polędwiczka dojrzewająca { w pończosze } By

polędwiczka dojrzewająca { w pończosze }

z widokiem na stół   |   polędwiczka dojrzewająca

 

 

 

 

 

polędwiczka dojrzewająca…

poezja smaku. aromatyczna, pachnąca przyprawami…
bez dodatków, konserwantów, wody, chemii….
wspaniale delikatne mięso i intensywność smaku.  smakuje zawsze i wszystkim, dobrze się przechowuje i jest genialnie prosta do wykonania. najwspanialsza domowa wędlina jaką spotkałam.

składniki :

  • 0.5 kg polędwiczki wieprzowej (lub więcej)*
  • cukier
  • sól, pieprz
  • oregano, papryka słodka, chili, czosnek, czosnek niedźwiedzi (przyprawy mogą być inne – wg uznania)
  • pończocha lub podkolanówka

* warto zadbać aby mięso było z dobrego źródła. przy wędlinach „bez dodatków” jakość mięsa ma kardynalne znaczenie dla smaku wędliny.

polędwiczka dojrzewająca – przygotowanie

polędwiczkę myję i osuszam, obtaczam w cukrze, wsadzam w pojemniku zamkniętym do lodówki na 1 dobę.

po 24 godzinach mięso myję i osuszam, obtaczam w soli, wsadzam w pojemniku zamkniętym do lodówki na 1 dobę.

po 24 godzinach mięso myję i osuszam,  obtaczam w przyprawach i wsadzam BEZ PRZYKRYCIA do lodówki na 1 dobę

po 24 godzinach mięso wkładam do cienkiej pończochy i wieszam w przewiewnym miejscu; pozostawiam przez 5 dni (5 dób).

po 5 dniach wędlinę wyjmuję z pończochy, sprawdzam czy gotowa… jeśli już polędwiczka dojrzała –  zawijam w folię aluminiową i przechowuję w lodówce.

podając kroję na cieniutkie, cieniusieńkie plasterki, takie aż przezroczyste. mięso jest muślinowe, niemal kremowe… ta wędlina – najwspanialsza na świecie…

udanego dojrzewania!

w podobny sposób można przygotować schab dojrzewający, odpowiednio dostosowując czas i przyprawy.

10 komentarzy

  1. Monika Marcinkowska

    hmm, to na te świeta chyba juz za późno??

    1. 17.12 rano najpóźniej, zeby na 25.12 była gotowa. potrzebuje 3 + 5 dób żeby dojrzeć.

      1. Monika Marcinkowska

        nastawiłam 17.12. wieczorem, ale w dwóch małych kawałeczkach po ok. 25 dkg, najwyżej będzie na 26 🙂

        1. Powinna być w sam raz na 25.12 🙂

  2. Czy mięso musi wisieć w ciepłe czy może być chłodne przewiewne miejsce ?

    1. myślę, że może być chłodne miejsce, choć nie próbowałam. myślę, że wtedy potrzeba więcej czasu.

  3. Ze to ”surowizna ” to mila niespodzianka takiej nie robilem do dzisiaj

    1. bardzo, bardzo zachęcam. jest pyszna!

  4. Ile czasu mozna przechowywać taką wędlinę w folii aluminiowej?

    1. To zalezy od warunków w lodówce, wilgotności, obecności i sposobu przechowywania innych produktów. U nas zdarzyło się przechowywac przez ponad miesiąc bez problemów.

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.