PREZENTOWNIK 7 : KSIĄŻKI, zawsze książki…  By

PREZENTOWNIK 7 : KSIĄŻKI, zawsze książki…

grudzień to czas dawania…
obdarowujemy bliskie i ważne osoby, a uważnie dobrana książka to nadal cudowny prezent…


Tradycyjnie przed gwiazdką polecam Wam ciekawe pozycje książkowe, dobre na prezent dla bliskich albo ważnych dla Was osób, albo na prezent dla siebie – na gwiazdkę lub nie…

Grudzień to czas dawania… po prezentach osobistych i prezentach nieoczywistych z poprzednich lat { nadal aktualnych, warto zajrzeć! }, po prezentownikach tematycznych: książkowym, kawowym, książkach dla dzieci, przyjemnościowym >> nadal warto zajrzeć }
w tym roku wracam do książek…
W prezentowniku zebrałam moje ulubione książki z tego roku: ciekawe pozycje spośród wydawniczych nowości, piękne wydania pod względem treści i estetyki, a także nieco starsze, do których nieustająco wracam… 


PREZENTOWNIK 7 : KSIĄŻKI


JEDZENIE I INNE NAMIĘTNOŚCI

Pierwszą propozycją, którą mam bardzo rekomenduję jest zupełnie niezwykła nowa książka Mai  Sobczak.
To jest zupełnie niezwykła rzecz!
Czy to jest książka kulinarna? Niby tak, bo są przepisy… Czy to jest literatura? Tak! Powieść, a nawet dalej: to jest opowieść erotyczna! Bardzo ciekawe połączenie erotyku z opowieścią kulinarną, bardzo dużo odniesień do kuchni, do jedzenia traktowanego w bardzo zmysłowy sposób…
Jeśli obserwujecie Maię w mediach społecznościowych to na pewno zauważyliście jej  zwrot w takim zmysłowym właśnie kierunku… Czasem wydaje się iść za daleko, czasem rebeliancka czy łamiąca zasady… Niesamowicie inspirująca!

Ta książka to bardzo dużo zmysłowej, emocjonalnej przyjemności…
Idealna pod choinkę!

Jedzenie i inne namiętności • Maia Sobczak
• Wydawnictwo Znak • 2021


 

HISZPANIA DO ZJEDZENIA

Kolejna z serii książek Bartka, które nieustająco polecam, począwszy od pierwszej Italii, poprzez Portugalii, Stambuł a teraz Hiszpanię…
Pięknie wydane, wszystkie razem tworzą taką ciekawą kolekcję, można też zbudować dowolny zestaw. 

Hiszpania konsekwentnie pozostaje w konwencji serii. Bartek, znany jako Krakowski Makaroniarz, prowadzi nas przez zakamarki opowieści kulturowo-historycznej, ukazując niezwykłość miejsc. Szalenie interesująca i niezwykła konwencja pozwala czerpać z humanistycznej wiedzy autora…  Kuchnia przenika się z kulturą miejsca, jest przecież nieodłącznie z nią związana, i tutaj czujemy to na każdej stronie. Sama chętnie podkreślam, że kulinaria czy kuchnia są częścią kultury i dziedzictwa, które otrzymujemy…
Z cudownych przepisów z Hiszpanii Bartka, na pewno zrobię papryczki nadziewane kozim serkiem z koperkiem { Pimientos Rellenos } z Salamanka oraz przepis, który mnie zafrapował od samego początku: bakłażan w miodzie z Kordoby… no i paellę z Walencji! 
W książce znajdziecie przekrój przez hiszpańskie różne dania i przez większość ważnych miejsc hiszpańskich, tak, że bardzo polecam nieustająco. 

Hiszpania do zjedzenia • Bartek Kieżun
• Grupa Wydawnicza Foksal | Buchmann • 2021

Z tej serii nie można wręcz pominąć mojej ukochanej Italii do zjedzenia { pierwsze wydanie ma białą okładkę, drugie czarną,  różnią dosłownie czterema przepisami } . Opis tych książek znajdziecie w poprzednim PREZENTOWNIKU.

ITALIA do zjedzenia • Bartek Kieżun
• Grupa Wydawnicza Foksal | Buchmann • 2017 | 2018


 

FRANCUSKE PRZEPISY Z BUISTRO CHARLOTTE

Kolejna ciekawa pozycja to ‘Francuskie przepisy z Bistro Charlotte’, autorstwa dziewczyn, które prowadzą Charlotte, czyli Ewy Dobak i Justyny Kosmali. Jeśli jesteście z Warszawy – oczywiście na pewno wiecie co to jest Charlotte, a jeżeli nie – Charlotte to jest już kultowe bistro na Placu Zbawiciela w Warszawie. Chyba pierwsze miejsce w mieście, które zaproponowało śniadania przez cały dzień jakieś 10 lat temu… Niesamowite miejsce: tam zawsze jest masa ludzi, niezależnie od pory roku, godziny, święta czy dnia poprzedniego i pogody – tam zawsze mnóstwo ludzi…
W książce znajdzie trochę opowiastek francuskich, historię powstania knajpki i opowieści o jedzeniu… I oczywiście przepisy na pyszności, które są serwowane w Charlotte także można Książka pełna cudnych zdjęć, dzięki którym poznajemy właścicielki, które wymyśliły ten koncept.

