muffiny wytrawne : orzechy laskowe . cebula czerwona . cheddar By

muffiny wytrawne : orzechy laskowe . cebula czerwona . cheddar

z widokiem na stół   |   muffiny wytrawne : orzechy laskowe . cebula czerwona . cheddar

 

 

muffiny wytrawne . z orzechami laskowymi, czerwoną cebulą i serem cheddar

są cudowne! 
pyszne i smakowite, pożywne, orzechowe w niezwykły sposób, z aromatem czerwonej cebuli i kawałeczkami sera cheddar. 
pełne błonnika i dobrodziejstw orzechów laskowych.
świetne na przekąskę w ciągu dnia, na pierwsze albo drugie śniadanie. idealne do zabrania w drogę, oraz do chwycenia w biegu, kiedy brak czasu… są jak gotowa, pełna wartości odżywczych i przepyszna kanapka!

dobrodziejstwa orzechów laskowych :
właściwa proporcja kwasów tłuszczowych nienasyconych i nasyconych { 
niska zawartość nasyconych };
duże ilości soli mineralnych, łatwo przyswajalnych związków żelaza, magnezu, sodu, potasu i fosforu, a także witamin { szczególnie E } i kwasu linolowego;
bardzo niska zawartość węglowodanów oraz brak zawartości sodu.
orzechy laskowe mają zbawienny wpływ na układ krążenia i układ nerwowy, wspomagają zapobieganie miażdżycy i innym chorobom serca, a także otyłości, redukują zmęczenie i poprawiają samopoczucie.

składniki { na 12 muffin }

  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego

składniki suche:

  • 3/4 szklanki (miarki) mąki orkiszowej  pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki (miarki) mąki z orzechów laskowych, odtłuszczonej
  • 4 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżki tartego pecorio lub parmezanu
  • 1/2  łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

składniki mokre:

  • 2 jajka
  • 75 ml czyli 5 łyżek oleju z orzechów laskowych*
  • 125 ml czyli 1/2 szklanki (miarki) puree z dyni** >> PRZEPIS >> można zastąpić jogurtem naturalnym
  • 125 ml czyli 1/2 szklanki (miarki) jogurtu naturalnego – można zastąpić mlekiem roślinnym, lub puree z dyni

dodatkowo:

  • 150 g sera cheddar, ewentualnie gorgonzola

do posypania:


* olej z orzechów prażonych ma pyszny smak, a właściwości i wartości odżywcze zbliżone do oliwy z oliwek
** puree z dyni robimy z upieczonej dyni, najlepiej odmiany hokkaido; jak zrobić puree z dyni przeczytacie TUTAJ

 

muffiny wytrawne 

przygotowanie

cebule obieram i kroje w cienkie piórka.
rozgrzewam masło na pateli ni podsmażam cebulkę aż się zeszkli i lekko przyrumieni.

24 piękne piórka odkładam osobno, posłużą do dekoracji muffinek na wierzchu.

mieszam składniki suche razem, na końcu dodając orzechy – można dodać w orzechy w całości lub zgrubnie posiekać; można też użyć orzechów w drobnych kawałkach.

oddzielnie mieszam składniki mokre – jajka najpierw roztrzepuję, dodaję olej, puree z dyni i jogurt. lekko ubijam trzepaczką.
do składników mokrych dodaję podsmażoną ostudzoną cebulkę ( zachowując odłożone osobno piórka do dekoracji), mieszam.

ser kroję w dość drobną kostkę, albo małe kawałki, około 1/2 do 1 cm.

łączę składniki mokre i suche, dodaję ser pokrojony w kawałki. mieszam SZYBKO I NIEDBALE – tylko do połączenia składników: mogą, a nawet powinny, pozostać grudki.

od razu rozkładam ciasto w papilotkach i posypuję tartym pecorino lub parmezanem i drobinkami orzechów.
na szczycie każdej muffinki umieszczam 2 piórka usmażonej cebulki i 1 cały orzech.
posypuję suszonym tymiankiem.

wstawiam do nagrzanego piekarnika. piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni.
lekko studzę – można podawać na ciepło lub po zupełnym ostygnięciu.

jeśli serwuję kolejnego dnia – podgrzewam przed podaniem. w temperaturze pokojowej smakują również wyśmienicie.

muffiny pasują świetne do zakwasu buraczanego i barszczyku, soku pomidorowego, a także z kieliszkiem czerwonego wina. 

pyszne, zdrowe i smakowite – smacznego!


przepis powstał w ramach współpracy z TreeNuts, rodzinnej firmy, która oferuje orzechy laskowe z własnych sadów.


podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.