mazurek fistaszkowy By

mazurek fistaszkowy

mazurek fistaszkowy

 

 

 

 

awangardowy, nowoczesny mazurek słodko-słony. nie za słodki, idealny dla lubiących złamane smaki.
na pysznym tradycyjnym kruchym spodzie, z masą fistaszkową i solonymi orzeszkami. całości dopełnia mleczna czekolada. na pewno podbije serca wielbicieli masła orzechowego…

inspiracją mazurka był przepis z mojewypieki.com

składniki (na blaszkę 25 x 35 cm)

ciasto:

  • 200 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej (typ 700) lub pszennej

masa fistaszkowa, orzeszki, czekolada

  • 150 g masła fistaszkowego (najlepiej domowego)
  • pół laski wanilii150 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 200g solonych orzeszków ziemnych
  • 150 g czekolady mlecznej

jeśli robimy ręcznie bez miksera – masło powinno być zimne.
u mnie wszystko miksuje Kitchen Aid – masło musi być miękkie

przygotowanie ciasta

sposób ręczny:

masło siekam w drobną kostkę, łączę szybko wszystkie składniki. ciasto formuję w krążek, owijam w folię, wkładam na 30 minut do lodówki.

sposób mikserem:

ucieram/miksuję masło z cukrem pudrem do białości (w KA mieszadło płaskie, prędkość 6 w skali 1-10), dodaję żółtka i wanilię, miksuję dalej kilkanaście sekund. partiami – to ważne – dodaję przesianą mąkę. ciasto formuję w krążek, owijam w folię, wkładam na 60 minut do lodówki.

po wyjęciu z lodówki:

wałkuję ciasto na grubość 3-4mm (ciasto nie rośnie w czasie pieczenia), wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. dookoła robię wyższy brzeg – resztki ciasta formuję w wałeczek i doklejam po obwodzie blaszki. można ulepić dwa cienkie wałeczki i spleść je ze sobą w „warkoczyk”. ciasta jest dużo, można zrobić z niego dodatkowe dekoracje, wałeczki, paski.

ciasto po wyłożeniu blaszki najlepiej OD RAZU upiec – im ciasto chłodniejsze, tym lepiej.
ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach. można dno obciążyć ziarnami fasoli, albo ceramicznymi kulkami do pieczenia.

piekę w temperaturze 200 stopni przez 20 minut (wstawiam do rozgrzanego piekarnika).
po upieczeniu blat powinien być lekko złoty, nie bladożółty. wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.

masa fistaszkowa

białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. serek mascarpone miksuję razem z masłem orzechowym.  dodaję lekko przestudzoną białą czekoladę i dalej miksuję.

masę wylewam, a raczej rozsmarowuję na wystudzonym spodzie mazurka.
na wierzchu rozsypuję słone orzeszki.
czekoladę mleczną rozpuszczam w kąpieli wodnej. rozprowadzam na orzeszkach i masie, tworząc linie i smugi, nieregularne plamy i mazy.
jak fantazja podpowie….

mazurek dobrze trochę schłodzić przed podaniem.

ciekawy, trochę inny mazurek. warto wypróbować!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.