pasta z pistacji i kolendry . pesto pistacjowe By

pasta z pistacji i kolendry . pesto pistacjowe

z widokiem na stół   |   pasta z pistacj i kolendry

 

 

pasta z pistacji i kolendry

cudowna pasta z prażonych pistacji i kolendry.
aż niezwykłe, jak te dwa składniki świetnie się uzupełniają i komponują.
pasta jest wegańska – nie używamy sera da wzmocnienia smaku { zresztą : ser mógłby się okazać tu za mocny }. zamiast sera możemy podkręcić smak pasty nieaktywnymi płatkami drożdżowymi.
krzywicie się? rozumiem, też do niedawna ich nie używałam.  ale : są świetne, warto spróbować.
pasta jest pyszna. świetnie nadaje się do pełnoziarnistego chleba, na grzankę, bruschettę… a po dodaniu dodatkowej oliwy – również jako pesto do makaronu czy ryżu.
spróbujcie!

przepis na bazie pesto Iny Rybarczyk z bloga True Taste Hunters. zajrzyjcie, Ina ma cudowne pomysły i wspaniale inspiruje.

składniki

  • 50g łuskanych pistacji, plus dodatkowo 1 łyżka
  • 2 pęczki kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
  • opcjonalnie: 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych*
* nieaktywne płatki drożdżowe
dodajemy dla wzmocnienia, zaostrzenia smaku
jeśli wolicie pastę delikatną – pomijamy.
co to jest?
nieaktywna postać drożdży, faktycznie nie są to żywe drożdże – dlatego nie mają szkodliwego działania właściwego aktywnym drożdżom. stosuje się je szeroko w diecie wegańskiej w charakterze przyprawy – jako dodatek analogiczny jak parmezan w przepisach tradycyjnych. wpływają podobnie na smak potrawy, wzbogacają o głębsza, orzechową nutę { niektórzy wręcz uważają, że mają ‚serowy’ smak } . naturalne, bezglutenowe, są źródłem witamin (głównie z grupy B), składników mineralnych i białka. oprócz wzmacniania smaku zagęszczają też potrawę.

pasta z pistacji i kolendry – przygotowanie

jeśli pistacje mamy świeże – prażymy w piekarniku, 180 stopni około 10 minut { lub na patelni – tutaj trzeba uważać, aby nie przypalić }.
ja najbardziej lubię używać kostki z prażonych pistacji { jest pyszna, już uprażona i pocięta na podobnej wielkości cząstki }.

1 łyżkę pistacji { tę opisaną w składnikach jako dodatkową } odkładam osobno – to będzie posypka.

wszystkie składniki poza płatkami drożdżowymi { oraz poza dodatkową łyżką pistacji } umieszczam w malakserze i  miksuję. wystarczy dowolny malakser, blender, przystawka do blendera ręcznego.
nie miksuję za długo – pasta ma być dość gładka, ale nie zupełnie jednorodna, nie zmiksowana na puree. 
próbuję i ewentualnie doprawiam.
pasta jest delikatna, kolendra i pistacje świetnie się uzupełniają. 
jeśli wolimy bardziej zdecydowane smaki { ja wolę } – dodajemy nieaktywne płatki drożdżowe i miksujemy ponownie.

gotową pastę przekładam do słoiczka, posypuję po wierzchu dodatkową łyżką pistacji, posiekanych…
uwielbiam, kiedy pasta przeplata się z okruchami prażonych pistacji.
podaję na stół zazwyczaj w słoiczku.

pasta z pistacji i kolendry – a może to pesto?

pasta jest gęsta, konsystencji stałej. świetnie nadaje się do pełnoziarnistego chleba, na grzankę, bruschettę… my używamy także do surowych warzyw pociętych w słupki { no i wyjadamy ze słoiczka, takie pyszne }.
można użyć także jako dodatek czy sos do makaronu – wtedy warto dodać więcej oliwy i odrobinę wody, aby uzyskać rzadszą, półpłynną konsystencję.

pysznego!

 

 

5 komentarzy

  1. Bardzo ciekawy przepis! Robię pesto i inne pasty, ale „podkręcałam”je często parmezanem. Chętnie wypróbuję Twoją wersję 🙂 PS. piękne zdjęcia :*

    1. dziękuję bardzo!

  2. Wygląda obłędnie. Mam własnie kolendrę, zazwyczaj robię z nieij dodatek, ale chetnei wypróbuje pomysłz poesto.

  3. Z kolendrą jeszcze nigdy nie próbowałam zrobić pesto… Zawsze była bazylia, rukola lub szpinak. Jednak ten przepis na pewno wykorzystam. 🙂
    https://jaglusia.com/

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.