spaghetti z cukinii . wegańskie danie warzywne w dwóch wariantach By

spaghetti z cukinii . wegańskie danie warzywne w dwóch wariantach

z widokiem na stół | spaghetti z cukinii

 

 

spaghetti z cukinii…

cukinia nie przestaje mnie zadziwiać… jedną z niezwykłych jej cech jest łatwe przejmowanie smaków składników towarzyszących i przypraw.
tym razem w postaci 'makaronu’ spaghetti, w roli wiodącego składnika dania głównego. danie jest pyszne, pełne smaków i aromatów… jednocześnie lekkie i sycące. 
przepis proponuję w dwóch odsłonach: w postaci podstawowej, mojej ulubionej; oraz z dodatkiem makaronu orientalnego czy ryżowego >> dla tych, którzy potrzebują solidniejszego, bardziej sycącego posiłku.
w obu wariantach przepyszne, bezglutenowe, wegańskie.
spróbujcie koniecznie!

składniki (na 3 porcje jako danie główne, lub 6 porcji jako dodatek):

  • 1 kg cukinii { mniejsze sztuki, średnica do 6cm }
  • 1 pęczek dymki ( gruby szczypior z cebulkami )
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • czosnek niedźwiedzi suszony
  • 125 ml martini bianco
  • 2 łyżki soku z lemonki
  • 12 kawałków pomidorów suszonych ( połówek )
  • sól i pieprz czarny, świeżo mielony
  • dodatkowo 12 kawałków (połówek ) pomidorów pieczonych { najlepiej z tego przepisu, można zastąpić suszonymi }*
  • garść pestek z dyni  łuskanych, podprażonych
  • garść ziaren słonecznika, łuskanych, podprażonych
  • świeże kiełki 
  • ewentualnie 100g makaronu orientalnego, ryżowego lub soba**

* pomidory : idealnie sprawdzają się domowe pieczone pomidory – z tego przepisu. można użyć również pomidory suszone ze słoika. UWAGA!  pomidory w oliwie wyjmuję, lekko odsączam, nie trzeba osuszać; jeśli pomidory są w oleju – odsączam i osuszam ręcznikiem; nie chcemy oleju w naszym daniu.

** makaron : do tego dania najbardziej pasuje makaron orientalny, tzw. 'chiński’, czyli z fasoli, zwany potocznie makaronem sojowym (choć nie jest) – cieniusieńkie przezroczyste nitki (przed ugotowaniem jest biały). można też użyć makaron ryżowy albo sobą.

przygotowanie

cukinie myję, wycieram i odkrajam końcówki { z dwóch stron }. przy użyciu tarki spiralnej robię z cukinii… spaghetti! używam elektrycznej tarki marki Severin, która sprawdza się świetnie. { urządzenie możecie zobaczyć na pierwszym zdjęciu w galerii pod przepisem }. makaron powstaje w moment dosłownie i nie wymaga w zasadzie żadnej pracy. sprawdzą się również inne urządzenia – ręczne tarki – temperówki, ręczne maszynki… testowałam maszynkę ręczną i tę elektryczną i mogę powiedzieć, że efekt jest podobny, natomiast czas i wysiłek potrzebne do zrobienia makaronu – nieporównywalne. tarka elektryczna jest bardzo wygodna w użyciu, nie wymaga żadnej siły i pozwala zużyć niemal całe warzywo – zostaje mała stożkowa końcówka, którą odkładam i dodaję do zupy z warzyw. 

cebulkę kroję w jak najcieńsze plasterki, szczypior siekam, czosnek kroję w drobne słupki.

rozgrzewam oliwę na średnim ogniu. dodaję cebulkę, podsmażam chwilę na mniejszym ogniu do zeszklenia, i potem przez moment na większym – do przyrumienienia. dodaję szczypiorek i  chwilę przesmażam, zmniejszam ogień i dodaję czosnek niedźwiedzi – i znowu przesmażam, dalej czosnek w słupkach – i znowu smażę jeszcze chwilę. 

na patelnię dodaję spaghetti z cukinii. najpierw jest go mnóstwo, nie mieści się na patelni – więc dodaję część. zwiększam ogień. po chwili nitki cukinii miękną, przestają być sztywne i sprężyste – zmniejszają objętość i na patelnię można dodać pozostałą część. podsmażam chwilę, aż cała cukinia jest miękka. 
zawartość patelni zalewam martini { na dużym ogniu } i sokiem z lemonki, podsmażam do odparowania większości płynu.

jeśli używamy marakon orientalny – wtedy danie jest bardziej pozywne i sycące – trzeba przygotować go w międzyczasie, kiedy cukinia się podsmaża, wg przepisu na opakowaniu. dodaję makaron teraz na patelnię i całość delikatnie mieszam. 

suszone pomidory { 12 połówek } kroję na małe kawałki. dodaję pomidory na patelnię, delikatnie mieszam, przesmażam. spaghetti z cukinii nabiera cudnego koloru… dodaję sól i pieprz, mieszam, próbuję… jeśli trzeba doprawiam, solą pieprzem lub lemonką…

pieczone pomidory { lub drugą część suszonych } kroję na grubsze kawałki. 

wykładam spaghetti na talerze lub półmisek, na wierzch wykładam kawałki pomidorów. posypuję podprażonymi pestkami dyni i słonecznika, świeżymi kiełkami, oprószam pieprzem…


{ przepis powstał w ramach współpracy z marką Severin }


 

warzywne spaghetti z cukinii o cudownym smaku…
CAŁY OBIAD Z WARZYW!

 

 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.