pełne aromatów pesto z suszonych pomidorów, bazylii, migdałów i czosnku… z gatunku tych rzeczy, których po prostu nie można przestać jeść…
warto zrobić, gotowe sklepowe się nie umywają, nawet te dobre!
składniki:
-
pomidory suszone w oliwie/oleju – 1 słoik
(czyli 150g samych pomidorów, odsączonych i osuszonych)
UWAGA! Pomidory w oleju odsączam i osuszamy ręcznikiem;
pomidory w oliwie tylko odsączamy, nie trzeba osuszać -
czosnek świeży – 2 ząbki
-
migdały blanszowane (w słupkach lub całe) – 50g
-
bazylia – listki z jednej doniczki, dorodnej
-
oliwa extra vergine – 2 łyżki czyli 30ml
jeśli pomidory były w oliwie, można użyć oliwy od pomidorów
(ale nie oleju) -
sól i pieprz do smaku
przygotowanie
wszystkie składniki miksuję razem w malakserze. pesto jest gęste, konsystencji stałej. idealne na chleb, grzankę, bruchettę… jeśli miałoby być użyte w charakterze sosu do makaronu – dodałabym oliwy.