muffiny z pesto i rukolą { lub innymi liśćmi } By

muffiny z pesto i rukolą { lub innymi liśćmi }

z widokiem na stół | muffiny z pesto i rukolą

 

 

 

muffiny z pesto i rukolą
albo innymi liśćmi sałat…

propozycja muffin wytrawnych w trendzie zero waste, w których istotną rolę odgrywają warzywa…
w tych muffinach bazę smaku buduje pesto z dodatkowym twistem kolendry { jeśli nie lubicie – można pominąć…}
to również sposób na wykorzystanie cukinii, która już swoje przeleżała – i sałat, które nie są już tak świeżutkie i zachęcające jak w dniu zakupu. tutaj znajdą swoje miejsce.

te muffiny są idealne na przekąske – gotowe warzywne bułeczki, nie trzeba już żadnych dodatków ani czynności, można chwycić i przegryźć nawet w biegu.
idealnie sprawdzą się również w towarzystwie sałatki lub kremowej zupy… no i rewelacyjne smakują z kremowym twarożkiem…


składniki na 12 muffin

wsad z rukoli / liści sałat

  • 300 g liści rukoli, lub innych sałat: szpinaku, musztardowsca, boćwiny… *
  • 2 cebulki dymki 'spring onion’ ze szczypiorkiem { szpring onion czyli z małymi główkami }
  • 1/2 łyżki oliwe extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz czarny do smaku

składniki suche:

  • 2 miarki (szklanki) mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny świeżo mielony >> dużo!

składniki mokre:

  • 2 duże jajka
  • 1 miarka (szklanka) maślanki lub płynnego jogurtu naturalnego
  • 300 g cukinii (jedna dość duża cukinia)
  • 3 łyżki = 45 ml pesto zielonego ( pesto alla genovese )
  • 1 łyżka olivy extra vergine
  • 1 łyżka pesto z kolendry albo zamiennik >> zobacz ** poniżej

dodatkowo – do posypania

  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki tartego parmezanu lub pecorino { wyrazistego dojrzewającego sera }

* liście sałat : może być rukola, szpinak, musztardowiec, boćwina, botwinka, roszponka…
nie nadają się sałata lodowa, sałata rzyska, ani lodowa – czyli te o grubych, twardych lub kruchych liściach.
** pesto z kolendry można łatwo zrobić z kolendry, oliwy i pistacji lub pestek słonecznika. przepis znajdziecie TU >> KLIK. w zastępstwie można użyć 2/3 łyżki drobniutko posiekanych listków kolendry i 1/3 łyżki oliwy. a  jeśli naprawdę nie znosisz kolendry { niektórzy tak mają! } – możesz zastapić ją listkami natki i te wymieszać z oliwą > zniknie świeży cytrusowy aromat, ale rozumiem, że to on właśnie przeszkadza, jeśli nie lubi się świeżej konedry.

wytrawne muffiny z pesto i rukolą – przygotowanie

najpierw przygotowuję liście:
liście kroję na paski, jeśli są za długie – wówczas jeszcze w poprzek.
dymkę siekam drobno – jeśli ma główki, kroję je cieniutko. zielone części siekam drobno.

rozgrzewam oliwę na patelni, wrzucam dymkę i przesmażam kilka minut. dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażam mieszając i dodaję na patelnie liście. smażę 2-3 minuty, aż troszkę 'osiądą’ i staną się spolegliwe…

cukinię ścieram na tarce o średnich oczkach (u mnie robi to mikser stacjonarny z przystawką do tarcia – najlepiej sprawdza się tarka „julienne”. każdy inny sposób będzie dobry, również ręczna tarka).

w jednym naczyniu mieszam dokładnie składniki suche.

w drugim naczyniu roztrzepuję jajka, dodaję cukinię, mieszam; dodaję pozostałe składniki mokrymi, mieszam dokładnie.

łączę zawartość obu naczyń, dodaję przesmażone liście i mieszam – tylko do połączenia składników.
UWAGA !
nie mieszamy za długo ani zbyt dokładnie. za długo mieszane ciasto da w efekcie muffiny mniej pulchne, bardziej zbite, cięższe i mniej smaczne.

wykładam ciasto do formy na muffiny foremek wyłożonej papilotkami.
po wierzchu posypuję ziarnami sezamu i parmezanem.
piekę w temperaturze 200 stopni przez 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka { patyczek nie będize całkiem suchy, ale wazne, aby nie było na nim dużych fragmentów ciasta }.

studzę chwilę na kratce i od razu podaję – na ciepło są najpyszniejsze.
przed podaniem kolejnego dnia podgrzewam przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni. oczywiście to nie jest konieczne, na zimno też smakują świetnie.

te muffiny są idealne jako śniadanie, drugie śniadanie lub samodzielna przekąska. mają wszystko w sobie: warzywa, zdrowe węglowodany, sezam (wapń!) oraz oliwę… 
absolutnie pysznie smakują z kremowym serkiem kozim….
dobrze sprawdzają się w roli dodatku do kremowych zup.
a ciekawa jestem, jakie zastosowanie dla nich Wy wymyślicie! piszcie, zapraszam do komentowania!

pysznego zielonego!


PS

po inne przepisy na muffiny zajrzyjcie tu >>> MUFFINY


 

2 komentarze

  1. Patrycja Więckowska

    Super pomysł
    Dzisiaj spróbuję

    Nie wiem tylko czy będę w stanie zaufać liściom rukoli ale spróbuję 😉

    Spolegliwość – pewność, możliwość polegania na kimś. Ktoś spolegliwy jest osobą, na której można polegać, na kim można się oprzeć. To ktoś troskliwy, opiekuńczy, godny zaufania.

    1. Bardzom mi miło, cieszę się! Daj proszę znać, jak smakowały 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.