różowe pankejki gryczane, malinowe! ……………………. By

różowe pankejki gryczane, malinowe! …………………….

z widokiem na stół   |   różowe pankejki gryczane, malinowe!

 

 

 

 

 

odświętne RÓŻOWE placuszki gryczane… słodkie, mięciutkie, pełne smaku i aromatu malin, urocze…
bez sztucznych dodatków, bez cukru…
bezglutenowe, wegańskie, wyczarowane z samej tylko kaszy i malin…

składniki:

  • 500g kaszy gryczanej, jasnej, niepalonej
  • szczypta soli
  • olej kokosowy lub oliwa do posmarowania patelni
  • miarka (szklanka) malin, świeżych lub mrożonych, albo więcej

do podania, wg upodobań:

  • syrop klonowy
  • konfitura malinowa
  • świeże lub mrożone maliny lub pure z malin
UWAGA!
patelnia jest ważna!
u mnie sprawdza się świetnie teflonowa.
na patelni ceramicznej dwie próby skończyły się fiskiem.

przygotowanie

kaszę zalewam zimną wodą i pozostawiam na 12 godzin w lodówce (najwygodniej chyba zrobić to wieczorem).

rano odlewam wodę z wierzchu – niemal cała się wchłania.

miksuję w blenderze maliny – lepiej zrobić to osobno, wtedy możemy dokładnie zobaczyć stopień rozdrobnienia malinowych pesteczek. staram się zblendować jak najdrobniej. maliny odstawiam (jeśli miksuję w blenderze kielichowym – przelewam do innego naczynia).
blenderem miksuję dokładnie kaszę, dodając szczyptę soli. dodaję pół szklanki malinowego pure, sprawdzam aromat, smak i kolor. jeśli potrzeba – dodaję więcej malin. dodaję wodę, ale nie za dużo – ciasto powinno być dosyć gęste, żeby smażyć placuszki.

patelnię smaruję oliwą (faktycznie na patelni nie ma widocznej=stojącej warstwy oliwy, to ważne). wylewam dużą łyżkę ciasta na patelnię. potem w odległości drugą, i kolejną. smażę placuszki, czyli ‘pankejki’, aż ciasto jest wydaje się ‚ścięte’ i pojawiają się drobne pęcherzyki. nie warto wcześniej majdrować przy placuszkach, można je łatwo uszkodzić. przekładam na druga stronę (odpowiednio usmażony placuszek łatwo odchodzi od patelni i się nie rozrywa), smażę jeszcze chwilę.

placuszki malinowe są lekko słodkie, lekko kwaskowe, mają cudowny aromat malin – i kolor!

*** opcjonalnie

gotowe placuszki układam czasem w stosiki po 4-6 sztuk w naczyniu do zapiekania, każdy polewając małą łyżeczką syropu klonowego. tonie jest konieczne, ale…  zapiekam, a raczej zagrzewam w piekarniku, w temperaturze 120 stopni – placuszki chłoną zazwyczaj cały syrop, a brzeg bardzo delikatnie się rumieni…. pozostają jednak nadal mięciutkie.

***

każdy stos placuszków przed podaniem polewam pozostałym pure malinowym, albo syropem klonowym. podaję z konfiturą malinową, pozostałym pure albo świeżymi owocami obok – tak, aby każdy mógł stworzyć swoją magiczną kombinację.

jeśli pozostały nam rozmrożone albo zmiksowane maliny – można łatwo zrobić pyszne malinowe smoothie, miksując je z jogurtem naturalnym…

pysznego różowego śniadania!

 

 

 

9 komentarzy

  1. Wyglądają pięknie, uwielbiam takie naturalne dodawanie barw potrawom – oczy też trzeba nakarmić 🙂

  2. malina to moja nowa choroba i mogłabym zawsze i wszędzie <3

  3. Rewelacyjny przepis. Muszę wypróbować.

  4. o matko! a miałam nie jeść słodyczy, bo wiosna się zbliża!
    ale one przecież bez cukru, więc tak nie tuczą, prawda? 😉

    1. no… one są zdrowe! to głównie węglowodany, ale w najzdrowszym możliwym wydaniu. w kaszy gryczanej jest sporo białka, i mnóstwo błonnika, a także wiele cennych składników: aminokwasów, witamin i minerałów. ale to nie słodycze! 😉

  5. Nigdy takich nie jadłam, wyglądają pięknie, szkoda że już po Pancake Day trafiłam na twój przepis.

  6. fajny pomysł, tak bez cukru, jajek i mąki… Muszą być mega zdrowe! nie wiem czy odważyłabym się spróbować bo w mojej kuchni jednak cukier i masło są niezastąpione, ale zapiszę ten przepis – przyda się, jeśli kiedyś przyjdzie mi do głowy przestawić się na coś zdrowszego 🙂

  7. Wyglądają przepysznie, na pewno wykorzystam ten przepis! 🙂

  8. Interesujące te placuszki. Muszę wypróbować.
    A co do patelni – zgadzam się. Na ceramicznej czasami przywierają mi placuszki. Na teflonie nigdy.

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.