sałatka z kiełków . samo zdrowie! By

sałatka z kiełków . samo zdrowie!

z widokiem na stół   |   sałatka z kiełków

 

sałatka z kiełków…

wspaniale zielona, świeża i chrupiąca.
jeśli spotkacie kiełki hodowane na eko-kompoście ( a nie na wodzie ) – nie wahajcie się ani chwili. te kiełki smakują zupełnie inaczej, są niezwykle świeże i mają mnóstwo wartości odżywczych. po nich już żadna sałata nie smakuje tak samo…
najprostsza sałatka z kiełków – po prostu świeże kiełki z cudownym, miodowym sosem vinegret.

inspirowana spotkaniem z panem Andrzejem Kmitą, hodowcą kiełków

składniki

  • 240 g kiełków słonecznika
  • 120 g kiełków rzodkiewki (ostrzejszych=tych o fioletowych listkach, jeśli jest wybór)
  • 2 łyżki dowolnych kiełków (opcjonalnie; jako urozmaicający dodatek, nie są konieczne)
  • 2 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • 1.5 – 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego (tzw. żywego, może być domowy lub kupiony)
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego lub { w wersji wegańskiej } syropu klonowego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól i pierz do smaku
  • opcjonalnie: kilka jadalnych kwiatów – fiołki rogate albo nasturcje, albo jeszcze inne…

przygotowanie

kiełki rosnące w glebie odcinam od podłoża i płuczę. kiełki z pojemnika (hodowane na wodzie) – również płuczę. rozkładam na ręczniku papierowym i suszę. przekładam do miski i mieszam.

przygotowuję sos: mieszam olej, ocet, miód lub syrop klonowy i musztardę. doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszam. próbuję, szukam smaku idealnego.

kiełki wymieszane w misce polewam sosem. mieszam delikatnie, albo nie mieszam.

czasem na kiełkach układam kilka jadalnych kwiatów. tylko dla wyglądu miski i stołu, nie są konieczne.

zachwyt pierwszą sałatką z kiełków jest niepowtarzalny.

każda następna edycja smakuje równie dobrze!


słowo o zdrowotności

kiełki to bogactwo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, w zasadzie wszystkich z listy potrzebnych. ponadto dostarczają organizmowi chlorofilu – to naturalny środek dezynfekujący.
najzdrowsze ze wszystkich są kiełki słonecznika, za sprawą zawartości witamin, szczególnie witaminy E. kiełki rzodkiewki mają opinię wspaniałego leku na przeziębienie za względu na dużą zawartość witaminy C ( zawierają jej 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki ) oraz działanie wykrztuśne.
interesuje Was temat zdrowotności kiełków? planuję napisać więcej  na ten temat!

ta sałatka to samo zdrowie!

zachęcam Was też do własnej hodowli kiełków w domu, jest łatwa i dająca sporo satysfakcji… zajrzyjcie do posta o KIEŁKACH Z WŁASNEJ UPRAWY, żeby się zainspirować, zapraszam!

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

5 komentarzy

  1. Jestem zielona w materii kiełków, teraz jestem poważnie chora, jak chętnie zaczęła bym hodować kiełki ale nie bardzo wiem jak zacząć.
    Wiem że kiełki mają moc!

    1. Hodowla jest łatwa! Warto zaopatrzyć się w nasiona z dobrego źródła, wyselekcjonowane pod kątem uprawiania kiełków. Wystarczy zwykły słoik z gazą, albo płaska miseczka ( w przypadku rzeżuchy ), niemniej słoik z sitkowym wieczkiem, jak ten który pokazuję w poście o hodowli kiełków, znakomicie upraszcza sprawę. Zajrzyj tu:
      http://www.zwidokiemnastol.pl/index.php/kielki-z-wlasnej-uprawy/

  2. nowo upieczona sąsiadka

    mistrzostwo świata! uwielbiamy ja 🙂

  3. O proszę bardzo ciekawy przepis 🙂 Kiedyś zastanawiałam się nad domową produkcją kiełków, może wrócę do tego pomysłu 😉

  4. Przepiękna sałatka. Uwielbiam kiełki w każdej postaci.

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.