lody orzechowe . laskowe By

lody orzechowe . laskowe

z widokiem na stół | lody orzechowe . laskowe

 

 

lody orzechowe…

kremowe, gęste, bardzo satysfakcjonujące… lekko śmietankowe z dużą zawartością o orzechów. używamy orzechy prażone { mają zupełnie inny smak! }, w postaci idealnie kremowej pasty, dzięki czemu lody są gładkie, bez drobinek. 
kremowe, bardzo prawdziwe, może trochę staroświeckie. dzięki najlepszym orzechom laskowym mają cudownie pyszny smak… wspaniały deser, sprawiający ogromną przyjemność. 

tworząc ten przepis testowałam trzy receptury, każda z inną { domową } bazą do lodów: jajeczną { najbardziej klasyczną }, śmietankowo-mleczną, oraz opartą na bitej śmietanie.
do orzechowego smaku i konsystencji lodów najbardziej pasuje ta, czyli śmietankowo-mleczna. jeśli chcecie zrobić lody z orzechów laskowych na bazie jajecznej – skorzystajcie z przepisu na lody pistacjowe. w końcowej fazie podczas mieszania masy ze śmietanką zamiast pistacji dodajecie pastę z orzechów, tę z tego przepisu.


składniki :
{ na 4 porcje, razem około 600ml }* 

  • 125 ml czyli 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 150 g pasty z prażonych orzechów laskowych odtłuszczonej**
  • 250 ml czyli szklanka śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • 2 łyżki golden syrupu***
  • 1 łyżka ekstraktu wanilii ( albo wódki )****
  • opcjonalnie 3 łyżki orzechów laskowych prażonych, lub orzechowej kruszonki

* proporcje można bezpiecznie podwoić. jeśli potrzebujecie większej ilości, lepiej zrobić lody w kolejnych turach, z podwójnej proporcji za każdym razem. inaczej ani mikser, ani maszyna do lodów nie da rady. 

** odtłuszczona pasta z orzechów laskowych jest niesamowita – kremowa, lejąca, idealna do przepisów… zrobiona z najlepszych orzechów na świecie, z własnych upraw rodzinnej firmy Tree Nuts…. uwielbiam takich zapaleńców, ale pomijając cudowność pomysłu na biznes – ich orzechy są naprawdę świetne. my jesteśmy niezłymi orzechożercami, jemy bardzo dużo różnych orzechów i mogę ze spokojnym sercem te polecać – są wspaniałe. i wszystkie produkty z nich. jeśli będziecie zamawiać pastę do przepisów { albo do jedzenia wprost ze słoika 😉 } zamówcie też koniecznie drugą, z kakaem i daktylami : to absolutnie najlepsza alternatywa dla nutelli jaką znam.  🙂

*** golden syrup nie jest konieczny; warto go dodać – sprawia, że konsystencja lodów jest gładsza. można zastąpić cukrem trzcinowym w takiej samej ilości.

**** alkohol dodajemy do lodów aby poprawić tzn. ograniczyć ich twardość i 'skalistość’ po zamrożeniu. ilość jest minimalna i nie ma wpływu na możliwość serwowania lodów dzieciom – alkohol w dużej mierze odparowuje zanim podamy i zjemy lody.

przygotowanie
lody orzechowe

w rondelku mieszam mleko i pastę z orzechów. podgrzewam na średnim ogniu do rozpuszczenia pasty.
kiedy mieszanka jest jednorodna dodaję śmietankę, cukier i golden syrup, mieszam i lekko podgrzewam – do rozpuszczenia cukru oraz do momentu kiedy całość jest jednorodna i gładka. 

gotową orzechową masę przelewam do miski, studzę, przykrywam szczelnie folią (żeby na wierzchu nie powstała sztywna kożuchowa warstewka) i chłodzę w lodówce, nawet kilka godzin (zazwyczaj wystarczą 2-3 godziny).

do schłodzonej masy dodaję ekstrakt wanilii albo wódkę i mieszam. ubijam przez chwilę mikserem – tak, jak na bitą śmietanę, ale nie do pełnej sztywności: chodzi o to, aby nadać masie puszystości (można użyć dowolnego sposobu i urządzenia, u mnie robi to mikser stacjonarny). 

masę wlewam do sorbetiery i dalej postępuję wg instrukcji urządzenia (u mnie to jest dzieża do lodów miksera stacjonarnego, oczywiście może być dowolna maszyna do lodów). gotowe lody powinny być kremowe i zdecydowanie nie płynne. przekładam do pojemnika i mrożę przez 1 – 2 godziny w zamrażalniku. Lody można podawać na dowolnym etapie zmrożenia, czasem serwuję bezpośrednio po ukręceniu w maszynie – są dosyć miękkie, bardziej 'semifreddo’ czyli na wpół zmrożone.

UWAGA! bez maszyny!

bez maszyny do lodów też można zrobić lody! wymaga to czasu i jest nieco kłopotliwe – ale można.
lekko ubitą masę orzechową przekładamy do szczelnego pojemnika. pojemnik wkładamy do zamrażalnika / zamrażalki. co pół godziny wyjmujemy pojemnik i mieszamy bardzo dokładnie – tak aby rozbić powstające kryształki lodu. musimy powtarzać tę czynność przez około 4-5 godzin, czyli jakieś 8 – 10 razy. potem pozostawiamy w zamrażarce do całkowitego zmrożenia / stężenia.

przy dłuższym przechowywaniu w zamrażarce warto lody wyjąć chwilę wcześniej przed podaniem i potrzymać na wierzchu, żeby nieco zmiękły – tak, aby dały się ładnie serwować. smak będzie pełniejszy, jeśli lody będą w postaci miękkiej…

lody można serwować w wafelkach, w pucharkach, albo w plastrach na talerzykach ( jeśli masę lodową włożycie do keksówki wyłożonej folią otrzymacie rodzaj lodowego „ciasta”, które można pokroić w plastry ). 
w każdej postaci podania można posypać prażonymi orzechami laskowymi, albo orzechową kruszonką… 

lody orzechowe… są przepyszne!
letniego, cudownego….


przepis powstał w ramach współpracy z TreeNuts, rodzinną firmą, która oferuje orzechy laskowe z własnych sadów oraz cudowne pasty z orzechów.


 


podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.