sałatka szparagowe wstążki By

sałatka szparagowe wstążki

z widokiem na stół | sałatka szparagowe wstążki

 

 

 

 

sałatka szparagowe wstążki

szparagowe wstążki to moje tegoroczne odkrycie…
piękne, wdzięczne, chrupiące, pyszne…
wspaniały sposób na zjadanie surowych szparagów, a te smakują niezwykle!

w tej sałatce łączę szparagowe wstążki z dosłownie kilkoma prostymi składnikami. kluczowa jest pomarańcza: daje całości lekko egzotyczny, nieoczywisty sznyt. 
bardzo polecam!


składniki
{ na 2 porcje lunchowej sałatki }:

  • 500 g czyli 1 pęczek świeżych zielonych szparagów, grubych
  • 2 garście rukoli
  • 2 garście groszku cukrowego*
  • 1 pomarańcza + 1 na sok**
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • 2 łyżki prażonych pistacji
  • garstka świeżych listków bazylii
  • garstka świeżych listków kolendry

składniki na sos:

  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 2 łyżki soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki delikatnego miodu np. akacjowego lub syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1/2 łyżeczki balsamico
  • sól i pieprz czarny, świeżo mielony

* chodzi o groszek strączkowy, młodziutki, z zalążkami ziarenek dopiero, bez kulek; jemy całe strączki;
można pominąć, choć groszek tutaj idealnie pasuje

** pomarańczę w kompozycji sałatki można pominąć, jeśli nie lubicie mieszać owoców i warzyw. w składzie sosu zdecydowanie rekomenduję pozostawić, dla smaku i aromatu. jeśli jednak z jakiegoś powodu potrzebujecie zastąpić – można użyć soku z cytryny i dodać więcej miodu/syropu klonowego  

sałatka szparagowe wstążki
przygotowanie

szparagi płuczę, osuszam, odłamuję zdrewniałe końcówki szparagów – w magiczny sposób łamią się tam, gdzie potrzeba (końcówki szparagów warto zachować, nawet zamrozić – przydadzą się do zupy szparagowej, przepis niebawem >> obiecuję 😉 ).
odkrajam główki.
jeśli szparagi są młode i świeże – łodyg nie trzeba obierać. jeśli są starsze, warto obrać dolną 1/3 część łodygi.

obieraczką do warzyw kroję, a właściwie obieram łodygi na cienkie wstążki.
jeśli główki są bardzo grube – przekrajam wzdłuż na połówki, albo na ćwiartki. 

przygotowuję sos: mieszam wszystkie składniki razem.
czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do reszty składników. jeśli macie bardzo mocny czosnek w dużych ząbkach, można użyć połowę. szparagi są delikatne, nie chodzi nam o to, aby zabić je czosnkiem 😉 
doprawiam, aby sos był intensywny i wyrazisty w smaku.

2/3 szparagowych wstążek umieszczam w misce, resztę odkładając osobno na bok. wstążki w misce zalewam sosem, mieszam i odstawiam na 15-20 minut.

rukolę i groszek myję i suszę.
sprawdzam, czy groszek nie ma włókien { nie powinien mieć }. jeśli ma – obieram strączki.

jeśli używam pomarańczy do kompozycji sałatki, co serdecznie polecam – obieram, kroję na plasterki, a plasterki na ćwiartki.

na talerzach rozsypuję rukolę, głównie po obwodzie – tak, aby tworzyła otoczkę. na środek wykładam lekko przemacerowane wstążki szparagów, pachnące aromatycznym sosem. pomiędzy wstążki wtykam strączki groszku.
dokładam kawałeczki pomarańczy.

na wierzchu układam zawijasy świeżych, chrupiących wstążek szparagowych { tych odłożonych osobno, nie przesiąkniętych sosem }. świeże wstążki są sprężyste i mocno chrupiące. 
pomiędzy wstążki i strączki groszku wtykam szparagowe główki.

całość posypuję prażonymi pestkami słonecznika i pistacjami, najlepiej jeszcze ciepłymi.
a na sam koniec – dodaję świeże listki bazylii i kolendry.

wstążki szparagowe są cudne, a szparagi na surowo – pyszne!
cudownie komponują się z sałatami, słonecznikiem i słodkim akcentem….
polecam serdecznie!


PS

szparagowe wstążki cudownie wyglądają na kanapkach, jako dekoracja i garnisz – podobnie, jak kładziemy na kanapkę plasterek ogórka…
warto spróbować!

PS 2

więcej o szparagowych przysmakach możecie przeczytać w artykule SZPARAGI ZIELONE, ULUBIONE.
a może podzielicie się swoimi sposobami na szparagi? zapraszam!


9 komentarzy

  1. wygląda bardzo zmacznie… i zdrowo!

  2. Robię regularnie podobne wstążki z cukinii, o szparagach nigdy nie pomyślałam! A wygląda przepysznie, więc muszę spróbować! 🙂

  3. Aneta Sławek Grenda

    Prezentuje się bardzo wykwintne. Pięknie przedstawiona, a smakuje zapewne wybornie. Cudna propozycja.

  4. Piękne i proste. Wszystko co ze szparagami biorę w ciemno a przepis przytulę

  5. O matko… Aż się głodna zrobiłam. Wygląda mega apetycznie, chyba jutro na obiad u mnie będzie 😀 Dzieki za inspirację! 🙂

    1. bardzo mi miło!

  6. Szparagowe szaleństwo smakowe, w różnych wydaniach sałatki, nic tylko rozkoszować się wersjami podań. 🙂

  7. Świetny pomysł na sałatkę czerwcową.

  8. Ojej, aż ślinka cieknie, lubię takie zielone sałatki

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.