dwa PROSTE sposoby na dobry początek dnia  By

dwa PROSTE sposoby na dobry początek dnia

dbając o zdrowie i odporność warto zacząć od rzeczy najprostszych . dobrze i zdrowo zaczynać dzień


Jak dobrze i zdrowo zaczynać dzień? Co to znaczy zdrowo?
Jeść śniadanie, czy nie? A jeśli tak, to duże, żeby pobudzić metabolizm, czy małe żeby nie obciążać od rana żołądka i układu pokarmowego?
Czy kawa na czczo to problem dla żołądka? A co z mlekiem?
A woda?

No właśnie : a woda?

Od długiego czasu napotykam wiele informacji na temat nawilżenia od wewnątrz, czyli nawodnienia organizmu.

Większość osób pije za mało wody w ciągu doby -powinniśmy wypijać 1,5 do 2 litów wody dziennie.

Odpowiednia ilość wody to dobre nawodnienie komórek i tkanek, regulacja procesów metabolicznych, właściwe przyswajanie substancji odżywczych, właściwa gęstość krwi { woda rozrzedza krew zapobiegając zakrzepicy, nadciśnieniu, udarom i zawałom }, prawidłowe pH komórek na poziomie około 7, co zapobiegnie zakwaszeniu i obniżeniu odporności. Woda pomaga zachować młody wygląd, poprawia elastyczność skóry i wpływa na koncentrację i pamięć.  Nawilżony organizm jest mniej obciążony toksynami i lepiej funkcjonuje.

Słabe nawodnienie to gorsze samopoczucie, gorsza przemiana materii, większa koncentracja toksyn w organizmie, a także pożywka dla chorób. Wirusy kochają słabo nawodnione środowiska! Również analiza zachorowań na pospolite choroby z ciężkim przebiegiem pokazuje, że większość osób trafiających do szpitali ma niedostateczne nawodnienie organizmu { dane od lekarzy pracujących w szpitalach }.

Z mojego zgłębiania tematu wynika, że to właśnie woda powinna być pierwszym „posiłkiem”.
Wypita na czczo woda pomoże usunąć nagromadzone w czasie nocnej pracy organizmu toksyny i zadziała jak detoks dla organizmu. Aktywuje procesy metaboliczne wspomagając nerki i wątrobę, przyśpiesza metabolizm – nawet o 24%. Ponadto poprzez zwiększenie przepływu krwi wpłynie na kondycję skóry, poprawi sprawność fizyczną na cały dzień oraz aktywuje pracę mózgu { mózg to w 80% woda! }.
Co ciekawe, woda łagodzi również uczucie zgagi, nadkwasotę i dolegliwości trawienne.  Wypita rano pobudza do działania. Oczywiście wypełnia również żołądek – po wypiciu szklanki czy dwóch wody żołądek nie będzie domagał się tak dużej porcji jedzenia…

Dwa sposoby na dobry początek dnia

Woda + cytryna + imbir

Ciepła, a nawet bardzo ciepła woda, z plasterkiem cytryny i odrobiną soku, z cieniutkimi plasterkami imbiru, albo kawałkiem imbiru startym na tarce.

Zajęło mi chwilę przekonanie się do CIEPŁEJ wody… jej działanie jest kojące! po 2-3 tygodniach stosowania zauważyłam zmianę i nie wracam już do zimnego, szokującego dla organizmu płynu zaraz po obudzeniu.

Ciepła woda wg TMC jest napojem życia: lepiej i skuteczniej nawilża, łatwiej się wchłania tam, gdzie jest potrzebna, optymalizuje trawienie i wzmacnia metabolizm.

Woda z cytryną i imbirem zapewnia codzienny detoks i działa prozdrowotnie. Jest naturalnym środkiem stymulującym, dodającym energii i poprawiającym koncentrację.

Cytryna i imbir mają szereg podobnych działań, wśród nich prozdrowotne – odporność na infekcje, wspomaganie układu pokarmowego i żołądka, poprawa metabolizmu, wspomaganie krążenia, poprawa kondycji mózgu oraz piękna i promienna skóra.
Cytryna dodatkowo wspomoże organizm w walce z wirusami, bakteriami i grzybami.
Imbir rozgrzewa, ma właściwości przeciwzapalne, łagodzące i przeciwbólowe. Ma bardzo szerokie spektrum działania: zwiększa koncentrację, poprawia metabolizm, hamuje wytwarzanie w organizmie kortyzolu – hormonu wywołanego przez stres { który powoduje problemy z metabolizmem, zaburzenia nastroju i bezsenność }. Imbir należy do produktów uznawanych za superfoods, do najstarszych roślin leczniczych świata, a także do afrodyzjaków. Uznawany jest za jedno z „trzech wielkich źródeł mocy”.

