20 dań . menu sylwestrowe . imprezowe  By

20 dań . menu sylwestrowe . imprezowe

przepisy – pomysły na domowe spotkanie sezonowe, sylwestrowe, karnawałowe, jakie chcecie…


EDIT : grudzień 2021 : 2022 : 2023
te przepisy się nie starzeją!
zajrzałam tu kilka dni temu, sprawdzić czy może coś dorzucić, albo wymienić… ale wiecie co? jest tak skomponowane, że szkoda mi ruszyć cokolwiek.
cudownego, pysznego świętowania!
i podzielcie się proszę wiadomością, jak u Was się zadziało 🙂 

domowe, mniej lub bardziej kameralne spotkania – w gronie kilku bliskich znajomych, albo z mnóstwem bardziej i mniej znających się osób…
to imprezy domowe lubimy ciągle najbardziej…
te domowe spotkania mają swój niepowtarzalny urok kameralności, swojskości i… bliskości! domowe imprezy nieodłącznie łączą się z serwowaniem pyszności, które można oczywiście zamówić w firmie cateringowej, ale można też przygotować samemu – i zadziwić gości… albo gospodarzy, jeśli przyniesiemy nasze specjały na domówkę u kogoś…
nowy odświeżony stół imprezowy dla Was :

20 dań na powitanie nowego roku

znajdziecie tutaj propozycje niepospolitych potraw, doskonale pasujących do sylwestrowego, ale też późniejszego imprezowania…
na imprezy najchętniej wybieramy dania ciekawe i jednocześnie łatwe w przygotowaniu, choć czasem chcemy zabłysnąć przygotowując bardziej wymagająca potrawę. zawsze dobrze sprawdza się jedzenie typu 'finger food’ – czyli do wzięcia w rękę, bez misek, talerzy, widelców… jest tu większość takich pomysłów. niektóre będą wymagały widelca lub talerza.
zapraszam do lektury, zadawania pytań, testowania przepisów… i czekam na Wasze relacje 'po’! 🙂

(przepisy po kliknięciu w obrazek – okienko kulinarne)

SŁONE

1.
łosoś w cieście francuskim – cudowne, eleganckie i nietypowe 'finger food’
{ to danie jest przebojem wielkanocnego śniadania, bufetu na wieczornym przyjęciu, domowego sylwestra, uroczystej kolacji… i niezliczonej ilości innych okazji. sprawdza się zawsze i smakuje wszystkim. absolutny pewniak! }
z widokiem na stol | łosoś w cieście francuskim


2.
sakiewki z farszem z karpia i kimchi – mistrzowska kompozycja smaków, a z dodatkiem dobrego sosu sojowego, soku z limonki, świeżej kolendry i przypraw – absolutnie zniewalająca
z widokiem na stół | sakiewki z ciasta francuskiego z farszem z karpia i kimchi


3.
do tej samej kategorii 'finger food’ zaliczam mini muffinki WYTRAWNE- koniecznie zróbcie w wersji mini, z przepisu na 12 muffinek otrzymacie 36 miniaturek. pyszne i smakowite, pożywne, orzechowe w niezwykły sposób, z aromatem czerwonej cebuli i kawałeczkami sera cheddar.  absolutnie zniewalające, cudowne, wręcz idealne na imprezę!
z widokiem na stol | wytrawne muffiny


4.
propozycja – równie efektowna, choć wymagająca nieco więcej wysiłku… zarówno w przygotowaniu, jak konsumpcji (wątpię, czy obędzie się bez talerza)… smak niezrównany, więc warto 😉
z widokiem na stół | roladki z grillowanej cukinii


5.
pozostając w krainie roladek { które zawsze robią wrażenie i wyglądają wyrafinowanie } – proste i przepyszne roladki z łososia i tuńczyka, z całą masą aromatów i nutą cytrusową
z widokiem na stół | roladki z łososia i tuńczyka


6.
na temat łososia… ze świeżego łososia możecie zrobić coś cudownego – gravlax, peklowany na sposób skandynawski, wyglądający bajecznie a smakujący jeszcze lepiej przysmak… plasterki gravlaxa można zwinąć w ruloniki tworząc prześliczne mini-koreczki…
z widokiem na stół | gravlax, czyli łosoś peklowany


7.
koreczki z chlebka brokułowego
coś czego nie ma — najzdrowsza przekąska ever, a przy tym jak cudownie pyszna! bezglutenowa, z dużą zawartością warzyw, a w smaku wręcz genialna!
HINT: z chlebka kalafiorowego też możecie zrobić!
z widokiem na stół | koreczki z chlebka brokułowego


