mazurek orzechowy z czekoladą By

mazurek orzechowy z czekoladą

mazurek orzechowy z czekoladą

 

 

 

 

 

…bardzo orzechowy mazurek z czekoladą, klasyczne połączenie smaków, czego chcieć więcej….
aromatyczny, nie za słodki, klasyczny.
kilka prostych czynności – i już jest.
ku radości ciała (smaku) i duszy…

składniki (na blaszkę 20 x 30 cm):

spód

  • 170 g mąki orkiszowej jasnej (typ 700) lub pszennej
  • 120 g orzechów laskowych, mielonych
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

masa i dekoracja

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300g czekolady mlecznej
  • 150 g orzechów laskowych

orzechy używamy zarówno do spodu, do masy oraz do dekoracji – łącznie 270 g orzechów laskowych.

jeśli robimy ręcznie bez miksera – masło powinno być zimne.
u mnie wszystko miksuje Kitchen Aid – masło musi być miękkie

przygotowanie ciasta

sposób ręczny:

w misce mieszam przesianą mąkę ze zmielonymi orzechami lakowymi (orzechy można zmielić w młynku do kawy, malakserze, a nawet w blenderze) i z cukrem. masło siekam w drobną kostkę, dodaję do mąki i rozcieram palcami na drobne kawałeczki, mieszając ze składnikami sypkimi – aż powstanie rodzaj kruszonki o wyglądzie podobnym do piasku. dodaję jajko i zagniatam wszystkie składniki, aż masa będzie jednorodna, ciasto formuję w krążek, owijam w folię, wkładam na 30 – 60 minut do lodówki.

sposób mikserem:

ucieram/miksuję masło z cukrem (w KA mieszadło płaskie, prędkość 6 w skali 1-10), dodaję jajko, miksuję dalej kilkanaście sekund. partiami – to ważne – dodaję przesianą mąkę wymieszaną z orzechami, miksuję aż wszystkie składniki się połączą. ciasto formuję w krążek, owijam w folię, wkładam na 60 minut do lodówki.

po schłodzeniu ciasta:

wałkuję ciasto pomiędzy dwiema warstwami papieru aż placek jest trochę większy od blaszki, ma grubość około 3-4mm (ciasto nie rośnie w czasie pieczenia), przenoszę razem z papierem na blaszkę, nadmiar papieru obcinam. ciasto układam na dnie blaszki i robię wąski, centymetrowy rant wokół brzegów blaszki.
ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach. wstawiam do lodówki na 30 minut.

piekę w temperaturze 160 stopni przez 35 minut (wstawiam do rozgrzanego piekarnika).
po upieczeniu blat powinien być złoty. wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.

 

masa czekoladowa i orzechy

orzechy prażę w piekarniku, wystarczy 8 – 10 minut w temperaturze 200 stopni.
pozostawiam do lekkiego ostudzenia.  biorąc kolejne garstki orzechów w dłonie pocieram je o siebie – brązowa skórka odpada i pozostają jasne, lekko podprażone kulki. uwielbiam tę czynność, ma w sobie jakąś magię…
orzechy dzielę na 3 części. 2 części, czyli 100g odkładam na bok. pozostałą 1/3 siekam drobno, albo ścieram na tarce (faktycznie siekam mikserem z funkcją tarki).

czekoladę roztapiam w rondelku razem ze śmietanką. do masy dodaję uprażone całe orzechy (odkładam kilkanaście do dekoracji), mieszam.
masę wykładam na ostudzony spód mazurka.
na wierzchu rozsypuję posiekane orzechy – nieregularne kawałki różnej wielkości, niektóre całkiem spore, inne drobne jak złoty pył… dorzucam kilka zachowanych całych.
na tym mazurku nigdy nie układam wzorków, jakoś mi do niego nie pasują; niedbale posypuję masę orzechami.

 

cudowny mazurek, polecam!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.