pudding chia z owocami By

pudding chia z owocami

z widokiem na stół | pudding chia z owocami

 

 

pudding chia…

niezwykły pudding bazujący na nasionach szałwii hiszpańskiej i mleku kokosowym, podawany z dowolnymi owocami. pyszne, lekkie i pożywne danie śniadaniowe, które przypomina deser… 
zdrowe, napakowane wartościami odżywczymi – chia ma ich całe mnóstwo: wapń, żelazo i inne makroelementy, pełnowartościowe białko, kwasy omega-3…
nasiona chia mają jeszcze jedną niezwykłą właściwość: pięknie żelują tworząc jedwabisty, kremowy pudding… bezglutenowy, bez mleczny, pyszny – przysmak dla każdego!

składniki:

  • 250 ml gęstego* mleka kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia**
  • 500 ml owoców dowolnego rodzaju, świeżych lub mrożonych***

* mleko kokosowe używamy z puszki lub z kartonu; chodzi o mleko gęste, czyli oznaczone jako 85% ekstraktu kokosa. na rynku są dostępne mleka, gdzie nawet 80% stanowi woda, a tylko 20% kokos – NIE chodzi o taki produkt. z tak rozwodnionego mleka pudding nie wyjdzie.
oczywiście może też być samodzielnie wykonane mleko kokosowe.

** nasiona chia warto kupić z pewnego źródła, tak aby były dobrej jakości oraz nie za stare. zbyt długo przechowywane albo kiepskie nasiona nie żelują i pudding nie powstanie – lub będzie za rzadki

*** owoce mogą być dowolne:
ja najbardziej lubię użyć 2 rodzaje owoców i każdy, lub jeden z nich zblendować na kremowe puree.
najczęściej jest to mango i mrożone truskawki, które dostępne są przez cały rok. w sezonie można użyć maliny, jagody… świeże owoce można dodać w całości, bez miksowania.
przy blendowaniu borówek amerykańskich trzeba uważać : zawierają bardzo dużo pektyn i zblendowane gęstnieją ‚w oczach’.

 

przygotowanie

mleko kokosowe wlewam do naczynia ( słoika, pojemnika ) i dodaję nasiona chia. mieszam dokładnie, aż szałwia rozprowadzi się dokładnie w całej objętości mleka, tworząc regularną mieszaninę { nasiona nie mogą być zbite razem, ani w małych grupkach, całość powinna wyglądać jednorodnie ).
odstawiam na 15 minut.

po upływie tego czasu mieszam raz jeszcze dokładnie i odstawiam przykryte do lodówki, najlepiej na całą noc.
{ dobre nasiona chia zaczną żelować o wiele szybciej, ale warto pozostawić je na dłużej, aby uzyskać pełnię efektu. }

następnego dnia blenduję owoce.

układam w szklance czy pucharku około 150 ml  puree owocowego jednego rodzaju. następnie warstwę puddingu chia. i drugą warstwę owoców.
czasem używam jeden rodzaj zblendowanych owoców i wykładam grubą warstwę do pucharka. 
czasem wrzucam do szklanki borówki amrykańskie, na to warstwa puddingu chia, i jeszcze trochę owoców.
na zdjęciach poniżej widzicie różne wariacje podania, jest ich nieskończenie wiele…

warstwy w szklance warto układać precyzyjnie, aby nie brudzić ścianek. gotowy warstwowy deser wygląda uroczo.

szklanka puddingu wystarczy na trzy porcje. jeśli pudding Wam zostanie – przechowujemy w lodówce. można przechować kilka dni.

pudding chia z powodzeniem zastępuje jogurt na śniadanie i można go serwować dokładnie tak samo – na przykład ze świeżymi owocami.

SMACZNEGO !
KREMOWEGO I OWOCOWEGO !

 

3 komentarze

  1. Uwielbiam wszelkie puddingi chia. Bardzo często je sobie robię. Mój ulubiony z musem malinowym i malinami.

  2. uwielbiam chia w każdej postaci 🙂

  3. Uwielbiam pudding chia- za to, że można je szybko zrobić i w wielu wersjach smakowych 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.