placki warzywne z cukinii, marchewki i ziemniaków By

placki warzywne z cukinii, marchewki i ziemniaków

z widokiem na stół   |  placki warzywne z cukinii, marchewki i ziemniaków

 

 

placki warzywne
z cukinii, marchewki i ziemniaków

rewelacyjne placki z warzyw, przepyszne i chrupiące…
bezglutenowe, aromatyczne, wspaniałe. lekkie, znacznie lżejsze od ziemniaczanych. świetne jako lunch, kolacja, przekąska… nawet przegryzka do piwa. albo z sałatą, jako obiad.
najchętniej podaję w towarzystwie chutneya pomidorowego oraz dipu ziołowo-czosnkowego. a także z pieczarkami podsmażanymi…
mają jedną wadę: ciągle chce się je robić…

inspiracja przepisem Marty Potoczek z bloga Leniwa Niedziela. lubię tam zaglądać!

składniki:

  • 3 małe cukinie, lub 1 duża
  • 2 marchewki
  • 2 średnie ziemniaki, lub 4 mniejsze
    (wszystkich warzyw ma być ma być mniej więcej po równo, z lekką przewagą cukinii)
  • 4 łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki garam masala
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich suszonych (dobrej mieszanki bez wypełniaczy)
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz czarny
  • 0,5 l dobrego oleju rzepakowego do smażenia

DIP

  • 250ml dobrego jogurtu greckiego (albo cypryjskiego)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich suszonych
  • odrobina soku z limonki – do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka listów świeżej mięty, posiekanych

CHUTNEY POMIDOROWY – przepis TU

przygotowanie

marchewkę i ziemniaki obieram. ścieram na tarce o dużych oczkach, razem z cukinią – cukinii nie obieram, chyba, że trafi się naprawdę duża pękata cukinia nazywana powszechnie kabaczkiem, która ma grubą skórę – wtedy warto obrać. ja trę warzywa przystawką do miksera Kitchen Aid, tarka do wiórków julienne, ale każda tarka będzie równie dobra.

pomieszane starte warzywa przekładam na sitko, posypuję solą (nie za dużo: 1 lub 2 łyżeczki) i odstawiam na 30 minut, by odciekła woda.
odciskam dodatkowo nadmiar wody ręcznikami papierowymi,.

przekładam do miski, dodaję jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy, mieszam.

smażę placki na głębokiej niewielkiej patelni, albo w głębokim płaskim rondlu.
nakładam łyżką porcje warzywnego „ciasta” na rozgrzany olej, smażę chwilę z jednej strony (2-3 minuty), potem z drugiej.
koniecznie osuszam na kilku warstwach ręczników papierowych, odsączam również z góry.

jeśli potrzebuję później pogrzać placki, robię to na ruszcie opiekacza / kuchennego grilla, bez tłuszczu.

DIP:

mieszam jogurt z suszonymi ziołami, doprawiam limonką, solą i pieprzem.
dodaję zmiażdżony czosnek, mieszam. dodaję posiekane listki mięty.

polecam serdecznie, są pyszne!

2 komentarze

  1. Jadłam kiedyś takie placki i potwierdzam – są genialne!

  2. Mniam mniam 🙂 bardzo lubię placuszki ziemniaczane, od dłuższego czasu przymierzam się też do tych z cukinii, a tu jeszcze marchewka – zdrowo i pysznie 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.