20 dań na 2020|2021 . menu sylwestrowe . imprezowe  By

20 dań na 2020|2021 . menu sylwestrowe . imprezowe

przepisy – pomysły na spotkanie domowe 2020 i 2021, sylwestrowe, karnawałowe, jakie chcecie…


EDIT : grudzień 2020
domowe spotkania w tym roku w jeszcze większej cenie, w zasadzie nie wychodzimy na miasto, nie ma ulicznych celebracji, wielkich bali ani imprez w knajpach… tym bardziej warto przygotować coś pysznego w domu. { nie zapominając o branży gastro – czyli warto również zamówić coś w ulubionej knajpce, żeby mogła przetrwać }

domowe, mniej lub bardziej kameralne spotkania – w gronie kilku bliskich znajomych, albo z mnóstwem bardziej i mniej znających się osób…
to imprezy domowe lubimy ciągle najbardziej…
te domowe spotkania mają swój niepowtarzalny urok kameralności, swojskości i… bliskości! domowe imprezy nieodłącznie łączą się z serwowaniem pyszności, które można oczywiście zamówić w firmie cateringowej, ale można też przygotować samemu – i zadziwić gości… albo gospodarzy, jeśli przyniesiemy nasze specjały na domówkę u kogoś…
nowy odświeżony stół imprezowy dla Was :

20 dań na 2020 | 2021

znajdziecie tutaj propozycje niepospolitych potraw, doskonale pasujących do sylwestrowego, ale też późniejszego imprezowania…
na imprezy najchętniej wybieramy dania ciekawe i jednocześnie łatwe w przygotowaniu, choć czasem chcemy zabłysnąć przygotowując bardziej wymagająca potrawę. zawsze dobrze sprawdza się jedzenie typu 'finger food’ – czyli do wzięcia w rękę, bez misek, talerzy, widelców… jest tu większość takich pomysłów. niektóre będą wymagały widelca lub talerza.
zapraszam do lektury, zadawania pytań, testowania przepisów… i czekam na Wasze relacje 'po’! 🙂

(przepisy po kliknięciu w obrazek – okienko kulinarne)

SŁONE

1.
łosoś w cieście francuskim – cudowne, eleganckie i nietypowe 'finger food’
{ to danie jest przebojem wielkanocnego śniadania, bufetu na wieczornym przyjęciu, domowego sylwestra, uroczystej kolacji… i niezliczonej ilości innych okazji. sprawdza się zawsze i smakuje wszystkim. absolutny pewniak! }
z widokiem na stol | łosoś w cieście francuskim


2.
sakiewki z farszem z karpia i kimchi – mistrzowska kompozycja smaków, a z dodatkiem dobrego sosu sojowego, soku z limonki, świeżej kolendry i przypraw – absolutnie zniewalająca
z widokiem na stół | sakiewki z ciasta francuskiego z farszem z karpia i kimchi


3.
do tej samej kategorii 'finger food’ zaliczam mini muffinki WYTRAWNE- koniecznie zróbcie w wersji mini, z przepisu na 12 muffinek otrzymanie 36 miniaturek. pyszne i smakowite, pożywne, orzechowe w niezwykły sposób, z aromatem czerwonej cebuli i kawałeczkami sera cheddar.  absolutnie zniewalające, cudowne, wręcz idealne na imprezę!
z widokiem na stol | wytrawne muffiny


4.
propozycja – równie efektowna, choć wymagająca nieco więcej wysiłku… zarówno w przygotowaniu, jak konsumpcji (wątpię, czy obędzie się bez talerza)… smak niezrównany, więc warto 😉
z widokiem na stół | roladki z grillowanej cukinii


5.
pozostając w krainie roladek { które zawsze robią wrażenie i wyglądają wyrafinowanie } – proste i przepyszne roladki z łososia i tuńczyka, z całą masą aromatów i nutą cytrusową
z widokiem na stół | roladki z łososia i tuńczyka


