pieczona dynia piżmowa, z czerwoną cebulą i sosem tahini By

pieczona dynia piżmowa, z czerwoną cebulą i sosem tahini

z widokiem na stół | pieczona dynia piżmowa z czerwoną cebulą i sosem tahini

 

pieczona dynia piżmowa…

rewelacyjne danie na 'pierwszy raz’ z dynią.
przyznaję, długo unikałam dyni podawanej w kawałkach – wydawało mi się, że smak samego warzywa będzie dominował, a danie będzie mdłe…
dynia piżmowa to zupełnie co innego. w tej kompozycji, z czerwoną cebulą, tahini i przyprawami jest naprawdę wspaniała! uwielbiamy jako samodzielne danie na kolację. idealnie sprawdza się  również na obiad – w towarzystwie sałat czy mięs.

przepis od Yotama Ottolenghi’ego – lekko zmodyfikowany i zmieniony w danie ciepłe.

składniki

  • 1 dynia piżmowa mniejsza (około 1.2 kg)
  • 2 cebule czerwone
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • trochę czarnego pieprzu
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka za’ataru
  • 1 łyżka posiekanej natki kolendry lub pietruszki

przygotowanie

nagrzewam piekarnik do 240 stopni.

dynię piżmową przekrajam na pół, wydrążam włókniste wnętrze (zawartość – włókna i pestki – wyrzucam). dynia piżmowa jest cudowna pod tym względem – jest niemal pełna, włóknisty środek jest zazwyczaj bardzo mały.
kroję połówki dyni na kliny, lub skośne paski – kawałki, które będą potem w sam raz do jedzenia i pięknie się przypieką.

czerwone cebule kroję na dość grube piórka – albo małe kliny, jeśli wolicie. 

mieszam kawałki dyni i cebuli w dużej misce, dodaję oliwę, mieszam dłoniami, tak aby wszystkie kawałki były ładnie obtoczone. dodaję sól – 1 łyżeczkę i pieprz, mieszam znowu.

blachę wykładam papierem do pieczenia i rozkładam na niej warzywa. kawałki dyni układam skórką do dołu, jeśli to możliwe, w miarę luźno na blasze. lubię, kiedy kawałki dyni sterczą w górę, a nie leżą płasko – te sterczące pięknie się rumienią i robią się chrupiące.

piekę 45 minut, aż wszystkie kawałki są miękkie, a niektóre fragmenty pięknie przypieczone.

kiedy dynia i cebula się pieką – przygotowuję sos z tahini: pastę tahini, sok z cytryny, trochę wody ubijam w kubeczku. sos będzie najpierw bardzo gęsty, a w miarę ubijania zrobi się bardziej lejący. finalnie powinien być gęsty, ale lekko lejący – nie jak ciało stałe. jeśli jest za gęsty, albo wygląda jakby się lekko ważył – potrzeba więcej wody. dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek  i 1/4 łyżeczki soli, ubijam dalej aż całość jest dobrze wymieszana i gładka (sos zrobi się jaśniejszy, prawie biały).

w tym samym czasie podprażam pestki słonecznika – wstawiam po prostu małą blaszkę pełną pestek do piekarnika, gdzie piecze się dynia na 10 minut. trzeba uważać, aby słonecznik się nie przypalił.

kiedy dynia i cebula są upieczone przekładam kawałki na półmisek lub duży talerz. polewam sosem tahini, tworząc niedbałe sługi { sos jest bardzo gęsty, 'polewam’ w zasadzie nie bardzo tu pasuje – używam widelca, aby sos bardziej spływał }. posypuję pestkami słonecznika i za’atarem, a na koniec posiekaną natką lub kolendrą.
w odróżnieniu od Yotama uwielbiam podawać { i jeść! } tę potrawę na ciepło. jest genialnie kojąca, rozgrzewająca, uspokajająca…

zdecydowanie polecam!
nawet jeśli macie obawy przed dynią – ta skradnie Wasze serce i podniebienie!

 

7 komentarzy

  1. Takiego dania jeszcze nie jadłam!

  2. Mniam! Mega aromatyczny i fantastyczny dodatek do innych dań 🙂 uwielbiam tahini i pochłonę wszystko, co zawiera choć odrobinę tych pyszności 😀

  3. Nie wpadłabym na takie połączenie ale musi smakować obłędnie!
    Pozdrawiam

  4. Podoba mi się taki pomysł na dynie 🙂 tylko nie wiem jak męża przekonać do niej

    1. po prostu spróbuj przygotować. mój mąż też jest bardzo sceptyczny, a dyni „nie lubi”. to znaczy nie lubił. kiedyś. 😉

  5. Mmm 🙂 Bardzo mi się podoba 🙂

  6. Dynia piżmowa należy do moich ulubionych ze względu na jej wyjątkowy nieco orzechowy smak. A Twoje zdjęcia wyglądają tak kusząco, że muszę wypróbować ją w tej kompozycji.

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.