Francuskie przepisy z bistro Charlotte • Ewa Dobak | Justyna Kosmala
• Grupa Wydawnicza Foksal | Buchmann • 2021


 

PRZY MOIM STOLE

Wśród książek kulinarnych mam swoje ‘klasyki’ i swoich guru – czyli autorów, na których każda pozycję czekam i przeglądam z ciekawością. Do tego grona należy Nigella Lawson, trochę za sprawą sentymentu, bo to od jej książek zaczęła się moja kulinarna podróż.
Najnowsza książka Nigelli ‘Przy moim stole’ jest w moim odczuciu odświeżeniem podstawowych książek autorki, takich jak ‘Kuchnia’ czy ‘Bogini domowego ogniska’. Jak pisze Nigella, znajdziecie tu różnorodne przepisy, proste i bardziej skomplikowane, niektóre całkiem wyszukane jak na codzienną kuchnię. 
To co jest urzekające w podejściu Nigelli to ‘świętowanie codzienności’ – taki jest podtytuł tej książki. Mam wrażenie, że to zawsze było charakterystyczne dla autorki, ale z czasem Nigella bardziej eksponuje ten przekaz…

Przy moim stole • Nigella Lawson
• Wydawnictwo Filo • 2018

Jeśli chodzi o Nigellę: chciałabym jeszcze wspomnieć o książce nieco starszej – ‘Po prostu Nigella’.Znajdziecie tam prostsze przepisy o mniejszej ilości składników, łatwiejsze do wprowadzenia w codziennej kuchni. Jest tu dużo przepisów wegetariańskich i wegańskich, bezglutenowych i zdrowszych. Szczerze mówiąc, myślałam że to będzie kierunek w którym Nigella będzie zmierzać, ale jak widać nie, to był zapewne zwrot w kierunku trendu z tamtego momentu. Niemniej moim zdaniem warta polecenia.

Po prostu Nigella • Nigella Lawson
• Wydawnictwo Filo • 2015


 

Zmierzając dalej ku prostocie…  

JEDEN GARNEK, JEDNA PLANETA

To pozycja, na którą czekałam! Jak gotować dla siebie rodziny i ziemi… To jest niezwykle ciekawa rzecz! Przepełniona ideą ‘mniej’ i ‘reduce’, autorka { znana z promocji kuchni wegetariańskiej } pokazuje jak gotować, aby zredukować ilość czynności, energii i… wody! używanej do przygotowania posiłku – ale tak, żeby nadal było pysznie.  Wspaniałe i interesujące podejście, dużo ciekawych przepisów i trochę informacji ogólnych, jak nie marnować jedzenia, ile białka potrzebujemy…
Niezwykłe podejści do tematu, wyjście poza oczywistości. Bardzo wartościowa książka, poszerzająca wiedzę i horyzonty. Inne spojrzenie, które można też uwzględnić w gotowaniu.

Jeden garnek, jedna planeta • Anna Jones
• Wydawnictwo Filo • 2021


 

JEDZ MĄDRZE

Pozostając w tematyce zdrowego jedzenia, polecam Wam bardzo ciekawą pozycję ‘Jedz mądrze. Fakty i mity o zdrowym odżywianiu’. Książka ma formę wywiadu dziennikarki Magdy Omilianowicz z lekarką Katarzyna Świątkowska, autorką bloga Mity kontra fakty.
Autorki omawiają wiele mitów i półprawd narosłych i upowszechnianych wokół zdrowego odżywiania, diety, 'wynalazków’ działających cuda i odchudzanie. Katarzyna Świątkowska obnaża te mity bez ogródek i rozprawia się z nim jeden po drugim. Lekka forma książki, sprowadzonej do swobodnych wypowiedzi pozwala poznać dane medyczne i wyniki badań w sposób naturalny i łatwy.  

Jedz mądrze • Magda Omilianowicz | Katarzyna Świątkowska
• Grupa Wydawnicza Foksal | Buchmann • 2021


 

ZDROWIE DOSKONAŁE

A jeśli chcielibyście pójść krok dalej i spojrzeć z innej perspektywy, może Wam się spodobać książka dr Deepaka Chopra ‘Zdrowie doskonałe’, wprowadzająca w medycynę, kuchnię i wschodnie podejście do życia, w tajniki ajurwedy.
Ajurweda jest prastarym systemem medycznym, z holistycznym podejściem do całości życia, wszystkich jego sfer. 
W książce znajdziecie podstawy tej filozofii, sposoby na budowanie harmonii ciała i umysłu, która z jednej strony pozwala pozostać w dobrym zdrowiu i unikać chorób, a z drugiej strony zapewnia dobrostan organizmu. Duża i przystępna porcja wiedzy o naturalnej profilaktyce, którą każdy może zbudować w swoim organizmie. Co ciekawe, autor łączy mądrość wschodniej medycyny z współczesnymi odkryciami naukowymi medycyny i fizyki kwantowej.

Zdrowie doskonałe • Deepak Chopra
• Grupa Wydawnicza Foksal | Buchmann • 2021


podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.