyspieszają przemianę materii, a tym samym wspomagają odchudzanie. Mają niską wartość kaloryczną, tylko 36 kcal w 100 g. Poprawiając krążenie krwi i limfy, zapobiegają odkładaniu się tłuszczu i wspomagają usuwać istniejące zapasy z pośladków, ud i bioder. Podobno aby zauważyć takie działanie trzeba zjadać do każdego posiłku po pół owocu. Jednak mogą też pobudzać apetyt, więc jedzmy raczej PO posiłku. 😉
Grejpfruty wzmacniają kości, działają moczopędnie ( wspomagają nerki i układ moczowy ), łagodzą objawy reumatyzmu, artretyzmu i zapalenia stawów. Korzystnie wpływa na pracę jelit, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu obniżają poziom glukozy we krwi i zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę, są zalecane diabetykom.
Pomagają pozbyć się chorób skóry, zwalczyć zakażenia paciorkowcami.
Zewnętrznie można stosować grejpfruty na trądzik i czyraki, a przez dentystów bywają polecane do redukcji płytki nazębną i zapalenia dziąseł. Można wcierać i wmasowywać w skórę olejek albo sok grejpfrutowy, aby zwalczać cellulit. Okłady z soku i miąższu owocu ujędrniają skórę, a płukanki wzmacniają włosy.
Jedzenie grejpfrutów oczyszcza wątrobę, pozwala lepiej filtrować krew i wychwytywać z niej toksyny. Ten sam składnik, który nadaje gorzkawy smak – naringenina może też pomóc w leczeniu zakażeń wątroby wirusem HCV, ponieważ blokuje uwalnianie się wirusów z zakażonych komórek, co przeciwdziała przewlekłej infekcji.
Olejek eteryczny z grejpfruta łagodzi stres i przygnębienie, redukuje bóle migrenowe, stany lękowe, objawy PMS. Wpływa korzystnie na samopoczucie i zmniejsza problemy z zasypianiem i snem. Można stosować do kominków zapachowych, jako dodatek do kąpieli, do wcierania w skórę lub do inhalacji.
Z trzech odmian grejpfruta to różowe są mają najwięcej substancji prozdrowotnych. Są też najpyszniejsze – to właśnie one mają niezwykle uwodzicielski smak. Żółte są zdecydowanie bardziej gorzkie, a zielone – słodkie, ale mniej soczyste.
Wbrew pozorom grejpfruty nie zakwaszają: wszystkie cytrusy na nasze organizmy działają zasadotwórczo.
Podsumowując: grejpfruty różowe są ZDROWE !
UWAGA!!!
Nie można popijać leków sokiem z grejpfrutów : zawarte w soku furanokumaryny hamują działanie enzymu odpowiadającego za rozkład większości leków i we krwi może utrzymać się wysokie stężenie leków przez długi czas.
Natomiast podawanie małym dzieciom suplementów na odporność zawierających wyciąg z grejpfruta należy uzgodnić z lekarzem!
PRZEPYSZNE GREJPFRUTY
Opisałam już swój zachwyt i uwielbienie dla grejpfrutów. Pora na przepisy z tymi cudami natury!
Poza bezpośrednim jedzeniem grejpfruta łyżeczką { co uważam za cudowną formę }, grejpfrut komponuje się idealnie w sałatkach i deserach cytrusowych, śniadaniach z puddingiem chia, owsiankami i jaglankami { można skarmelizować grejpfruty!!! na ciepłe śniadanie }. no i cudownie pasuje do avocado.
PRZEPISY CYTRUSOWE
{ kliknięcie na okienko kulinarne przenosi do przepisu }
Jakoś nie przepadam za tymi owocami w sumie to nawet nie wiedziałam, że jest tyle rodzajów
Mnóstwo soków grajpfrutowych pijemy, smakowo pasują do każdego niemal dania, a że przy tym zdrowe, to podwójna korzyść. 🙂
Uwielbiam te owoce, kiedyś mogłam jeść je przy każdym posiłku, do wszystkiego mi pasowały, teraz choć już się nimi nasyciłam i tak chętnie po nie sięgam. 🙂
Uwielbiam grejpfruty i zawsze mam ich w domu spory zapas – chociaż nikt inny w naszej rodzinie poza mną ich nie jada.