polędwiczka dojrzewająca…
poezja smaku. aromatyczna, pachnąca przyprawami…
bez dodatków, konserwantów, wody, chemii….
wspaniale delikatne mięso i intensywność smaku. smakuje zawsze i wszystkim, dobrze się przechowuje i jest genialnie prosta do wykonania. najwspanialsza domowa wędlina jaką spotkałam.
składniki :
-
0.5 kg polędwiczki wieprzowej (lub więcej)*
-
cukier
-
sól, pieprz
-
oregano, papryka słodka, chili, czosnek, czosnek niedźwiedzi (przyprawy mogą być inne – wg uznania)
-
pończocha lub podkolanówka
* warto zadbać aby mięso było z dobrego źródła. przy wędlinach „bez dodatków” jakość mięsa ma kardynalne znaczenie dla smaku wędliny.
polędwiczka dojrzewająca – przygotowanie
polędwiczkę myję i osuszam, obtaczam w cukrze, wsadzam w pojemniku zamkniętym do lodówki na 1 dobę.
po 24 godzinach mięso myję i osuszam, obtaczam w soli, wsadzam w pojemniku zamkniętym do lodówki na 1 dobę.
po 24 godzinach mięso myję i osuszam, obtaczam w przyprawach i wsadzam BEZ PRZYKRYCIA do lodówki na 1 dobę
po 24 godzinach mięso wkładam do cienkiej pończochy i wieszam w przewiewnym miejscu; pozostawiam przez 5 dni (5 dób).
po 5 dniach wędlinę wyjmuję z pończochy, sprawdzam czy gotowa… jeśli już polędwiczka dojrzała – zawijam w folię aluminiową i przechowuję w lodówce.
podając kroję na cieniutkie, cieniusieńkie plasterki, takie aż przezroczyste. mięso jest muślinowe, niemal kremowe… ta wędlina – najwspanialsza na świecie…
udanego dojrzewania!
w podobny sposób można przygotować schab dojrzewający, odpowiednio dostosowując czas i przyprawy.
hmm, to na te świeta chyba juz za późno??
17.12 rano najpóźniej, zeby na 25.12 była gotowa. potrzebuje 3 + 5 dób żeby dojrzeć.
nastawiłam 17.12. wieczorem, ale w dwóch małych kawałeczkach po ok. 25 dkg, najwyżej będzie na 26 🙂
Powinna być w sam raz na 25.12 🙂
Czy mięso musi wisieć w ciepłe czy może być chłodne przewiewne miejsce ?
myślę, że może być chłodne miejsce, choć nie próbowałam. myślę, że wtedy potrzeba więcej czasu.
Ze to ”surowizna ” to mila niespodzianka takiej nie robilem do dzisiaj
bardzo, bardzo zachęcam. jest pyszna!
Ile czasu mozna przechowywać taką wędlinę w folii aluminiowej?
To zalezy od warunków w lodówce, wilgotności, obecności i sposobu przechowywania innych produktów. U nas zdarzyło się przechowywac przez ponad miesiąc bez problemów.