tortilla hiszpańska ze szparagami i pieczarkami By

tortilla hiszpańska ze szparagami i pieczarkami

z widokiem na stół | tortilla hiszpańska ze szparagami i pieczarkami

 

 

tortilla hiszpańska ze szparagami…

tortilla hiszpańska to rodzaj omletu.
poza kształtem nie ma nic wspólnego z tortillą meksykańską, czyli plackiem kukurydzianym, lub na sposób z północy Meksyku – pszennym { który u nas najbardziej się rozpowszechnił i kojarzy z nazwą } .
klasyczna tortilla hiszpańska { nazywana też chłopską } przyrządzana jest z ziemniakami i cebulą.  
ja ziemniaki pomijam i bazuję na pieczarkach, przywołując wspomnienie z dzieciństwa : jajecznicę z pieczarkami. danie opieram jednak na szparagach – cudowności przełomu wiosny i lata.
połączenie smaków – wspaniałe!

składniki

  • 350 g szparagów zielonych
  • 350 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku, starty lub rozgnieciony praską
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • 1/2 pęczka szczypiorku (opcjonalnie)

tortilla hiszpańska ze szparagami i pieczarkami – przygotowanie

tortillę przyrządzamy na patelni – w zależności od pożądanej grubości omletu, 20 do 24 cm średnicy. ja wolę omlet cieńszy, wiec używam patelni 24 cm.

szparagi myję i suszę. nie obieram – odłamuje tylko końcówki. w magiczny sposób łamią się dokładnie tam, gdzie kończy się zdrewniała część { końcówek nie wyrzucam – ocicnam tylko cienki plasterek z końca, a resztę zachowuję, przydadzą się do zupy szparagowej } . szparagi blanszuję we wrzącej wodzie przez 3 minuty { umieszczam w garnku na sitku i przelewam wrzątkiem. zostawiam na 3 minuty pod przykryciem }.

pieczarki kroję w plasterki, cebulę drobno siekam. 

na połowie masła i oliwy podsmażam cebulkę. kiedy jest przyrumieniona dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. podsmażam chwilkę.

dodaję resztę masła i oliwy dokładam na patelnię pieczarki i podsmażam, a po chwili przykrywam pokrywką i zmniejszam ogień. kiedy pieczarki są już miękkie, zdejmują przykrywkę i zwiększam ogień. podsmażam, aż pieczarki się zezłocą. na koniec solę i przyprawiam pieprzem.

jajka roztrzepuję w misce, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem. wylewam na gorącą patelnię z pieczarkami i cebulką { mocny ogień }, mieszam. 

dokładam na patelnię zblanszowane szparagi : układam promieniście albo równolegle jeden obok drugiego.

kilka razy odsuwam delikatnie masę od brzegu patelni tu czy tam, aby masa jajeczna mogła wpłynąc pod spód, na dno patelni.
smażę około 6 – 8 minut na mniejszym ogniu, potrząsając co jakiś czas patelnią. 

gdy omlet jest ścięty, a spód przyrumieniony, przykrywam patelnie talerzem i odwracam do góry dnem, aby tortilla spadła na talerz. przesuwam ją delikarnie z powrotem na patelnię { przypieczonym spodem do góry }, aby przyrumieniła się pięknie z drugiej strony { w ten sposób mamy przyrumienione i ścięte obydwie strony, bez żadnych luźnych czy płynnych fragmentów }.

przykrywam patelnię pokrywką, wyłączam ogien i  trzymam tortillę jeszcze około 2 minut pod przykrtyciem. 
zsuwam na duży talerz, kroję w kliny i posypuję posiekanym szczypiorkiem.

tortillę podaję w towarzystwie sałaty, lub najlepiej dwóch: sałaty i sałatki z pomidorów.
może być daniem głównym, dodatkiem, lunchem czy śniadaniem…

PS.
tortilla hiszpańska może świetnie posłużyć jako sposób na zużycie resztek warzyw, wędlin czy serów, wpisując się w trend ‚ no waste’, czyli nie marnowania jedzenia. to jedno z dań, które ma nieskończenie wiele możliwych wariacji.

SMACZNEGO, KREATYWNEGO!

 

1 komentarz

  1. Wygląda pysznie i jest sezonowa – wspaniale 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!