cynamon cejloński kontra cynamon chiński. czy znacie różnicę?
Od sierpniowych szarlotek i muffin jabłkowych cynamon wkracza do naszych kuchni i spokojnie się tam rozsiada…
Będzie królował aż do końca listopada, a nawet grudnia. Ciepły, aromatyczny rozgrzewający… Roztaczający zniewalający zapach, wypełniający dom ciepłem i cudownym skojarzeniami.
Cynamon jest podstawą jesiennych wypieków, smoothie i pumpkin latte… Aromat jesiennych i zimowych herbat, kaw i kompotów. Cynamon to podstawowy składnik przypraw korzennych, tej piernikowej i tej do grzanego wina…
Jesienią i zimą, a niektórzy nawet przez cały rok… kochamy cynamon!
Cynamon – ale jaki?
Czy faktycznie znamy cynamon?
Cynamon – jako przyprawa – to kora tropikalnego drzewa cynamonowca. Może pochodzić z wielu różnych gatunków tej rośliny. W kuchni używamy cynamon pochodzący przede wszystkim z dwóch odmian: cynamonowca cejlońskiego i chińskiego.
Najistotniejszą różnicą pomiędzy dwoma gatunkami cynamonu, z punktu widzenia zdrowia, jest zawartość kumaryny – związku, który może negatywnie wpływać na wątrobę, a nawet ją uszkadzać, prowadząc do marskości. Czyli im mniej kumaryny w cynamonie, tym bezpieczniejszy w stosowaniu. I tu istotna różnica: cynamon chiński zawiera około 1% kumaryny, podczas gdy cynamon cejloński zawiera jej 200-250 razy mniej, jakieś 0,005%.
Cynamon cejloński
Cynamon cejloński jest, można powiedzieć, szlachetniejszy. Ma delikatniejszy smak, wydaje się bardziej słodki; ma też przyjemniejszy, mniej oczywisty, bogatszy aromat i większy bukiet. Kora jest jasno brązowa i tworzy delikatne, kruche, wielowarstwowe laski – przypomina niekiedy miniaturowe zwoje papirusu. Jest kruchy, łatwy do złamania i pokruszenia.
Cynamon chiński
Cynamon chiński ma smak ostrzejszy, bardziej pikantny, a aromat bardziej oczywisty, czasem aż drażniący. Jest ciemniejszy w odcieniu. Kora cynamonu chińskiego jest podobna do drewna, laski są twarde, czasem trudne do przełamania.
Z uwagi na zawartość kumaryny oraz na wykwintność smaku i bogactwo aromatu warto używać cynamon cejloński. Niestety jest on zdecydowanie droższy do chińskiego, dlatego najczęściej spotykana i stosowana jest odmiana chińska. Szczególnie w produktach gotowych oraz suplementach – warto zwrócić uwagę jaki cynamon jest w składzie.
Z tego samego powodu przyjmuje się, że nie należy spożywać więcej niż 1 łyżeczkę cynamonu dziennie. W przypadku zjedzenia zbyt dużej ilości cynamonu mogą wystąpić mdłości, wymioty, pocenie się, a u osób z jelitem wrażliwym – również biegunka. Dla bezpieczeństwa warto ograniczyć spożywanie cynamonu przez kobiety w ciąży.
Co dobrego w cynamonie?
Po za smakiem i zniewalającym zapachem – co dobrego w cynamonie?
Cynamon zawiera wiele substancji biologicznie aktywnych takich jak polifenole ( silne antyoksydanty ), kwas cynamonowy, waniliowy, kawowy…
Przypisuje się mu działanie prozdrowotne – i nie bez racji. Szeroko stosowany w medycynie tradycyjnej, a część przypisywanych mu właściwości potwierdzona została w badaniach naukowych.
Więcej o cynamonie w dawnych czasach i medycynie tradycyjnej >> znajdziecie TUTAJ
Cynamon może przyczyniać się do obniżenia poziomu cukru we krwi i tym samym pomaga zapobiegać pojawianiu się stanów hiperglikemicznych. Nie wpływa na stężenie insuliny i dlatego nie można go traktwać jako wspomagania leczenia cukrzycy ( natomiast może krótkotrwale wpłynąć na stabilizację poziomu cukru we krwi).
Cynamon obniża poziom cholesterolu „złego” LDL oraz całkowitego, jednocześnie nie obniżając lub nawet podwyższając poziom cholesterolu HDL ( „dobrego” ).
Cynamon może wpływać korzystnie na zaburzenia metabolizmu zwiazane z pryzpadłościamy kobiecymy ( choroby jajników ) oraz poprawiać regularność cyklu miesiączkowego.
Zmniejsza bóle menstruacyjne i reumatyczne oraz łagodzi objawy zapalenia stawów.
Wbrew popularnym opiniom natomiast cynamon nie ma właściwości odchudzających.
Cynamonowe pyszności – przepisy :