mus truskawkowy (śmietankowy) By

mus truskawkowy (śmietankowy)


 

mus truskawkowy na bazie śmietankowej…

nieco staroświecki deser o niezaprzeczalnie pysznym smaku. połączenie truskawek i śmietany w postaci idealnego schłodzonego smakołyku. łatwy do zrobienia, praktyczny i przepyszny. smakuje wszystkim i pięknie wygląda!
do podania na dwa sposoby: w pucharkach lub w postaci piankowych kostek.
można zrobić wcześniej i przechować nawet kilka dni w lodówce.

składniki
{ na 6 porcji lub całą masę różowych piankowych kwadracików }

  • 250 g truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny (16 g)
  • 200 ml śmietanki kremówki 3o% (schłodzonej)

dodatkowo do dekoracji

  • 250 g truskawek
  • świeże listki mięty
  • jadalne kwiaty

przygotowanie

truskawki myję i pozbawiam szypułek, te przeznaczone na mus blenduję z sokiem z cytryny. dodaję cukier – jeśli cukier nei chce się rpzpuścić – podgrzewam – tylko do rozpuszczenia cukru.

żelatynę umieszczam w rondelku i zalewam małą ilością wody – wody ma być tylko tyle, ile potrzeba aby przykryć żelatynę, pozostawiam przez około 10 minut. podgrzewam rondelek z napęczniałą żelatyną, mieszając zawartość – tylko do rozpuszczenia żelatyny. { UWAGA! żelatyny nie gotujemy – jeśli zawrze straci swoje żelujące właściwości } .

gdy żelatyna się rozpuści łączę z truskawkowym pure i mieszam. ostawiam do przestygnięcia.

śmietankę ubijam mikserem na sztywno. porcjami dodaję wystudzone pure truskawkowe, ubijam jeszcze trochę.

mus truskawkowy w pucharkach

puszystą masę truskawkowo-śmietankową wykładam do pucharków, do 2/3 wysokości. wstawiam do lodówki do zastygnięcia. dekoruję kawałkami owoców, listkami mięty, jadalnymi kwiatkami…

inny sposób podania – piankowe kostki

puszystą masę truskawkowo-śmietankową wykładam do płaskiego naczynia wyłożonego folią (może być szklane naczynie lub blacha do pieczenia), tworząc warstwę grubości 2 cm. wstawiam do lodówki i pozostawiam do zastygnięcia. kiedy mus jest sztywny – wyjmuję z formy i kroję w kwadraty. układam na dużym talerzu, pomiędzy różowe kwadraty wplatam całe truskawki, z szypułkami… przeplatam zielonymi listkami mięty…

cudownie…

PS>
mus przechowujemy w lodówce, będzie dobry przez 3-4 dni.

 

 

 

5 komentarzy

  1. Deserek prezentuje się fantastycznie! Zostaję tu u Ciebie na dłużej i zapraszam do siebie 🙂

  2. Wygląda świetnie. Ja bym tylko zastąpiła śmietanę jogurtem, bo bardzo rzadko ją jadam.

    1. a tak, można. to będzie inny mus, mniej kremowy, nie śmietankowy ;-), bardziej kwaskowaty. ale też lżejszy. 🙂

  3. Wygląda pysznie ❤ lubię takie proste i klasyczne przepisy

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.