zielone tartaletki szparagowe z tymiankiem By

zielone tartaletki szparagowe z tymiankiem

tartaletki szparagowe z tymiankiem

 

 

 

zielone tartaletki szparagowe z tymiankiem

małe tartaletki, które biorą przykład z galette… mają jej swobodną, lekko niedbałą formę, podwyższone brzegi, które lekko się rozpływają i cudowne wypełnienie… wypełnienie jest bajeczne: delikatne i pełne smaku zarazem, kremowe i aksamitne. wspaniale wytrawne i w cudownym zielonym kolorze.

składniki

(na 4 tartaletki o średnicy około 14 cm):

  • 3/4 szklanki (miarki) jasnej mąki orkiszowej (typ 700)
  • 3/4 szklanki (miarki) mąki gryczanej
  • 3/4 łyżeczki soli (1/2 jeśli solicie mało)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 150 g zimnego masła, pociętego w małe kawałki
  • 3 łyżki lodowatej wody

wypełnienie

  • 1 pęczek szparagów zielonych ( 500 g )
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g twarogu*
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • garstka listków  świeżego tymianku + 12 małych gałązek do dekoracji

* najlepiej użyć twaróg łagodny, bez dodatków smakowych itp, ale zmielony – z plastikowego pojemnika (nie z kostki); może być ‚sernikowy’, 3 x mielony – chodzi o to, by nie był ziarnisty i dał gładką konsystencję masy.

przygotowanie ciasta

sposób mikserem:

mąkę (obydwa rodzaje), sól i tymianek miksuję razem przez chwilę (albo po prostu mieszam dokładnie), dodaję masło pokrojone na kawałki i miksuję aż masa przypomina mokry piasek (w mikserze stacjonarnym KA używam mieszadło płaskie, prędkość 6 w skali 1-10). dalej miksując dolewam powoli wodę, aż całość się połączy i zacznie zlepiać się w całość. ciasto formuję w krążek, owijam w folię, wkładam na 60 minut do lodówki.

sposób ręczny:

masło siekam w drobną kostkę, łączę szybko wszystkie składniki. ciasto formuję w krążek, owijam w folię, wkładam na 30 minut do lodówki.

nadzienie, czyli istota

szparagi myję, odkrajam same końcóweczki  (1-2 cm od końca) – to co jest faktycznie zdrewniałe. następnie postępuję jak zwykle – odłamuję z każdego szparaga ‚łodyżkę’ w miejscu, gdzie sama się łamie. łodyżki zachowuję! jeśli szparagi są za długie, aby zmieścić się w moich tartach (tarty będą miały około 16 cm średnicy, szparagi powinny być długości 10-12 cm)  – skracam je, odkładając główki osobno, a odcięte części dokładam do łodyżek.

łodyżki szparagów (te bez główek), czosnek, listki tymianku i twaróg miksuję blenderem na dość gładką masę – nie musi być idealnie gładka, ale powinna być jednorodna. dodaję jajko i ponownie miksuję do połączenia. masa powinna być gęsta. jeśli jest za gęsta – dodaję 2, 3 łyżki śmietanki kremówki. doprawiam solą i pieprzem do smaku, czyli próbując.

główki szparagów miziam oliwą, oprószam solą i pieprzem.

wyjmuję ciasto z lodówki…

ciasto dzielę na 4 części,  wałkuję każdą część na na papierze do pieczenia, przykrywając drugą warstwą papieru, na grubość 3-4 mm (ciasto nie rośnie w czasie pieczenia), w kształt przypominający koło. dłońmi formuję okrągłe małe tarty, o dość swobodnej formie, z wyższym brzegiem, który utrzyma nadzienie (brzeg nieco opadnie w czasie pieczenia, dlatego warto zrobić go rzeczywiście wyższy).

każdą z tart wypełniam nadzieniem, w nadzieniu układam szparagi, delikatnie je wciskając. na każdej tartaletce na wierzchu kładę jedną lub dwie gałązki tymianku (pozostałe zachowuję na później).

wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę około 40 minut. po upieczeniu od razu wyjmuję z poiekarnika, dodaję pozostale świeże gałązki tymianku. pozostawiam chwilkę i podaję na ciepło. na zimno również będą wspaniałe, a ciasto będzie zdecydowanie bardziej kruche. ale prosto z pieca są tak pyszne….

cudowne zielone tartaletki szparagowe z tymiankiem są gotowe. smacznego!


PS

więcej o szparagowych przysmakach możecie przeczytać w artykule SZPARAGI ZIELONE, ULUBIONE.
a może podzielicie się smoimi sposobami na szparagi? zapraszam!


Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.