sałatka z kiełków…
wspaniale zielona, świeża i chrupiąca.
jeśli spotkacie kiełki hodowane na eko-kompoście ( a nie na wodzie ) – nie wahajcie się ani chwili. te kiełki smakują zupełnie inaczej, są niezwykle świeże i mają mnóstwo wartości odżywczych. po nich już żadna sałata nie smakuje tak samo…
najprostsza sałatka z kiełków – po prostu świeże kiełki z cudownym, miodowym sosem vinegret.
inspirowana spotkaniem z panem Andrzejem Kmitą, hodowcą kiełków
składniki
-
240 g kiełków słonecznika
-
120 g kiełków rzodkiewki (ostrzejszych=tych o fioletowych listkach, jeśli jest wybór)
-
2 łyżki dowolnych kiełków (opcjonalnie; jako urozmaicający dodatek, nie są konieczne)
-
2 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
-
1.5 – 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego (tzw. żywego, może być domowy lub kupiony)
-
1 łyżka miodu wielokwiatowego lub { w wersji wegańskiej } syropu klonowego
-
1 łyżeczka musztardy francuskiej
-
sól i pierz do smaku
-
opcjonalnie: kilka jadalnych kwiatów – fiołki rogate albo nasturcje, albo jeszcze inne…
przygotowanie
kiełki rosnące w glebie odcinam od podłoża i płuczę. kiełki z pojemnika (hodowane na wodzie) – również płuczę. rozkładam na ręczniku papierowym i suszę. przekładam do miski i mieszam.
przygotowuję sos: mieszam olej, ocet, miód lub syrop klonowy i musztardę. doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszam. próbuję, szukam smaku idealnego.
kiełki wymieszane w misce polewam sosem. mieszam delikatnie, albo nie mieszam.
czasem na kiełkach układam kilka jadalnych kwiatów. tylko dla wyglądu miski i stołu, nie są konieczne.
zachwyt pierwszą sałatką z kiełków jest niepowtarzalny.
każda następna edycja smakuje równie dobrze!
słowo o zdrowotności
kiełki to bogactwo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, w zasadzie wszystkich z listy potrzebnych. ponadto dostarczają organizmowi chlorofilu – to naturalny środek dezynfekujący.
najzdrowsze ze wszystkich są kiełki słonecznika, za sprawą zawartości witamin, szczególnie witaminy E. kiełki rzodkiewki mają opinię wspaniałego leku na przeziębienie za względu na dużą zawartość witaminy C ( zawierają jej 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki ) oraz działanie wykrztuśne.
interesuje Was temat zdrowotności kiełków? planuję napisać więcej na ten temat!
ta sałatka to samo zdrowie!
zachęcam Was też do własnej hodowli kiełków w domu, jest łatwa i dająca sporo satysfakcji… zajrzyjcie do posta o KIEŁKACH Z WŁASNEJ UPRAWY, żeby się zainspirować, zapraszam!
Uwielbiam kiełki, sama hoduję, a takie sałatki uwielbiam
bardzo się cieszę, dziękuję za podzielenie się 🙂
Jestem zielona w materii kiełków, teraz jestem poważnie chora, jak chętnie zaczęła bym hodować kiełki ale nie bardzo wiem jak zacząć.
Wiem że kiełki mają moc!
Hodowla jest łatwa! Warto zaopatrzyć się w nasiona z dobrego źródła, wyselekcjonowane pod kątem uprawiania kiełków. Wystarczy zwykły słoik z gazą, albo płaska miseczka ( w przypadku rzeżuchy ), niemniej słoik z sitkowym wieczkiem, jak ten który pokazuję w poście o hodowli kiełków, znakomicie upraszcza sprawę. Zajrzyj tu:
http://www.zwidokiemnastol.pl/index.php/kielki-z-wlasnej-uprawy/
mistrzostwo świata! uwielbiamy ja 🙂
O proszę bardzo ciekawy przepis 🙂 Kiedyś zastanawiałam się nad domową produkcją kiełków, może wrócę do tego pomysłu 😉
Przepiękna sałatka. Uwielbiam kiełki w każdej postaci.