15 dań na stół sylwestrowy . imprezowy . karnawałowy  By

15 dań na stół sylwestrowy . imprezowy . karnawałowy

przepisy – pomysły na imprezę domową, sylwestrową, karnawałową, jaką chcecie…


mniej lub bardziej kameralne spotkania – w gronie kilku bliskich znajomych, albo z tabunem bardziej i mniej znających się osób… to imprezy domowe lubimy ciągle najbardziej, mimo rosnącej popularności wychodzenia 'na miasto’… te domowe spotkania mają swój niepowtarzalny urok kameralności, swojskości i… bliskości!  domowe spotkania nieodłącznie łączą się z serwowaniem pyszności, które można oczywiście zamówić w firmie cateringowej, ale można też przygotować samemu – i zadziwić gości… albo gospodarzy, jeśli przyniesiemy nasze specjały na domówkę u kogoś…

15 dań na stół sylwestrowy . imprezowy . karnawałowy

znajdziecie tutaj propozycje niepospolitych potraw, doskonale pasujących do sylwestrowego, ale też późniejszego imprezowania…
na imprezy najchętniej wybieramy dania ciekawe i jednocześnie łatwe w przygotowaniu, choć czasem chcemy zabłysnąć przygotowując bardziej wymagająca potrawę. zawsze dobrze sprawdza się jedzenie typu 'finger food’ – czyli do wzięcia w rękę, bez misek, talerzy, widelców… jest tu kilka takich pomysłów. inne będą wymagały widelca lub talerza.
zapraszam do lektury, zadawania pytań, testowania przepisów… i czekam na Wasze relacje 'po’! 🙂

(przepisy po kliknięciu w obrazek – okienko kulinarne)

SŁONE

1.
łosoś w cieście francuskim – cudowne, eleganckie i nietypowe 'finger food’
{ to danie jest przebojem wielkanocnego śniadania, bufetu na wieczornym przyjęciu, domowego sylwestra, uroczystej kolacji… i niezliczonej ilości innych okazji. sprawdza się zawsze i smakuje wszystkim. absolutny pewniak! }

z widokiem na stol | łosoś w cieście francuskim


2.
sakiewki z farszem z kapria i kimchi – mistrzowska kompozycja smaków, a z dodatkiem dobrego ponzu, przypraw i soku z limonki absolutnie zniewalająca

z widokiem na stół | sakiewki z ciasta francuskiego z farszem z karpia i kimchi


3.
do tej samej kategorii 'finger food’ zaliczam placuszki z warzyw – pyszne nawet po przestygnięciu, nawet same, nawet hapsnięte w biegu, w palce, bez widelca…
{ podajmy do nich koniecznie dip jogurtowy, a jeśli macie również chutney pomidorowy, ajwar lub domowy ketchup } 

z widokiem na stol | chrupiące placki warzywne


4.
propozycja – równie efektowna, choć wymagająca nieco więcej wysiłku… zarówno w przygotowaniu, jak konsumpcji (wątpię, czy obędzie się bez talerza)… smak niezrównany, więc warto 😉 

z widokiem na stół | roladki z grillowanej cukinii


5.
pozostając w krainie roladek { które zawsze robią wrażenie i wyglądają wyrafinowanie } – proste i przepyszne roladki z łososia i tuńczyka, z całą masą aromatów i nutą cytrusową 

z widokiem na stół | roladki z łososia i tuńczyka


6.

koreczki z chlebka brokułowego 
coś czego nie ma — najzdrowsza przekąska ever, a przy tym jak cudownie pyszna! bezglutenowa, z dużą zawartością warzyw, a w smaku wręcz genialna!

z widokiem na stół | koreczki z chlebka brokułowego


 

EXTRA EXTRA
gorąco polecam zakup gotowego ciasta francuskiego i zrobienie… skręconych paluszków, obsypanych solą, pieprzem i ewentualnie serem typu parmezan (u mnie raczej pecorino) przed pieczeniem. paluszki są pyszne, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, ciepłe i chrupiące. robiące wrażenie!!! znajomi przyznają tytuł Bogini Domowego Ogniska – natychmiast.

