muffiny orzechowo-pomarańczowe By

muffiny orzechowo-pomarańczowe

z widokiem na stół   |   muffiny orzechowo-pomarańczowe

 

 

muffiny orzechowo-pomarańczowe

są niesamowite…
wilgotne, cytrusowe, orzechowe w niezwykły sposób…
pełne błonnika i dobrodziejst orzechów laskowych.
robię te muffiny z najlepszych ever orzechów laskowych : prażonych, z własnej uprawy Tree Nuts  { uwielbiam rodzinne firmy, które mają pomysł na siebie i oferują najwyższą jakość produktów . te orzechy są przepyszne }

dobrodziejstwa orzechów laskowych :
właściwa proporcja kwasów tłuszczowych nienasyconych i nasyconych { 
niska zawartość nasyconych };
duże ilości soli mineralnych, łatwo przyswajalnych związków żelaza, magnezu, sodu, potasu i fosforu, a także witamin { szczególnie E } i kwasu linolowego;
bardzo niska zawartość węglowodanów oraz brak zawartości sodu.
orzechy laskowe mają zbawienny wpływ na układ krążenia i układ nerwowy, wspomagają zapobieganie miażdżycy i innym chorobom serca, a także otyłości, redukują zmęczenie i poprawiają samopoczucie.

składniki { na 12 muffin }

składniki suche:

  • 1 szklanki (miarki) mąki orkiszowej jasnej lub pomieszanej pół na pół z pełnoziarnistą
  • 1/2 szklanki (miarki) mąki z orzechów laskowych, odtłuszczonej
  • 1/3 szklanki (miarki) cukru trzcinowego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli

składniki mokre:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki (miarki) oleju z orzechów laskowych lub masła klarowanego { albo mieszanki pół na pół }*
  • 3/4 szklanki (miarki) puree z pomarańczy** >> PRZEPIS
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego***

dodatkowo:

do posypania:


* najbardziej lubię pomieszać olej z orzechów laksowych z masłem klarowanym: masło nadaje maślany smaczek muffinom, a olej podkreśla orzechowy charaker wypieku
** puree z pomarańczy najlepiej zrobić ze skórek, tych po wiciśnietym soku, lub gotując całe pomarańcze. jak zrobić puree z pomarańczy przeczytacie TUTAJ; używając całych pomarańczy – gotujemy pomarańcze przez 2 godziny.
*** jeśli użyjecie puree z całych pomarańczy i będzie dość wodniste, a cała mieszanka składników mokrych – rzadka, mleko roślinne można pominąć.

muffiny orzechowo-pomarańczowe

przygotowanie

składniki suche mieszam razem, na końcu dodając skórki pomarańczowe i orzechy – można dodać w orzechy w całości lub zgrubnie posiekać; można też użyć orzechów w drobnych kawałkach.

oddzielnie mieszam składniki mokre – jajka lubię najpierw roztrzepać, dodaję olej i roztopione masło, ekstrakt waniliowy, puree z pomarańczy i jeśli potrzeba mleko roślinne. lekko ubijam trzepaczką.

łączę składniki mokre i suche, mieszam SZYBKO I NIEDBALE – tylko do połączenia składników: mogą, a nawet powinny, pozostać grudki.
od razu rozkładam ciasto w papilotkach i posypuję po wierzchu cukrem demerara i drobinkami orzechów.
na szczycie każdej muffinki umieszczam 1 cały orzech.

wstawiam do nagrzanego piekarnika. piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni.
lekko studzę – można podawać na ciepło lub po zupełnym ostygnięciu

pyszne i zdrowe, smacznego!


Post powstał w ramach współpracy z TreeNuts, rodzinnej firmy, która oferuje orzechy laskowe z własnych sadów.


3 komentarze

  1. Przepyszny świat muffinek, chętnie spróbuję je w takiej wersji. 🙂

  2. ale pysznosci

  3. Pomarańcza i orzech – bardzo oryginalne połączenie i jestem bardzo ciekawa jak smakuje.

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.