sałatka z grillowanym halloumi i truskawkami By

sałatka z grillowanym halloumi i truskawkami

z widokiem na stół   |   sałatka z grillowanym halloumi i truskawkami

 

 

 

 

sałatka z grillowanym halloumi i  truskawkami

cudna sałatka o smaku lata…
halloumi to cypryjski ser z mieszanego mleka koziego i owczego, obecnie produkowany w wielu manufakturach w różnych miejscach Europy, a może również świata…
ser, który nie ma sobie równych w grillowaniu…
w smaku przypomina trochę oscypek, jest słony, pyszny i cudownie się zachowuje podczas pieczenia i smażenia.

przyrumienione plasterki w zestawieniu ze świeżymi liśćmi sałat i aromatycznymi truskawkami to już bajka, a jak dodamy pyszną oliwę i balsamico – to niebo po prostu…


składniki

(na 2 samodzielne porcje, lub 4 małych porcji jako dodatek):

  • 250 g sera halloumi
  • 300 g truskawek
  • 2 garście sałaty roszponki, lub innej o drobnych listkach
  • 2 garście rukoli
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 2 łyżki pestek granatu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka ziarenek różowego pieprzu
  • 1 łyżka balsamico lub kremu balsamicznego*
  • garść świeżych listków bazylii, najlepiej drobniutkich { bazylia drobnolistna } do dekoracji i dla smaku
  • garść listków świeżej mięty 

składniki na sos:

  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki delikatnego miodu np. akacjowego lub syropu klonowego
  • sól i pieprz czarny, świeżo mielony

* używamy gęste balsamico lub krem balsamiczny, nie popularny ocet balsamiczny o konsystencji zbliżonej do wody.
o dobrym balsamico i dobrej oliwie przeczytacie TU

sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami
przygotowanie

halloumi kroję w plasterki grubości 3 – 4 milimetry, odstawiam na chwilę.

truskawki myję, suszę i pozbawiam szypułek. większe sztuki kroję na połówki lub ćwiartki, malutkie pozostawiam w całości, odstawiam.

w międzyczasie podprażam pestki dyni – można to zrobić na patelni albo w piekarniku. ja zwykle prażę w piekarniku większa ilość, przy okazji innego pieczenia. wystarczy kilka minut w temperaturze 180 stopni.

sałaty myję i osuszam.
roszponkę rozdzielam na pojedyncze listki usuwając korzonki.
wykładam sałaty na talerz – rozkładam naprzemiennie, tak aby tworzyły ładną wizualnie kompozycję. 

odrobinę oliwy, dosłownie kapkę wlewam na patelnię i rozprowadzam.

przygotowuję sos: mieszam wszystkie składniki razem.
czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do reszty składników. jeśli macie bardzo mocny czosnek w dużych ząbkach, można użyć połowę. 
doprawiam solą i pieprzem. sos powinien być dość intensywny i wyrazisty w smaku.

rozłożone na talerzy sałaty polewam sosem, nie mieszam.

rozgrzewam patelnię i grilluję plasterki sera, najpierw jedną stronę przez jakieś 3-5 minut, potem drugą – wystarczy dosłownie minuta lub dwie…

plasterki przyrumienionego sera układam na kompozycji sałat. 
na nich rozkładam truskawki.
posypuję prażonymi pestkami dyni i ziarnami różowego pieprzu, a jeśli mam ochotę również pestkami granatu.

całość delikatnie skrapiam balsamico lub kremem balsamicznym, robiąc pojedyncze kropki lub cienkie smugi. to kluczowy element kompozycji smakowej, zaraz po serze i truskawkach. 
na sam koniec – posypuję świeżymi listkami bazylii i mięty…

grillowane halloumi jest pyszne, cudownie pasuje do świeżych truskawek, serdecznie polecam!

ta sałatka dobrze się też skomponuje z malinami ( będzie pewnie więcej charakteru i mniej słodyczy ), oraz brzoskwiniami.
dajcie koniecznie znać o Waszych modyfikacjach! 


** wspaniałej jakości oliwę i balsamico sprowadzam z Włoch. to znaczy nie tyle sprowadzam sama, co sprowadzamy bezpośrednio z małych rodzinnych manufaktur w gronie znajomych i znajomych znajomych. jeśli chcecie się przyłączyć do grupy entuzjastów >> zajrzyjcie na facebookową grupę Smak Italii, zapraszam serdecznie!


podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.