pieczony dorsz na sałatce z ciecierzycy By

pieczony dorsz na sałatce z ciecierzycy

z widokiem na stół   |   pieczony dorsz na sałatce z ciecierzycy

 

 

pieczony dorsz na sałatce z ciecierzycy

…nie wiem, jak to zrobić, aby wstęp do tego przepisu nie zajął trzech ekranów 😉
danie zdecydowanie inspirowane podróżą do Portugalii. jak możecie przeczytać w zapiskach podróżnych, najlepsze jedzenie w Portugalii spotkaliśmy w Porto. tam właśnie, w uroczej knajpce Linha 22, trafiłam na przepyszną potrawę: portugalski dorsz bacalhau podany na sałatce z ciecierzycy, z cudownym sosem z octu winnego, miodu, ziół… sos do sałatki nadał charakter całej kompozycji…

tamtejszy sposób na dorsza jest zupełnie niezwykły i nie do powtórzenia poza Portugalią { więcej o nim w notatkach podróżnych }. kiedy zobaczyłam w Warszawie surowego dorsza atlantyckiego – zupełnie innego od znanego nam bałtyckiego – wiedziałam już co z nim zrobię.

danie jest bardziej inspirowane smakiem, który chiałam odtworzyć, niż faktycznie portugalską potrawą. niemniej konotacje są bezsporne. 

składniki:

  • 350 g filetu z dorsza atlantyckiego { nazywanego też polędwicą }, najlepiej bez skóry
  • 2 łyżki sosu sojowego*
  • 1/2 dużej cytryny – 3 plasterki + sok 
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn, czerwony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 papryki słodkie czerwone lub czerwona i żółta
  • 1 pęczek cebulki dymki (cebulki ze szczypiorem)
  • 3 ząbki czosnku
  • 250g gotowanej ciecierzycy { ugotowanej samodzielnie lub ze słoika / puszki }
  • 10 połówek pomidorów suszonych**
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • sól
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • 2 garście liści rukoli
  • garść kiełków lub posiekanych listków natki

* sos sojowy najlepiej używać tzw. tradycyjny, czyli „długo warzony”, bez dodatku pszenicy. taki sos jest też bezglutenowy.

** najchętniej używam moje pomidory pieczone, przepis TUTAJ. robię ich zazwyczaj większą ilość w sezonie pomidorowym, i trzymam w słojach w oliwie.
można użyć pomidory suszone w oliwie lub oleju. pomidory w oleju odsączam i osuszam ręcznikiem (nie chcemy smaku oleju w potrawie).
pomidory w oliwie tylko wyjmujemy ze słoika, oliwa z pomidorów ma ciekawy smak. 

pieczony dorsz na sałatce z ciecierzycy – przygotowanie

dorsza myję w zimnej wodzie i osuszam papierowym ręcznikiem.
odkrajam ewentualne niepotrzebne elementy – jak pozostałości płetw, albo fragment skóry. jeśli filet był ze skórą – usuwam całą skórę.

w zależności od tego, czy będę serwować na jednym półmisku, czy od razu w porcjach – przygotowuję płat jako całość, albo od razu kroję na porcje / dzwonka.

filet z każdej strony oprószam solą, świeżo mielonym pieprzem, suszonym tymiankiem. spodnią stronę polewam sosu sojowego i soku z cytryny. okładam na papierze do pieczenia i polewam również wierzch odrobiną sosu sojowego. na filetach układam plasterki cytryny, posypuję całość suszonym rozmarynem i ziarenkami czerwonego pieprzu.

wstawiam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę około 20 minut.

kiedy dorsz się piecze przygotowuję ciepłą sałatkę : 

paprykę kroję na paski. patelnię grillową lub grill elektryczny smaruję oliwą i nagrzewam. na gorącej patelni lub płycie grilluję paprykę. 

cebulki kroję w bardzo cienkie plasterki, szczypiorek siekam. podsmażam cebulkę na reszcie oliwy, aż lekko się zrumieni. dodaję szczypiorek, podsmażam. dodaję zmiażdżony czosnek, podsmażam. 
dokładam na patelnię ciecierzycę, mieszam, przyprawiam solą i pieprzem.
dodaję suszone pomidory pokrojone na małe kawałki, podduszam chwilę. dokładam grillowaną paprykę i całość podduszam dosłownie chwilę.

przygotowuję sos:
mieszam balsamico, miód, suszony tymianek i rozmaryn. dodaję sól i pieprz do smaku. sos będzie bardzo intensywny, ale pamiętajmy, że wymieszamy go z dużą ilością warzyw na patelni.

mieszam danie na patelni, dodaję sos, mieszam całość. próbuję – w razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.

wykładam na półmisek, albo od razu przygotowuję indywidualne porcje : 
najpierw układam cienką warstwę liści rukoli, tak aby fragmenty wystawały poza obsys koła. na liście wykładam ciepłą sałatkę, która tworzy grubszą warstwę. uważam, aby sos nie wyciekał.
na łożu rukoli i sałatki układam upieczonego dorsza. 
posypuję kiełkami lub świeżymi listkami natki, drobno posiekanymi…

smacznego!


 

 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.