konfitura malinowa z rozmarynem
najlepsza konfitura… klasyczny malinowy smak, z delikatnym twistem rozmarynu. najprostszy przepis, składniki dostępne przez niemal całe lato. aż szkoda nie zrobić!
do deserów, do gofrów, na kanapki, do ciasta i do herbaty… można użyć jej do wszystkiego – nawet do wielkanocnego mazurka!
składniki
-
1 kg malin
-
300 g cukru trzcinowego
-
gałązka / gałązki świeżego rozmarynu, około 10 cm
przygotowanie
maliny układam warstwami w szerokim rondlu i zasypuję cukrem (zwykle kilogram dzielę na 3 warstwy). pozostawiam na 8 – 12 godzin. maliny cudownie puszczają sok. dodaję gałązki rozmarynu i doprowadzam do zagotowania. gotuję na małym ogniu przez około 15 minut. owoce się rozpadają, a masa staje się jednorodna, pełna drobnych pestek zawieszonych w gęstym syropie o przepięknej barwie. pozostawiam do wystygnięcia.
po całkowitym wystygnięciu gotuję ponownie – po 10 minutach zaczynam sprawdzać, czy gęstość jest odpowiednia:
jak sprawdzam, czy konfitura jest gotowa (test talerzykowy ~ łyżeczkowy):
w czasie smażenia konfitury do zamrażalnika wkładam talerzyk i kilka (3 – 5 ) łyżeczek. wyjmuję jedną łyżeczkę, nabieram nią troszkę konfitury, wkładam z powrotem do zamrażalnika. po chwili wyjmuję, sprawdzam gęstość konfitury w temperaturze pokojowej. przechylam łyżeczkę, jeśli konfitura spływa bardzo powoli i ma ładną konsystencję – jest gotowa. jeśli jest za rzadka – gotuję jeszcze kilka minut i powtarzam test.
gotową konfiturę przekładam do wysterylizowanych słoików, słoiki zakręcam, odstawiam do ostygnięcia.
voila!
PS. 1 zajrzyjcie do innych przepisów na przetwory domowe – zebrane w poście TUTAJ, oraz do przepisów na przetwory cytrusowe.
PS. 2 podobają Wam się etykietki? możecie mieć takie same! na blogu – specjalnie dla Was – ETYKIETKI NA PRZETWORY do ściągnięcia i wydrukowania. zajrzyjcie!
Malin w takiej odsłonie jeszcze nie smakowałam, chętnie wypróbuję ten dodatek rozmarynu. 🙂