uwaga – trik: warto kupić ciasto na maśle – bez dodatku oleju palmowego. to JEST duża różnica.  niezwykle trudne do znalezienia, niemniej jest kilka dostępnych marek. 
zazwyczaj sprzedawane w postaci mrożonych, dość grubych płatów lub wręcz kostek – przed użyciem warto rozmrozić i rozwałkować na cieńsze placki.
{ niestety większość ciast francuskich sprzedawanych w postaci wygodnych cieniutkich rozwałkowanych płatów, zrolowanych w rolki ma fatalny skład – są po prostu niesmaczne }.
zajrzyjcie do posta z testem gotowych ciast francuskich na maśle — tam znajdziecie szczegóły i namiary na dobre produkty.

do paluszków z ciasta francuskiego warto zrobić jedną lub więcej domowych past:

7.
paté z bakłażana – przebój każdej imprezy { podawałam na sylwestrach, imprezach szkolnych, jako przekąska dla rodziców na urodzinach dzieci oraz na imprezach rodzinnych 'za stołem’ }

pate z bakłażanów


8.
zaskakująca pasta z fety, orzechów włoskich i świeżych ziół:

pasta orzechowo - ziołowa z fety


9.
klasyczne i nieśmiertelne guacamole – u mnie klasyk klasyków, bez jogurtu, bez pomidorów – gęste, zwarte, cudowne…
{ uwaga, mocno uzależniające : u nas stało się w tym roku przebojem… świąt Bożego Narodzenia! }


10.
lżejsza propozycja – dla tych co lubią zdrowo i lekko – nie bacząc na potrzebę talerza i sztućców: świeża i kolorowa radosna sałatka, pełna antyoksydantów

czerwona sałatka



SŁODKIE

11.
nietuzinkowe, niezwykłe, bezglutenowe i bardzo aromatyczne ciasto z całych pomarańczy i migdałów:


dla tych, którzy mają w zasięgu świeżą żurawinę (na bazarku, na targu, albo… w zamrażarce 😉 ) BAAARDZO rekomenduję
12.
miniaturowe angielskie babeczki wypełnione żurawinowym smakołykiem… niezwykle kruche, cudownie kuszące, urocze…
nigdy nie zbyt słodkie…


13.
kruche babeczki z kremem mascarpone i owocami, które zawsze robią cudowne wrażenie
 { zamiast świeżych truskawek możecie użyć mrożonych }

z widokiem na stłół | kruche babeczki z kremem mascarpoone i truskawkami


zapewne słyszeliście opowieść, że goście na każdej wielogodzinnej, wyczerpującej imprezie będą dozgonnie wdzięczni za… brownie! oto i ono, w cudownej odsłonie:
14.
babeczki brownie z malinami, niezwykle aromatyczne, najlepsze…

z widokiem na stol | babeczki brownie z malinami


15.
niezwykłe, wspaniałe herbatniki włoskie, podwójnie pieczone, genialne…
biscotti, nazywane też w niektórych regionach Italii cantuccini.
idealne do moczenia w winie, albo w herbacie… cudowne na zakończenie imprezy. albo do obdarowania wychodzących gości! 
{ ja piekę je ochoczo na początku grudnia i zajadamy się nimi – i obdarowujemy przyjaciół – przez cały okres około świąteczny } 
spróbujcie koniecznie!

z widokiem na stół | biscotti


jeśli na Sylwestra lubicie podawać półmiski wędlin, albo koreczki z małymi mięsnymi zawiniątkami – zajrzyjcie koniecznie do wpisu o wędlinach domowych, które nie mają sobie równych. warto przygotować taki delikates – pyszność gwarantowana, świeżość i niezrównany smak…

zadawania pytań, testowania przepisów… i czekam na Wasze relacje 'po’! 🙂

wspaniałego czasu i wszystkiego cudownego w nowym roku – na stole, w życiu, w duszy !



8 komentarzy

  1. Doskonałe menu. Zwłaszcza roladki, pasty, pate z bakłażana i sałatka. To musi smakować wyśmienicie. W czasie imprez lubię takie przekąski. Po słodkie rzadko sięgam. 🙂

    1. Dziękuję serdecznie! Też jestem entuzjastką past 🙂

  2. Przepisy zapowiadają się bardzo smacznie:) Każdy może wybrać danie do swoich kulinarnych zdolności.

  3. Zrobiłam się głodna, a tu zamiast o jedzeniu, powinnam myśleć o diecie. Zaskakujące połączenie łososia z tuńczykiem. Nie wpadłabym na to, żeby rybę podawać z rybą.

    1. te roladki są wspaniałe, u nas to jest przebój i na wigilijnym, i na noworocznym stole 🙂

  4. Babeczki wyglądają obłędnie 🙂 PS. Piękne zdjęcia

    1. dziękuję bardzo!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.