wstążki szparagowe z patelni By

wstążki szparagowe z patelni

wstążki szparagowe

 

 

 

niezwykłe wstążki szparagowe…

…zaskakujący, zmysłowy „makaron” warzywny… delikatny, lekki, wypełniony smakiem.
pełne aromatów, przepyszne i szybkie danie. zrobione raz, powraca ciągle i ciągle…

danie zainspirowane przepisem na kwestiasmaku.pl,  opracowane na własny sposób.

składniki:

  • 500 g czyli 12 sztuk zielonych szparagów (1 pęczek)
  • 1/2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1/2 łyżki masła (dla wegan: zamiast masła stusujemy oliwę – czyli razem 1 łyżkę)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże lub 3 mniejsze plastry prosciutto (ew. szynki parmeńskiej, specks, serrano, szwarcwaldzkiej)*
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • suszony rozmaryn
  • 8-10 kawałków pieczonych lub suszonych pomidorów (ze słoika, nie wysuszonych na wiór)
    UWAGA!  pomidory w oliwie wyjmuję, lekko odsączam, nie trzeba osuszać;
    jeśli pomidory są w oleju – odsączam i osuszam ręcznikiem; nie chcemy oleju w naszym daniu.
  • garść świeżych liści bazylii lub natki pietruszki
  • ser pecorino lub parmezan do posypania*
  • garść podprażonych orzechów pinii lub pestek słonecznika
* W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ
pomijamy prosciutto, a ser zastępujemy płatkami drożdżowymi dodanymi podczas przesmażania wstążek, razem z przyprawami.
na koniec możemy jeszcze posypać płatkami, tak jak parmezanem…

przygotowanie

odrywam zdrewniałe końcówki szparagów – w magiczny sposób łamią się tam, gdzie potrzeba.

odkrajam główki. jeśli szparagi są młode i świeże – łodyg nie trzeba obierać. jeśli są starsze, warto obrać dolną 1/3 część łodygi.

obieraczką do warzyw kroję, a właściwie obieram łodygi na cienkie wstążki.

na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję wyciśnięty / posiekany czosnek. podsmażam chwilę, dodaję szynkę pokrojoną w małe kawałki (usuwam tłuste fragmenty plasterków, kroję tylko czerwone części). dodaję masło.
wkładam na patelnię wstążki i główki szparagów, mieszam delikatnie. mieszać trzeba delikatnie… smażę około 5 – 7 minut, aż wstążki i główki szparagów są dość miękkie, a niektóre fragmenty staną się złote.
doprawiam solą i pieprzem, posypuję suszonymi pokruszonymi igiełkami rozmarynu…
dodaję pieczone (lub suszone) pomidory, odsączone z oliwy i posiekane, oraz większość liści bazylii /natki. delikatnie mieszam.

wykładam na talerz, posypuję parmezanem, świeżymi liśćmi bazylii, orzeszkami.

zdecydowany przebój minionego sezonu szparagowego, polecam!
smacznego!

 

PS

więcej o szparagowych przysmakach możecie przeczytać w artykule SZPARAGI ZIELONE, ULUBIONE

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.