ucierane, drożdżowe, francuskie, kruche, zbożowe… ciasta, ciasteczka, babeczki, muffiny, bułeczki… nawet serniki i brownie…
owoce pasują niemal do wszystkich rodzajów ciast.
w tym roku jak nigdy wcześniej natchnęło mnie na ciasta i ciastka z owocami.
szczególnie mocno testowałam kolejne wariacje przepisu na ciasto ucierane z jagodami. oczywiście jagody można zastąpić dowolnymi innymi owocami sezonowymi, od truskawek przez czereśnie, maliny, wiśnie, borówki, po morele i brzoskwinie, a potem śliwki.
najbardziej lubię, i zdecydowanie najczęściej piekę ciasta z jagodami, malinami i wiśniami. truskawki zdecydowane wolę dodawać w postaci surowej, po upieczeniu ciasta – tutaj świetnie się sprawdzą: beza Pavlova, kruche babeczki i biszkopt czy sernik z owocami w galaretce.
teraz jednak o ciastach ucieranych, które pieczemy razem z owocami.
ciasta ucierane, zwane też czasem piaskowymi, są proste – po prostu ucieramy razem składniki. mają jednak opinię niełatwych – może pojawić się w nich zakalec. mieszanie ciasta zaczynamy od ucierania masła (koniecznie masła!) z cukrem. ucieramy na jasną, puszystą masę. tutaj ważna rzecz: nie warto skracać tego etapu – to najczęstszy błąd przy ciastach ucieranych, i właśnie to jest najczęstszą przyczyną zakalca. dajmy popracować mikserowi nawet, jeśli wydaje nam się, że trwa to długo. masa ma być faktycznie jasna i puszysta.
puszyste ciasto, lekkie, ale nie tak lekkie jak biszkopt idealnie pasuje do owoców. przy idealnie utartej masie owoce nie opadną na dno i wysypane na ciasto będą się trzymać na wierzchu. możemy oczywiście wmieszać owoce do ciasta, jeśli tak wolimy. ja zawsze przykrywam ciasto ucierane kołderką owoców… możemy jeszcze na wierzchu dodać kruszonkę, albo oprószyć cukrem pudrem…
w przepisach znajdziecie różne ciasta i ciastka z owocami.
trzy wariacje ciasta ucieranego:
tradycyjne ciasto ucierane z owocami i kruszonką, orkiszowe:
bezglutenowe ciasto ucierane z owocami :
kokosowe ciasto owocami, również bezglutenowe:
inne owocowe propozycje…
nasze ukochane ciasto, trochę śniadaniowe, trochę deserowe:
rustykalna tarta z wiśniami { można użyć malin, moreli, brzoskwiń, śliwek… } :
kruche babeczki z kremem mascarpone (najlepszym!) i owocami:
ciasteczka maślane z owocami, przepyszne!:
nie zapominajmy też o babeczkach brownie z malinami:
a tutaj cała kolekcja owocowych muffin – sprawdźcie koniecznie!
wspaniałego owocowego pieczenia!
Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)
Od samego patrzenia ślinka cieknie, Pychotka.
Dobra rada z tym dłuższym miksowaniem, może następnym razem ciasto lepiej się uda. 🙂 Ja uwielbiam ciasto owocowe z mąką orkiszową. 😀 Tylko nigdy jeszcze nie robiłam z nią ucieranego, zazwyczaj robie najprostsze, muffinkowe.
Uwielbiam wszelkie słodkie przepisy! Zdecydowanie jestem łasuchem 🙂
Uwielbiam je z jagodami 🙂