muffiny z cukinii By

muffiny z cukinii

muffiny z cukinii

 

 

 

 

muffiny z cukinii

przebój śniadaniowy:
niezwykłe, za każdym razem zaskakujące, idealnie zrównoważone, aromatyczne, wilgotne… i przy tym zdrowe! nadzwyczajnie pyszne, po prostu nie można się oprzeć…

zdecydowanie polecam na śniadania i drugie śniadania. a także jako przekąska o każdej porze dnia….

składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki masła (roztopionego) lub  oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka (kopiasta, „z czubem”) startej cukinii (średnie oczka)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

przygotowanie

w jednym naczyniu mieszam składniki suche: mąkę, proszek, sodę, cynamon.

w drugim łączę roztrzepane jajko z cukrem, masłem (olejem) i cukinią, dodaję ekstrakt waniliowy, mieszam.

łączę zawartość obu naczyń, dodaję orzechy i mieszam – tylko do połączenia składników, niedokładnie.
ciasto dzielę pomiędzy 12 foremek wyłożonych papilotkami.
piekę w temperaturze 175 stopni przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.

studzę na kratce, czasem nie zdążam wystudzić – na ciepło są najpyszniejsze.
przed podaniem kolejnego dnia podgrzewam przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni. to nie jest konieczne, ale….

 

 

 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.