mango lassi . . . w dwóch wariacjach By

mango lassi . . . w dwóch wariacjach

z widokiem na stół | mango lassi

 

 

mango lassi…

cudowny koktajl, aksamitny, aromatyczny, przepyszny. słodkie mango idealnie zrównoważone przez kwaskowatość jogurtu naturalnego… dodatek skórki z limonki i odrobiny soku dla podkreślenia egzotycznego aromatu. albo wariacja: przepyszne letnie maliny. . . cudowne połączenie! smaki idealnie się uzupełniające i pasujące. . . niezwykła przyjemność . . .

mango lassi
składniki:

  • 1 duże dojrzałe mango (lekko miękkie), około 400ml miąższu
  • 200 ml jogurtu naturalnego*
  • zest – otarta skórka z 1/2 limonki (sama zielona warstwa, bez białego albedo)
  • 2 – 3 łyżeczki soku z limonki, lub do smaku

 

mango lassi MALINOWE
składniki:

  • 1 duże dojrzałe mango (lekko miękkie), około 400ml miąższu
  • 200 ml jogurtu naturalnego*
  • 2 garści malin, czyli 1/3 miarki (świeżych lub zamrożonych)** — DO SMAKU

 

* VEGAN i dieta BEZ LAKTOZY: jogurt naturalny można zastąpić mlekiem migdałowym lub mlekiem z nerkowców – mango jest wystarczająco kremowe, koktajl będzie gęsty. te mleka nie mają w smaku kwaskowatości – trzeba dodać więcej soku z limonki lub cytryny, żeby zrównoważyć słodkość mango.

** zamrożone maliny – u mnie to są letnie maliny ze szczytu sezonu, zamrożone przez mnie w małych porcjach.
od kliku lat tak robię i jest to jedna z najbardziej docenianych przeze mnie rzeczy w środku zimy – własne zamrożone owoce z niepowtarzalnym aromatem lata…

 

przygotowanie

mango obieram – mój sposób jest taki: obieram skórkę, jak w jabłku. następnie cały owoc nacinam „w kratkę”, tworząc kostki przyrośnięte po pestki (zaraz będę blendować, więc kostka może być gruba). następnie zagłębiam nóż i odcinam kostki wzdłuż pestki. uwaga! tuż koło pestki miąższ potrafi być bardzo włóknisty – tych włóknistych kawałków lepiej nie używać, lepiej wycisnąć z nich sok. mango jest bardzo soczyste, więc przygotujcie się, że wasze dłonie i miejsce gdzie pracujecie będzie pełne soku – najlepiej lepiej rozłożyć miękką podkładkę / matę, z której potem sok można przelać do blendera.

tutaj można zobaczyć jak łatwo obrać mango:

kawałki mango umieszczam w kielichu blendera (albo w wysokim naczyniu, jeśli używać blendera ręcznego) i miksuję na gładką masę. masa wychodzi gęsta! dodaję jogurt i krótko miksuję. teraz dodatki: uwaga, chodzi o zrównoważenie smaków, nie o zabicie aromatu mango limonką lub malinami. dlatego dodatki dodajemy po małej ilości – najpierw jedną garść malin, potem drugą – jeśli uznacie, że potrzeba. dla Waszego upodobania. u mnie sprawdzą się dwie garście – ale to zależy również od samego mango, ile w nim smaku i aromatu.

jeśli uznacie, że koktajl jest zbyt gęsty – można dodać soku pomarańczowego lub jabłkowego.

SMACZNEGO !
OWOCOWEGO !

 

 

2 komentarze

  1. nowo upieczona sąsiadka

    Wróciły moje wspomnienia z azjatyckich podróży. Nie było dnia bez mango, czy banana lassi. Najlepsze dla mnie piłam w Indiach z odrobiną kardamonu. Ciekawa jestem tej wariacji z malinami. Spróbuję na pewno w sezonie, bo teraz malin u mnie brak.

    1. spróbuj z mrożonymi! najlepsze własne mrożonki, ale sklepowe też nie są najgorsze 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.