makaron z dyni . 100% dyni . By

makaron z dyni . 100% dyni .

z widokiem na stół | makaron z dyni . 100% dyni . 0% gluten

 

makaron z dyni…

dynia makaronowa to prawdziwy cud natury!
upieczona w piekarniku przeistacza się w makaron warzywny – bez żadnego wysiłku. 
w zasadzie neutralny w smaku, idealnie przejmuje smak przypraw i sosów, wnosząc do nich powiew świeżości, niemal owocowej… tworząc makaronowe dania o niezwykłej lekkości…
najpyszniej smakuje przepyszny przesmażony na oliwie z czosnkiem, z suszonymi ziołami, z posiekaną dymką…

składniki

  • 1 dynia makaronowa (około 1.5 kg)*
  • 1 pęczek szczypioru od dymki (grubszy szczypior)
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • garść suszonych liści czosnku niedźwiedziego
  • trochę soku z cytryny – do smaku
  • sól, trochę pieprzu czarnego i ziołowego – do smaku
  • odrobina papryki słodkiej
  • zioła prowansalskie

* dynia makaronowa jest owalna, nie przypomina typowej dyni i jest żółta – blado żółta, jasno żółta, lub zdecydowanie żółta.
odmiana ‚pyza’ lub ‚warszawska’ wygląda tak:

z widokiem na stół   |   makaron z dyni . dynia makaronowa

mi się to nigdy nie przydarzyło, ale słyszałam, że sprzedawcom zdarza się naciągać kupujących, czyli mówiąc wprost: oszukiwać, i sprzedawać zupełnie inne gatunki jako dynię makaronową.

przygotowanie

nagrzewam piekarnik do 170 stopni. dynię makaronową umieszczam na ruszcie, w całości i piekę około godziny.

po upieczeniu przekrajam dynię na pół, w poprzek, i pozostawiam do lekkiego przestygnięcia. łyżką usuwam „wnętrzności” – luźną włóknistą masę z pestkami – i wyrzucam. pozostały miąższ wyjmuję kolistymi ruchami, za pomocą zwykłej kuchennej łyżki. doświadczam zupełnej niezwykłości tej dyni: wydobyty miąższ ma postać… nitek makaronu! makaron warzywny bez żadnego wysiłku. 🙂

z widokiem na stół | makaron z dyni . 100% dyni . 0% gluten z widokiem na stół | makaron z dyni . 100% dyni . 0% gluten

wydobywam tyle nitek, ile możliwe. sama końcówka miąższu – to, co jest najbliżej skórki – zazwyczaj nie ma już tak jednoznacznie nitkowatej postaci – tę część odkładam osobno do zblendowania na pure { które wykorzystam później do wypieków albo na zupę, albo zamrożę na zimę } –> SPOSÓB NA PURE Z DYNI.

szczypior z dymki drobno kroję.

rozgrzewam na patelni łyżkę oliwy, dodaję pokrojony szczypior, podsmażam. dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażam szybko, i do daję makaron dyniowy. smażę chwilę, ależ makaron połączy się z dymką i czosnkiem, podsypuję suszonym czosnkiem niedźwiedzim, dodaję odrobinę soku z cytryny. przyprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem czarnym i ziołowym, odrobiną papryki, trochę ziół prowansalskich. smażę jeszcze chwilę… i gotowe! podaję samodzielnie, albo z dowolnym sosem, najchętniej naszym ulubionym rustykalnym sosem pomidorowym – najlepszym

pyszne, palce lizać!

 

3 komentarze

  1. Świetny ten makaron. I przepiękne zdjęcia 🙂

  2. wow jestem w szoku:D w życiu bym nie pomyślała że można zrobić dyniowy makaron xd

  3. Rewelacyjny przepis! Czasem zadziwiają mnie warzywa – można z nich wyczarować naprawdę kulinarne cuda. 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!