pasta orzechowo-ziołowa z fety By

pasta orzechowo-ziołowa z fety

z widokiem na stół   |   pasta orzechowo-ziołowa z fety

 

gęsta, gruboziarnista pasta…

o głębokim smaku orzechów, z niezwykłym aromatem ziół. natychmiast przywodząca na myśl lato. sprawia, że możemy odczuwać jego powiew przez cały rok…

idealna do surowych warzyw, pokrojonych w słupki. dobrze sprawdza się również rozsmarowana na chlebie. a dla największych entuzjastów – sama… niewątpliwy przebój, raz zrobiona powraca nieustannie. będą o nią prosić miłośnicy fety, entuzjaści orzechów i ci, którzy uwielbiają ziołowe smaki… dogadza wszystkim…

składniki:

  • 200 g sera feta, półtłustego (12%)
  • 200 g łuskanych orzechów włoskich
  • 25-35 g świeżej bazylii (z jednej dorodnej doniczki, lub dwóch mniejszych)
  • pół pęczka natki
  • listki z 2-3 gałązek świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz świeżo mielony, kolorowy
  • 30 ml oliwy
  • 1 łyżka soku z limonki (dodajemy do smaku)

do podania:

  • dymka, lub gruby szczypior

pasta orzechowo-ziołowa z fety

przygotowanie

orzechy siekam na drobne kawałki; lubię kiedy część jest starta, na grubość piasku, a część w większych okruchach (można posiekać lub zetrzeć, albo rozdrobnić blenderem)

zioła i czosnek rozdrabniam blenderem, można też posiekać ręcznie, bardzo drobno.

miksuję na wolnych obrotach (można bardzo dokładnie wymieszać) fetę, orzechy, rozdrobnione zioła i czosnek; dodaję sól i pieprz, oliwę.
sok z limonki dodaję powoli, sprawdzając smak.

odstawiam na chwilę, wystarczy dosłownie parę minut.

dymkę lub gruby szczypior kroję drobno. podaję w osobnej miseczce.

pastę podaję z warzywami – marchewką, selerem naciowym, rzodkiewką – pokrojonymi w  słupki.
również jako smarowidło do chlebków, podpłomyków, pity.

 

 

 

1 komentarz

  1. Kilogramy orzechów leżą bezczynnie. Czekały na dobry przepis…i dziadka! Dzięki

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.