placki warzywne z cukinii, marchewki i ziemniaków ……………. By

placki warzywne z cukinii, marchewki i ziemniaków …………….

chrupiące placki warzywne

 

 

rewelacyjne placki z warzyw, przepyszne i chrupiące…
bezglutenowe, aromatyczne, wspaniałe. lekkie, znacznie lżejsze od ziemniaczanych. świetne jako lunch, kolacja, przekąska… nawet przegryzka do piwa. albo z sałatą, jako obiad.
najchętniej podaję w towarzystwie chutneya pomidorowego oraz dipu ziołowo-czosnkowego.
mają wadę: ciągle chce się je robić…

inspiracja przepisem Marty Potoczek z bloga Leniwa Niedziela. lubię tam zaglądać!

składniki:

  • 3 małe cukinie, lub 1 duża
  • 2 marchewki
  • 2 średnie ziemniaki, lub 4 mniejsze
    (wszystkich warzyw ma być ma być mniej więcej po równo, z lekką przewagą cukinii)
  • 4 łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki garam masala
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich suszonych (dobrej mieszanki bez wypełniaczy)
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz czarny
  • 0,5 l dobrego oleju rzepakowego do smażenia

DIP

  • 250ml dobrego jogurtu greckiego (albo cypryjskiego)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich suszonych
  • odrobina soku z limonki – do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka listów świeżej mięty, posiekanych

CHUTNEY POMIDOROWY – przepis TU

przygotowanie

marchewkę i ziemniaki obieram. ścieram na tarce o dużych oczkach, razem z cukinią (ja trę warzywa przystawką do miksera Kitchen Aid, tarka do wiórków julienne). pomieszane starte warzywa przekładam na sitko, posypuję solą (nie za dużo: 1-2 łyżeczki) i odstawiam na 30 minut, by obciekła woda.
odciskam dodatkowo nadmiar wody ręcznikami papierowymi, przekładam do miski, dodaję jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy, mieszam.
smażę na głębokiej niewielkiej patelni, albo w głębokim płaskim rondlu. nakładam łyżką porcje warzywnego „ciasta” na rozgrzany olej, smażę chwilę z jednej strony (2-3 minuty), potem z drugiej. koniecznie osuszam na kilku warstwach ręczników papierowych, odsączam również z góry.
jeśli potrzebuję później pogrzać placki, robię to na ruszcie opiekacza / kuchennego grilla, bez tłuszczu.

DIP:

mieszam jogurt z suszonymi ziołami, doprawiam limonką, solą i pieprzem. dodaję zmiażdżony czosnek, mieszam. dodaję posiekane listki mięty.

polecam!

2 komentarze

  1. Jadłam kiedyś takie placki i potwierdzam – są genialne!

  2. Mniam mniam 🙂 bardzo lubię placuszki ziemniaczane, od dłuższego czasu przymierzam się też do tych z cukinii, a tu jeszcze marchewka – zdrowo i pysznie 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.