zupa-krem z zielonego groszku i szparagów By

zupa-krem z zielonego groszku i szparagów

z widokiem na stół   |   zupa-krem z zielonego groszku i szparagów

 

 

zupa-krem
z zielonego groszku i szparagów

cudownie kremowa, lekka i aksamitna, przepięknie zielona…
prawdziwie letnia zupa, którą można się cieszyć w każdej porze roku. 

pamiętacie, jak przy każdej okazji namawiam, żeby nie wyrzucać końcówek zielonych szparagów? to właśnie ich używamy w tej zupie. końcówki szparagów świetnie się mrożą…
groszek zielony w sezonie używam świeży, poza sezonem mrożony lub ze słoika czy puszki. każdy wariant sprawdza się bardzo dobrze.

zupa jest pyszna, prosta do zrobienia i efektowna, szczególnie jeśli podamy z atrakcyjnymi dodatkami.
idealna na codzienne obiady czy kolacje, sprawdzi się też na eleganckim stole, na niemal każdą okazję. 


składniki:
{ na 4 średnie porcje, albo 3 spore }

  • 250 g ziarenek zielonego groszku
    { świeżego surowego, mrożonego, ze słoika lub z puszki }
  • 250 g końcówek zielonych szparagów { świeże lub mrożone }*
  • 1/2 pęczka dymki, może być z małymi główkami
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
    { ALBO 2 łyżeczki koncentratu bulionu albo domowej ‚wegetty’ i wodę }
  • 150 g sera smażonego
  • 50 g serka mascarpone
    ALBO
  • 200 g serka topionego, ziołowego albo ementaler**

do podania:

  • groszek ptysiowy
  • prażone pestki dyni
  • kiełki i mikroliście

* używając zielonych szparagów przez cały sezon, zamiast obierać – odłamuję końcówki. odłamanych końcówek nie wyrzucam, odkrajam tylko same ich końce, dosłownie 1-2 cm; pozostałą część zachowuję: wykorzystuję od razu, albo zamrażam. 

** oryginalnie używałam w tym przepisie serki topione, które dobrze się sprawdzają ze względu na kremowość.
jednak skład serka topionego i proces produkcji odstręcza od używania tego produktu; 
z powodzeniem można zastąpić serem smażonym, dostępnym w wielu sklepach, który ma znacznie lepszy, prosty skład i powstaje w bardziej naturalny sposób. ser smażony nie jest tak kremowy jak topiony, dlatego polecam dodatek serka mascarpone.

przygotowanie

z zielonego groszku odkładam 2 łyżki do dekoracji talerzy. 

dymkę kroję w plasterki, zarówno główki jak szczypiorek.

rozgrzewam oliwę w szerokim rondlu i przesmażam dymkę.
kiedy dymka jest szklista i lekko zrumieniona i przepięknie pachnie, dorzucam do rondla groszek, szparagi i bulion warzywny. doprowadzam do wrzenia i zmniejszam ogień.
gotuję przez około 10 minut, tyle wystarczy szparagom. jeśli używam surowego lub mrożonego groszku – przedłużam czas gotowania do 15 minut.

przelewam zupę do miksera i blenduję na gładką masę – u mnie wystarczy około minuty na maksymalnych obrotach. po zblendowaniu zupa powinna być jednorodna i gładka.
dodaję sery { smażony i mascarpone, albo topiony } i blenduję jeszcze chwilę. 

przelewam zupę do garnka i podgrzewam do zagotowania, mieszając od czasu do czasu, albo cały czas.
wraz ze wzrostem temperatury sery się roztapiają, zmieniając konsystencję zupy w cudownie kremową. na wierzchu tworzy się pianka…
zupa jest gotowa!

nalewam zupę na talerze.
na wierzchu rozrzucam odłożone ziarenka groszku, prażone pestki dyni, czasem kiełki i mikroliście.
dokładam kilka kuleczek groszku ptysiowego – groszek szybko namaka zupą, więc nie warto dodawać zbyt wiele na talerze.

groszek ptysiowy i prażone pestki dynie podaję też na stół w małych miseczkach, aby każdy mógł sobie dołożyć według uznania.
{ groszek ptysiowy jest produktem glutenowym, jeśli zależy Wam na wariancie bez glutenu – pomińcie po prostu }.

pysznego, zielonego dnia!

3 komentarze

  1. Narobiłaś apatytu… 😛 Szparagi mam w domu, po groszek pędzę do sklepu i robię dzisiaj zupę 🙂

    1. wspaniale!
      daj proszę znać jak Wam smakowała 🙂

  2. Pięknie się prezentuje, wszystko co zielone kupuję w ciemno jeśli chodzi o warzywa i owoce.

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.