tarta z cukinią i szparagami. z kwiatami cukinii By

tarta z cukinią i szparagami. z kwiatami cukinii

z widokiem na stół   |   tarta z cukinią i szparagami. z kwiatami cukinii

 

 

tarta z cukinią i szparagami. z kwiatami cukinii 

w sezonie obfitości warzywnej i letniej skłonności do beztroski { słodkiego nieróbstwa } tarty to cudowne rozwiązanie : prosty sposób na pyszne danie…
można je zrobić niemal ze wszystkiego!

chętnie korzystam z gotowego ciasta francuskiego, wtedy przygotowanie jest jeszcze prostsze. no i uwielbiam niedbałe falbanki chrupiącego francuskiego ciasta na brzegu…

w tym pomyśle cienką warstwę ciasta przykrywam mnóstwem (!) warzyw, dodając trochę serów.
tarta jest idealnie skomponowana, polecam serdecznie!


składniki:

  • 450 – 500g gotowego DOBREGO ciasta francuskiego NA MAŚLE*
  • 1 zielona cukinia, około 300g
  • 1 pęczek, czyli 500g szparagów
  • 6 minicukini z kwiatami, albo samych kwiatów
  • 200 g sera halloumi albo mozzarella
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oliwy extra virgine
  • suszone zioła do grillowania – oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn
  • sól i pieprz czarny
  • 2 łyżki sera pecorino albo parmezanu
  • pieprz czerwony
  • świeże listki bazylii

* ciasto francuskie to ciasto MAŚLANE i z definicji powinno być robione na maśle. niestety wielu producentów gotowego ciasta francuskiego używa margaryny, co jest absurdem, niemniej znakomicie obniża koszty { i psuje smak }. informacje na temat gotowych ciast francuskich oraz test tych dobrych znajdziecie w poście : TEST GOTOWEGO CIASTA FRANCUSKIEGO

przygotowanie

ciasto francuskie rozmrażam, niektóre wymagają wcześniejszego przygotowania. 
moje ulubione jest gotowe do użycia w 10 minut, więc najpierw przygotowuję warzywa, a dopiero potem wyjmuję ciasto z zamrażalnika. 

cukinię kroję w plasterki około 6-9 mm grubości, plasterki oprószam solą i pieprzem, posypuję ziołami…
delikatnie smaruję oliwą, za pomocą pędzelka.  
plasterki cukinii grilluję chwilę na patelni albo na grillu – wtedy, aż pojawią się delikatne złocenia…

kwiaty cukinii, albo mini cukinie z kwiatami myję i delikatnie osuszam. jeśli mini cukinie mają twarde niejadalne końcówki – odkrajam je. 

szparagi myję i osuszam. odłamuję zdrewniałe końcówki : szparagi w magiczny sposób łamią się tam, gdzie trzeba, aby cała włóknista część pozostała w osobnym kawałku niż delikatna łodyżka i pyszna główka.
{ odłamanych końcówek nie wyrzucam, odkrajam tylko same końce, dosłownie 1-2 cm; pozostałą część wykorzystuję do zupy >> przepis niebawem. a jeśli nie mam ochoty gotować zupy – zamrażam na później. szparagowa zupa poza sezonem – marzenie! }

końcówki szparagów i kwiaty cukinii za pomocą pędzelka smaruję oliwą, maznę też kilka razy szparagowe łodyżki i mini cukinie. 

ser kroję na plasterki, grubości około 3 mm, a plasterki przekrajam wzdłuż na pół, tworzą dość wąskie paski

pomidorki przekrajam na połówki.

ciasto francuskie rozmrażam, rozwałkowuję jeśli potrzeba na koło / kwadrat około 28 cm.
z ciastem francuskim trzeba postępować sprawie, tak, aby nie ogrzało się zbyt w trakcie pracy. 

ciasto przekładam do formy.
do tej tarty najbardziej lubię używać formę ceramiczną, przywiezioną z Portugalii  { tę, którą widzicie na zdjęciach }. Tartę w tej formie podaję bezpośrednio na stół.
równie dobrze sprawdzi się blaszka albo płaskie naczynie żaroodporne. 

wylepiam formę ciastem, pozwalając brzegom zwisać. nie obcinam nadmiaru ciasta – uwielbiam mocno przypieczone niedbałe i chrupiące falbanki ciasta francuskiego.
żółtko rozkłócam z odrobiną wody. 
brzegi  – całe pionowe ścianki, wierzch oraz wystające falbanki smaruję roztrzepanym żółtkiem.

wewnątrz tarty układam warstwami zawartość: 
najpierw plasterki grillowanej cukinii
dalej warstwa szparagów
na szparagach rozkładam minicukinie z cudnymi kwiatami
pomiędzy cukinie i szparagi wciskam pionowo paski sera, 
pomiędzy kwiatami rozkładam pomidorki. 

całość oprószam solą i pieprzem, najchętniej świeżo mielonym.
posypuje ziarenkami różowego pieprzu.

wstawiam do nagrzanego piekarnika ( 220 stopni ) i piekę 25 minut. 
po 15 minutach wysuwam tartę i posypuję tartym pecorino { albo parmezanem }. wstawiam z powrotem do piekarnika.

po upieczeniu posypuję listkami bazylii i podaję na stół.
cudownie pasuje kieliszek różowego wina….

cudownych warzywności Wam życzę!

1 komentarz

  1. Jejku, jakie pyszności, ale mi smaka narobiłaś, muszę koniecznie wypróbować ten przepis bo uwielbiam wszystkie te składniki <3

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.