6.
na temat łososia… ze świeżego łososia możecie zrobić coś cudownego – gravlax, peklowany na sposób skandynawski, wyglądający bajecznie a smakujący jeszcze lepiej przysmak… plasterki gravlaxa można zwinąć w ruloniki tworząc prześliczne mini-koreczki…
z widokiem na stół | gravlax, czyli łosoś peklowany


7.
koreczki z chlebka brokułowego
coś czego nie ma — najzdrowsza przekąska ever, a przy tym jak cudownie pyszna! bezglutenowa, z dużą zawartością warzyw, a w smaku wręcz genialna!
z widokiem na stół | koreczki z chlebka brokułowego


8.   EXTRA EXTRA 
gorąco polecam zakup gotowego ciasta francuskiego i zrobienie… skręconych paluszków, obsypanych solą, pieprzem i ewentualnie serem typu parmezan (u mnie raczej pecorino) przed pieczeniem. paluszki są pyszne, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, ciepłe i chrupiące. robiące wrażenie!!! znajomi przyznają tytuł Bogini Domowego Ogniska – natychmiast.

ciasto przygotowuję według instrukcji na opakowaniu – warto aby postało zimne. wałkuję na cienki płat, oprószam solą, posypuję przyprawami… kroję w wąskie paski. jeśli są za długie, przecinam na pół. każdy pasek skręcam wzdłuż wokół własnej osi. czasem smaruję rozkłóconym żółtkiem i posypuję po wierzchu grubo ziarnista solą, albo serem…
piekę w rozgrzanym piekarniku ( 220 stopni ) przez 7 – 10 minut. trzeba sprawdzać, bo ciasto jest cieniutkie… zależy jak mocno rozwałkujecie i jak piecze wasz piekarnik. im cieńsze ciasto, tym delikatniejsze i pyszniejsze paluszki.
*
uwaga – trik: warto kupić ciasto na maśle – bez dodatku oleju palmowego. to JEST duża różnica.  niezwykle trudne do znalezienia, niemniej jest kilka dostępnych marek.
zazwyczaj sprzedawane w postaci mrożonych, dość grubych płatów lub wręcz kostek – przed użyciem warto rozmrozić i rozwałkować na cieńsze placki.
{ niestety większość ciast francuskich sprzedawanych w postaci wygodnych cieniutkich rozwałkowanych płatów, zrolowanych w rolki ma fatalny skład – są po prostu niesmaczne }.
zajrzyjcie do posta z testem gotowych ciast francuskich na maśle — tam znajdziecie szczegóły i namiary na dobre produkty.

do paluszków z ciasta francuskiego warto zrobić jedną lub więcej domowych past:

9.
paté z bakłażana – przebój każdej imprezy { podawałam na sylwestrach, imprezach szkolnych, jako przekąska dla rodziców na urodzinach dzieci oraz na imprezach rodzinnych 'za stołem’ }. zawsze, ale to zawsze się sprawdza i zawsze! podaję przepis kilku osobom. właśnie ta pasta z paluszkami z ciasta francuskiego smakuje najlepiej! { z bagietką tez wspaniale, z krakersami, z czymkolwiek… }
pate z bakłażanów


10.
zaskakująca pasta z fety, orzechów włoskich i świeżych ziół:
pasta orzechowo - ziołowa z fety


11.
klasyczne i nieśmiertelne guacamole – u mnie klasyk klasyków, bez jogurtu, bez pomidorów – gęste, zwarte, cudowne…
{ uwaga, mocno uzależniające : u nas stało się w tym roku przebojem… świąt Bożego Narodzenia! }

12.
hummus… klasyczny, albo pomidorowy!
hummus cudownie tez komponuje się z warzywami pokrojonymi w słupki. a to naprawdę super proste do przygotowania!
 z widokiem na stół | hummus z widokiem na stół | hummus pomidorowy


