karmelizowane grejpfruty By

karmelizowane grejpfruty

z widokiem na stół | karmelizowane grejpfruty

 

 

 

karmelizowane grejpfruty

po co karmelizować grejpfruty? zadawałam to pytanie wiele razy aż… zrobiłam!
wydobyty niezwykły aromat, głębsza goryczka i głębsza słodycz – podkręcona odrobiną cukru i miodem… trochę cynamonu, trochę pistacji…
cytrusy na ciepło! zimą nie do przecenienia. a cynamon rozgrzewa dodatkowo…

cudowne do zjadania łyżeczką, na śniadanie, na zakończenie posiłku, albo jako deser sam w sobie.
równie wspaniałe jako element innych dań – sałatek, grzanek, owsianek, czego sobie życzycie…

uwaga : uzależniające!


składniki:

  • 2 różowe grapefruity, najlepiej z ekologicznej uprawy*
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego

dodatki:

  • 4 szczypty cynamonu
  • miód z  kwiatów pomarańczowy**
  • pistacje łuskane

* cytrusy już od wielu lat zamawiam w dostawach prosto z sycylijskich sadów. przyjeżdżają do domu, świeże, zrywane kilka dni wcześniej w konkretnych gajach. dojrzewające w słońcu, bez oprysków, bez zabezpieczeń, bez chemii… cudownie aromatyczne, i nawet jeśli niedoskonałe w kształcie czy rozmiarze – absolutnie pyszne…
{ zamówienia realizuje firma InCampagna }

** miód z kwiatów pomarańczy ma niesamowity aromat. bardzo warto przywieźć sobie słoiczek z wojaży w południowych stronach, albo… zamówić wraz z cytrusami. 

przygotowanie

dodatki:

świeże pistacje lubię podprażyć – wystarczy 10 minut w rozgrzanym piekarniku, uważając, aby się nie przypaliły.
podprażone siekam na grube kawałki i przesypuję delikarni solą.

miód – jeśli nie jest płynny – potrzebną ilość podgrzewam lekko i powoli, tylko do roztopienia.

grajpfruty myję i przekrajam na połówki, w poprzek cząstek.

karmelizowane grejpfruty w piekarniku:

nożem do filetowania lub bardzo ostrym nożykiem do owoców odcinam wnętrze owocu od albedo – białej części skórki, która jest bardzo gorzka. poszczególne segmenty miąższu oddcinam od białych błonek. pozostawiam poodcinane kawałki miąższu na miejscu.

połówki grapefruita posypuję cukrem trzcinowym – każdą połówkę 1 łyżeczką, czasam dodatkowo odrobiną cynamonu.
blachę wykładam papierem do pieczenia i układam połówki grejpfruta – rozcięciem do góry.

rozgrzewam piekarnik z funkcją grill – u mnie to jest specjalna grzałka na górze piekarnika. jeśli nie macie tej funkcji – ustawcie pieczenie z góry, 220 stopni.
do gorącego piekarnika wstawiam blachę z grejpfrutami, na jak najwyższym poziom, i piekę 10 minut { funkcja grill, lob górna grzałka 200 stopni }.
owoce będą pięknie pachnieć, a potem będzie wyczuwalny zapach karmelu. na przekrojonej stronie pojawią się pojedyczne ciemne miejsca i najprawdopodobniej zbrązowieją fragmenty skórki przy przekrojonej krawędzi.
kiedy zobaczycie karmelowe fragmenty – grejfruty są gotowe.

karmelizowane grejpfruty z patelni :

przy tym sposobie nie odcinam miąższu od skórek – byłoby za dużo soku, który cały wyciekłby na patelnię.

połówki grejpfruita posypuję cukrem trzcinowym – każdą połówkę 1 łyżeczką.

rozgrzewam na patelni odrobinę oliwy lub oleju kokosowego.
na gorącą patelnię wkładam połowki grejpfrutów, tak, aby rozciętą stroną dotykały patelni.

redukuję moc kuchenki do średniej i podsmażam…
z grejpfrutowych połówek wyleci sporo soku z cukrem. przesuwam połówki owoców po patelni zgarniając jak najwięcej tych pyszności do wnętrza owoców.

przekrojona strona owoców się zrumieni, a potem najprawdopodobnie zbrązowieje w miejscahc gdzie przylega do patelni. jeśli wycieknie dużo soku – może zbrązowieć cała powierzchnia.
kiedy owoce są ciepłe aż do czubka, a przekrojona strona przytumieniona – grejpfruty są gotowe.

***
niezależnie od metody grillowania – zdejmuję gotowe połówki z blachy / patelni i układam na paterze czy półmisku. albo na indywidualnych talerzykach.
czasem posypuję cynamonem, zazwyczaj podprażonymi pistacjami.
miód lubię podać osobno – nie wszyscy potrzebują dodatkowej słodyczy…
jeśli jednak macie miód z kwiatów pomarąńczy – naprawdę cudownie pasuje – trudno odmówić sobie tej przyjemności…

ciepłego, cudownie kojącego dnia dnia!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.