8.   EXTRA EXTRA 
gorąco polecam zakup gotowego ciasta francuskiego i zrobienie… skręconych paluszków, obsypanych solą, pieprzem i ewentualnie serem typu parmezan (u mnie raczej pecorino) przed pieczeniem. paluszki są pyszne, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, ciepłe i chrupiące. robiące wrażenie!!! znajomi przyznają tytuł Bogini Domowego Ogniska – natychmiast.

ciasto przygotowuję według instrukcji na opakowaniu – warto aby postało zimne. wałkuję na cienki płat, oprószam solą, posypuję przyprawami… kroję w wąskie paski. jeśli są za długie, przecinam na pół. każdy pasek skręcam wzdłuż wokół własnej osi. czasem smaruję rozkłóconym żółtkiem i posypuję po wierzchu grubo ziarnista solą, albo serem…
piekę w rozgrzanym piekarniku ( 220 stopni ) przez 7 – 10 minut. trzeba sprawdzać, bo ciasto jest cieniutkie… zależy jak mocno rozwałkujecie i jak piecze wasz piekarnik. im cieńsze ciasto, tym delikatniejsze i pyszniejsze paluszki.
*
uwaga – trik: warto kupić ciasto na maśle – bez dodatku oleju palmowego. to JEST duża różnica.  niezwykle trudne do znalezienia, niemniej jest kilka dostępnych marek.
zazwyczaj sprzedawane w postaci mrożonych, dość grubych płatów lub wręcz kostek – przed użyciem warto rozmrozić i rozwałkować na cieńsze placki.
{ niestety większość ciast francuskich sprzedawanych w postaci wygodnych cieniutkich rozwałkowanych płatów, zrolowanych w rolki ma fatalny skład – są po prostu niesmaczne }.
zajrzyjcie do posta z testem gotowych ciast francuskich na maśle — tam znajdziecie szczegóły i namiary na dobre produkty.

do paluszków z ciasta francuskiego warto zrobić jedną lub więcej domowych past:

9.
paté z bakłażana – przebój każdej imprezy { podawałam na sylwestrach, imprezach szkolnych, jako przekąska dla rodziców na urodzinach dzieci oraz na imprezach rodzinnych 'za stołem’ }. zawsze, ale to zawsze się sprawdza i zawsze! podaję przepis kilku osobom. właśnie ta pasta z paluszkami z ciasta francuskiego smakuje najlepiej! { z bagietką tez wspaniale, z krakersami, z czymkolwiek… }
pate z bakłażanów


10.
zaskakująca pasta z fety, orzechów włoskich i świeżych ziół:
pasta orzechowo - ziołowa z fety


11.
klasyczne i nieśmiertelne guacamole – u mnie klasyk klasyków, bez jogurtu, bez pomidorów – gęste, zwarte, cudowne…
{ uwaga, mocno uzależniające : u nas stało się w tym roku przebojem… świąt Bożego Narodzenia! }

12.
hummus… klasyczny, albo pomidorowy!
hummus cudownie tez komponuje się z warzywami pokrojonymi w słupki. a to naprawdę super proste do przygotowania!
 z widokiem na stół | hummus z widokiem na stół | hummus pomidorowy


13.
lżejsza propozycja – dla tych co lubią zdrowo i lekko – nie bacząc na potrzebę talerza i sztućców: świeża i kolorowa radosna sałatka, pełna antyoksydantów
czerwona sałatka


14.
… i jeszcze lżejsza: świeże rolki z warzyw i owoców, wręcz wiosenne w swojej świeżości. do rolek zróbcie koniecznie dwa sosy – znajdziecie w przepisie. połówki role serwujemy na talerzach czy półmiskach, z sosami obok – tu nie potrzeba sztućców, goście mogą po prostu zaczerpnąć sosu bezpośrednio na rolkę…
z widokiem na stół | rolki pełne świeżych warzyw



SŁODKIE

15.
nietuzinkowe, niezwykłe, bezglutenowe i bardzo aromatyczne babeczki z całych pomarańczy, albo z samych skórek po soku — mocno w stylu zero waste, a przy tym bardzo pysznie i aromatycznie:
z widokiem na stół   |   babeczki pomarańczowe


dla tych, którzy mają w zasięgu świeżą żurawinę (na bazarku, na targu, albo… w zamrażarce 😉 ) BAAARDZO rekomenduję
16.
miniaturowe angielskie babeczki wypełnione żurawinowym smakołykiem… niezwykle kruche, cudownie kuszące, urocze…
nigdy nie zbyt słodkie…
z widokiem na stół   |   żurawinowe mince pies


