lekkie lody malinowo-jogurtowe By

lekkie lody malinowo-jogurtowe

z widokiem na stol   |   lekkie lody sorbetowo jogurtowe, malinowe

LEKKIE LODY!
mrożony jogurt i sorbet malinowy w jednym…

lekkie lody jako ‚dietetyczna’ alternatywa dla śmietanowych i jajecznych… zamiast śmietany jogurt grecki (może być lekki), zamiast cukru – syrop klonowy… poza tym, że są lekkie i niskokaloryczne – te lody są pyszne, jak ich tradycyjne odpowiedniki i orzeźwiają, jak sorbet…
łatwe, proste do zrobienia, bez dużego nakładu pracy. w sam raz na letni, leniwy dzień…

inspirowane przepisem Marty Potoczek z bloga leniwaniedziela.pl

składniki:

  • 300 g malin, mogą być mrożone*
  • 300 g jogurtu greckiego dobrej jakości (może być chudy / lekki)
  • 120 ml syropu klonowego (lub mniej)
* jeśli używamy mrożonych malin, nie rozmrażamy ich całkowicie – tylko tyle aby blender sobie poradził z ich zmiksowaniem. no i pamiętamy, że drugi raz zamrożone owoce zjadamy od razu – nie możemy ich przechować dłużej niż 3 dni.

przygotowanie

maliny razem z połową syropu blenduję (miksuję w blenderze). pure malinowe można oczywiście przetrzeć przez sitko, żeby usunąć pestki – ja tego nie robię, to mają być proste lody – łatwe i bezproblemowe 😉 .

w innym naczyniu mieszam dokładnie jogurt z pozostałym syropem klonowym.

foremki do lodów na patyku – najlepiej pionowe, specjalne foremki (mogą też być zastępczo inne naczynia – zdarzyło mi się robić te lody w małych kieliszkach) – wypełniam do połowy wysokości lub więcej pure malinowym. lubię w każdą foremkę nałożyć inne ilości malinowej masy, wtedy efekt jest ciekawszy, a gotowe lody wyglądają bardziej „domowo”. na wierzch nakładam słodki jogurt. patyczkiem, albo widelcem, mieszam – robię dosłownie kilka ruchów – jeśli chcę uzyskać biało różowe „mazy”. do foremek wsadzam patyczki, foremki wkładam do zamrażalnika na 4-5 godzin.

mając maszynę do lodów proces można przyspieszyć:

gotowe pure malinowe przełożyć do misy maszyny do lodów – postępując wg instrukcji maszyny. zmrozić w maszynie, ale nie całkiem – nadal miękką masę przełożyć do foremek, wypełniając je do połowy wysokości – jak w przepisie bez maszyny. foremki wstawić do zamrażalnika. misę maszyny wytrzeć (bez rozmrażania). słodki jogurt przełożyć do misy maszyny do lodów – postępując wg instrukcji maszyny. zmrozić w maszynie, ale nie całkiem (albo na ile to będzie możliwe) – nadal miękką masę przełożyć do foremek, na wierzch malinowego pure. patyczkiem zrobić „mazy”, jeśli macie ochotę i jeśli to nadal możliwe (jeśli pure malinowe nie zamarzło w międzyczasie) – wystarczy kilka ruchów. do foremek wsadzić patyczki, foremki włożyć do zamrażalnika. 2-3 godziny mrożenia powinny wystarczyć..

lody są lekkie, bardzo owocowe, super orzeźwiające! smacznego!

 

 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.