Najprostszy napój:

  • szklanka ciepłej wody
  • plasterek cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • cieniutkie plasterki imbiru, albo kawałek imbiru starty na tarce

 

Bogatszy wariant:

  • szklanka ciepłej wody
  • plasterek cytryny
  • sok z połówki cytryny
  • cieniutkie plasterki imbiru, albo kawałek imbiru starty na tarce
  • 1 lub 2 łyżeczki miodu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

 

Jako „pierwszy posiłek” najlepiej wypić czysta wodę, ewentualnie z plasterkiem cytryny i imbiru.
Przy drugie szklance możemy pokusić się o bogatszy wariant.

UWAGA!
Wodę na dobry początek dnia najlepiej pić na czczo, minimum pół godziny przed pierwszym posiłkiem. 

 

Woda + pyłek pszczeli + pierzga

 

 

 

Pyłek kwiatowy wszyscy raczej kojarzymy, natomiast nie do końca wiemy zazwyczaj dlaczego spotykamy w postaci małych kuleczek.
Pszczoły zbierające pyłek mieszają go z odrobiną miodu i własną śliną tworząc grudki, które przyklejają sobie do nóżek. Zanoszą te pyłkowe grudki do ula, a inne pszczoły, mieszkające w ulu, przejmują je, mieszają z miodem i swoją śliną, a potem układają, a raczej wciskają w komórki plastra. Tam mieszanka fermentuje, w cieple ula.
Te kuleczki które pszczoły-zbieraczki przynoszą do ula to PYŁEK, a to co wypełnia plaster to PIERZGA – można powiedzieć kiszony czy zakonserwowany pyłek – podstawowy pszczeli pokarm.

Pyłek kupujemy w postaci nieregularnych grudek, w kolorach od żółtego do ciemnego brązu, niemal czarnego. Ma smak słodko-gorzkawy, z miodowym  posmakiem i pachnie… latem! Cudny. Ma też lekko chrupiącą strukturę, a grudki po rozgryzieniu pozostawiają długi, pudrowy finisz.

Pierzga to ciemniejsze i większe grudki, o kształcie heksagonalnym – odwzorowanie komórek pszczelego plastra. Smak jest bardziej zdecydowany, głęboki, wyraźnie kwaskowy, z wyrazistym posmakiem miodowym i żywicznym… lekko lub mocno gryząca w język i gardło. 

 

Pyłek i pierzga są wszechstronnymi multiwitaminami. Stosujemy na ogólne wzmocnienie, do rekonwalescencji, na trawienie i pobudzenie apetytu.
Plus pyszny miodowy smak.

Idealne dla osób, które szukają naturalnych produktów do pielęgnacji włosów, paznokci i skóry : mamy tu witaminy A+E, aminokwasy siarkowe { wspomagające budowę włosa i paznokci }, komplet witamin { C, A, E, B1, B2, B3, B5, biotyna, kwas foliowy }, mikroelementy { (minerały – magnez, sód, potas, wapń; pierwiastki śladowe – miedź, mangan, cynk, chrom, krzem, selen, jod } – wszystko, co potrzeba. 

 

Pyłkowy napój na dobry początek dnia:

  • 1 łyżeczka pyłku kwiatowego
  • 1 łyżeczka pierzgi
  • 1 szklanka wody przegotowanej, w temperaturze pokojowej

Pyłek i pierzgę wystarczy wsypać do szklanki, zalać kilkoma łyżkami wody i wymieszać, żeby otrzymać szybki prozdrowotny 'shot’. Można rocieńczyć wodą, albo wybić skoncentrowany, a wodą popić.
Znacznie lepiej jednak wieczorem wymieszać składniki w szklance ( pyłek, pierzgę i kilka łyżek wody i odstawić { w temperaturze pokojowej, minimum 6 godzin }. Rano to zastaniemy zupełnie inny napój, przegryziony, pełniejszy. Mieszamy łyżeczką i pijemy jako pierwszy posiłek, na czczo – jako shot i popijamy, albo rozcieńczamy pozostałą wodą.


A Wy, jak zaczynacie swój dzień?
Może warto przemyśleć… i dać organizmowi trochę dobra od rana 🙂 
Dajcie znać jakie są Wasze zwyczaje  – i przemyślenia 🙂

 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.