sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami By

sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami

z widokiem na stół | sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami

 

 

 

 

sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami

cudna sałatka o smaku początku lata. łączy w sobie cudowności czerwcowych dni: grillowane szparagi, truskawki, a jeśli macie ochotę – również surowe ziarnka młodziutkiego zielonego groszku. lekkie, ale wystarczająco sycące danie, w sam raz na letni dzień. kombinacja jest po prostu cudownie pyszna.
{ połaczenie szparagów, szczególnie tych grillowanych, z truskawkami odkryłam w zeszłym roku i mój zachwyt trwa niezmiennie do dziś. 🙂 }


składniki

(na 3 samodzielne porcje, lub 6 małych porcji jako dodatek):

  • 500g czyli 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka miodu akacjowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz czarny, świeżo mielony
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 300 g truskawek
  • 1/2 główki sałaty lodowej, lub innej o dużych liściach
  • 2 garście sałaty roszponki, lub innej o drobnych listkach*
  • 1 garść liści rukoli
  • 1/2 szklanki świeżych surowych ziarenek zielonego groszku ( opcjonalnie )
  • 1 łyżka balsamico lub kremu balsamicznego**
  • 1 łyżka ziarenek różowego pieprzu
  • garść świeżych listków bazylii, najlepiej drobniurkich { bazylia drobnolistna } do dekoracji
  • garść listków świeżej mięty do dekoracji

* można użyć innej kombinacji ulubionych sałat o neutralnym smaku, najlepiej dwóch lub więcej rodzajów; dodatkowo używamy garść rukoli, nie warto pomijać.

** używamy gęste balsamico lub krem balsamiczny, nie popularny ocet balsamiczny o konsystencji zbliżonej do wody.

sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami
przygotowanie

szparagi płuczę, osuszam, odłamuję zdrewniałe końcówki szparagów – w magiczny sposób łamią się tam, gdzie potrzeba (końcówki szparagów warto zachować, nawet zamrozić – przydadzą się do zupy szparagowej, będzie przepis! ).

szparagi smaruję oliwą, szczególnie dbając o główki, oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
kroję na krótsze kawałki : odkrajam główki, a pozostałą część każdego szparaga dzielę na 3.
grilluję w piekarniku, na grillu lub patelni grillowej, razem z ząbkami czosnku { nieobranymi! }, aż na szparagach pojawią się lekko złote przyrumienienia, a łodyżki staną się miękkie { w piekarniku z funkcją grill zajmuje to 16-20 minut w temperaturze 200 stopni }.

resztę oliwy mieszam z sokiem z cytryny i miodem, tworząc sos, dodaję trochę soli i pieprzu świeżo mielonego i mieszam dokładnie.

w międzyczasie podprażam płatki migdałów, można to zrobić na patelni albo w piekarniku { jeśli grillujemy szparagi w piekarniku, można w tym samym czasie, na niższym poziomie podprażyć płątki – trzeba uważać, aby się nie przypaliły. }

truskawki myję, suszę i pozbawiam szupułek. większe sztuki kroję na połówki lub ćwiartki, malutkie pozostawiam w całości, odstawiam.

sałaty myję i osuszam. dzielę na małe kawałki – sałatę lodową/liściastą zazwyczaj kroję na paski, roszponkę rozdzielam na pojedyncze listki usuwając korzonki. liście sałat można podzielić w dowolny, ulubiony sposób. rozkładam na talerzu naprzemiennie, tak aby tworzyły ładną wizulanie kompozycję. na wierzchu zazwyczaj lądują ażurowe listki rukoli.
sałaty polewam sosem { nie mieszam }.

zestawienie całej sałatki :

kiedy szparagi są gotowe układam na kompozycji sałat. 

na szparagach układam truskawki.

pomiędzy truskawki wkłądam surowe ziarenka młodziutkiego zielonego groszku.

truskawki delikatnie skrapiam balsamico lub kremem balsamicznym, robiąc pojedyncze kropki lub cienkie smugi.

całość posypuję prażonymi płatkami migdałów, najlepiej jeszcze gorącymi.
dalej posypuję ziarnami różowego pieprzu , a na sam koniec – świeżymi listkami bazylii i mięty – jeśli mam ochotę… { czasami listki zupelnie pomijam, szczególnie jeśli dodałam wcześniej sporo groszku… }

grillowane szparagi genialnie pasują do świezych truskawek, serdecznie polecam!


PS

więcej o szparagowych przysmakach możecie przeczytać w artykule SZPARAGI ZIELONE, ULUBIONE.
serdecznie zapraszam do dzielenia się Waszymi sposobami na szparagi 🙂


podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.