pesto z suszonych pomidorów i świeżej bazylii ………….. By

pesto z suszonych pomidorów i świeżej bazylii …………..

 

 

 

 

 

 

pełne aromatów pesto z suszonych pomidorów, bazylii, migdałów i czosnku… z gatunku tych rzeczy, których po prostu nie można przestać jeść…
warto zrobić, gotowe sklepowe się nie umywają, nawet te dobre!

składniki:

  • pomidory suszone w oliwie/oleju – 1 słoik
    (czyli 150g samych pomidorów, odsączonych i osuszonych)
    UWAGA! Pomidory w oleju odsączam i osuszamy ręcznikiem;
    pomidory w oliwie tylko odsączamy, nie trzeba osuszać
  • czosnek świeży – 2 ząbki
  • migdały blanszowane (w słupkach lub całe) – 50g
  • bazylia – listki z jednej doniczki, dorodnej
  • oliwa extra vergine – 2 łyżki czyli 30ml
    jeśli pomidory były w oliwie, można użyć oliwy od pomidorów
    (ale nie oleju)
  • sól i pieprz do smaku

przygotowanie

wszystkie składniki miksuję razem w malakserze. pesto jest gęste, konsystencji stałej. idealne na chleb, grzankę, bruchettę… jeśli miałoby być użyte w charakterze sosu do makaronu – dodałabym oliwy.

 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!