13.
lżejsza propozycja – dla tych co lubią zdrowo i lekko – nie bacząc na potrzebę talerza i sztućców: świeża i kolorowa radosna sałatka, pełna antyoksydantów
czerwona sałatka


14.
… i jeszcze lżejsza: świeże rolki z warzyw i owoców, wręcz wiosenne w swojej świeżości. do rolek zróbcie koniecznie dwa sosy – znajdziecie w przepisie. połówki role serwujemy na talerzach czy półmiskach, z sosami obok – tu nie potrzeba sztućców, goście mogą po prostu zaczerpnąć sosu bezpośrednio na rolkę…
z widokiem na stół | rolki pełne świeżych warzyw



SŁODKIE

15.
nietuzinkowe, niezwykłe, bezglutenowe i bardzo aromatyczne babeczki z całych pomarańczy, albo z samych skórek po soku — mocno w stylu zero waste, a przy tym bardzo pysznie i aromatycznie:
z widokiem na stół   |   babeczki pomarańczowe


dla tych, którzy mają w zasięgu świeżą żurawinę (na bazarku, na targu, albo… w zamrażarce 😉 ) BAAARDZO rekomenduję
16.
miniaturowe angielskie babeczki wypełnione żurawinowym smakołykiem… niezwykle kruche, cudownie kuszące, urocze…
nigdy nie zbyt słodkie…
z widokiem na stół   |   żurawinowe mince pies


17.
kruche babeczki z kremem mascarpone i owocami, które zawsze robią cudowne wrażenie
{ zamiast świeżych truskawek możecie użyć mrożonych }
z widokiem na stłół | kruche babeczki z kremem mascarpoone i truskawkami


zapewne słyszeliście opowieść, że goście na każdej wielogodzinnej, wyczerpującej imprezie będą dozgonnie wdzięczni za… brownie! oto i ono, w cudownej odsłonie:
18.
babeczki brownie z malinami, niezwykle aromatyczne, najlepsze…
z widokiem na stol | babeczki brownie z malinami


19.
niezwykłe, wspaniałe herbatniki włoskie, podwójnie pieczone, genialne…
biscotti, nazywane też w niektórych regionach Italii cantuccini.
idealne do moczenia w winie, albo w herbacie… cudowne na zakończenie imprezy. albo do obdarowania wychodzących gości!
{ ja piekę je ochoczo na początku grudnia i zajadamy się nimi – i obdarowujemy przyjaciół – przez cały okres około świąteczny }
tutaj odsłona zimowa z żurawiną i pistacjami, albo orzechami włoskimi…
spróbujcie koniecznie!z widokiem na stół | biscotti z żurawiną i pistacjami


20.
na koniec rzecz najprostsza na świecie, do zrobienia dosłownie w 15 minut, która zapewni Wam uznanie godne najlepszej restauracji:
prażone, jeszcze ciepłe, domowe orzechy, najlepiej mieszanka autorska. prażenie orzechów jest nie do przecenienia: zajmuje chwilę, a zmienia zwykła rzecz w cudowny aromatyczny przysmak.
w bardziej kameralnym gronie możecie tez podać wino grzane, pasuje idealnie!
z widokiem na stół | prażone orzechy


jeśli na Sylwestra czy inne spotkanie lubicie podawać półmiski wędlin, albo koreczki z małymi mięsnymi zawiniątkami – zajrzyjcie koniecznie do wpisu o wędlinach domowych, które nie mają sobie równych. warto przygotować taki delikates – pyszność gwarantowana, świeżość i niezrównany smak…

zadawania pytań, testowania przepisów… i czekam na Wasze relacje 'po’! 🙂

wspaniałego czasu i wszystkiego cudownego w nowym roku – na stole, w życiu, w duszy !



2 komentarze

  1. Jestem pod wielkim wrażeniem tych dańwykorzystam przy najbliższej okazji. Dzięki

    1. bardzo się cieszę! jeśli zechcesz podzielić się refleksjami albo zdjęciami swoich dań – zapraszam serdecznie, będzie mi najmilej!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.