17.
kruche babeczki z kremem mascarpone i owocami, które zawsze robią cudowne wrażenie
{ zamiast świeżych truskawek możecie użyć mrożonych }
z widokiem na stłół | kruche babeczki z kremem mascarpoone i truskawkami


zapewne słyszeliście opowieść, że goście na każdej wielogodzinnej, wyczerpującej imprezie będą dozgonnie wdzięczni za… brownie! oto i ono, w cudownej odsłonie:
18.
babeczki brownie z malinami, niezwykle aromatyczne, najlepsze…
z widokiem na stol | babeczki brownie z malinami


19.
niezwykłe, wspaniałe herbatniki włoskie, podwójnie pieczone, genialne…
biscotti, nazywane też w niektórych regionach Italii cantuccini.
idealne do moczenia w winie, albo w herbacie… cudowne na zakończenie imprezy. albo do obdarowania wychodzących gości!
{ ja piekę je ochoczo na początku grudnia i zajadamy się nimi – i obdarowujemy przyjaciół – przez cały okres około świąteczny }
tutaj odsłona zimowa z żurawiną i pistacjami, albo orzechami włoskimi…
spróbujcie koniecznie!
z widokiem na stół | biscotti z żurawiną i pistacjami


20.
na koniec rzecz najprostsza na świecie, do zrobienia dosłownie w 15 minut, która zapewni Wam uznanie godne najlepszej restauracji:
prażone, jeszcze ciepłe, domowe orzechy, najlepiej mieszanka autorska. prażenie orzechów jest nie do przecenienia: zajmuje chwilę, a zmienia zwykła rzecz w cudowny aromatyczny przysmak.
w bardziej kameralnym gronie możecie tez podać wino grzane, pasuje idealnie!
z widokiem na stół | prażone orzechy


jeśli na Sylwestra czy inne spotkanie lubicie podawać półmiski wędlin, albo koreczki z małymi mięsnymi zawiniątkami – zajrzyjcie koniecznie do wpisu o wędlinach domowych, które nie mają sobie równych. warto przygotować taki delikates – pyszność gwarantowana, świeżość i niezrównany smak…

zapraszam Was do komentowania, dodawania swoich propozycji w komentarzach, zadawania pytań, testowania przepisów…
i czekam na Wasze relacje 'po’! 🙂

wspaniałego czasu i wszystkiego cudownego w nowym roku – na stole, w życiu, w duszy !



4 komentarze

  1. Imponujace, ale jako osoba nie lubiaca gotowac chcialabym wiedziec ILE CZASU zajmie przygotowanie pieciu dobrze dobranych ale najlatwiejszych do przygotowania potraw z tej listy?

    1. dziękuję!
      trudne pytanie o czas.. ja zwykle robię kilka rzeczy jednocześnie w kuchni i ten czas się skraca – np. piekę jedno ciasto, w tym czasie przygotowuję drugie… w czasie kiedy coś się gotuje, pzygotowuję i wstawiam coś innego, albo przygotowuję coś szybkiego w mięczyczasie.
      z menu sylwestrowego najszybsze są roladki z łososia – wymieszać farsz to jest 15 minut max, i zawinąć rolki – 5-10 minut. humus do smiksowania w kilka minut, tak samo jak każda z past – tylko bakłażanowa dłużej, bo trzeba wczesniej upiec bakłażana, a potem podsmażyć całość. paluszki z ciasta francuskiego pieką się same, 15-20 minut, a przygotowanei do 10 minut.
      babeczki pomarańczowe, jelsi masz gotowe puree to chwila, i babeczki brownie. babeczki kruche można upiec wcześniej, a zmiksowanie kremu i napełnienie to kilka minut. no i przechy – to faktycznie minuty.
      zaryzykowałabym stwierdzenie, że w 1,5 do 2 godzin można przygotowac kilka dań, 5 czy 6…

  2. Jestem pod wielkim wrażeniem tych dańwykorzystam przy najbliższej okazji. Dzięki

    1. bardzo się cieszę! jeśli zechcesz podzielić się refleksjami albo zdjęciami swoich dań – zapraszam serdecznie, będzie mi najmilej!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.