jesienne ciasto dyniowe By

jesienne ciasto dyniowe

z widokiem na stół | jesienne ciasto dyniowe

 

 

 

 

lekko korzenne ciasto dyniowe z rodzynkami i orzechami…
całkiem jesienne, z charakterem i aromatem, wilgotne, pachnące, słodkie….
bardzo domowe, do delektowania się przy kominku, albo do zabrania w drogę – kawałek domowego ciepła dla osłodzenia pracowitego dnia…

inspirowane przepisem z mojewypieki.com

składniki (w temperaturze pokojowej):

  • 2 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej, najlepiej domowej* (bez mąki i cukru)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 450 g puree z dyni**
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego (lub masła klarowanego)
  • 4 jajka, roztrzepane
  • 1 szklanka rodzynek
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów

polewa-krem na wierzch – składniki na całe ciasto:

  • 225 g serka kremowego puszystego
    (używam Łaciaty, ma najmniej składników i nie ma dodatków skrobiowych)
  • 4 łyżki miękkiego masła (to ważne – masło powinno być miękkie)
  • 3/4 szklanki cukru pudru, najlepiej trzcinowego, przesianego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

* słowo o domowej przyprawie korzennej:
używam tego terminu, bo od lat nie kupuję ‚sklepowych’ przypraw korzennych  / piernikowych. chodzi o przyprawę bez wypełniaczy: mąki, cukru. taką przyprawę można kupić, albo zrobić samemu w domu >> PRZEPIS. jeśli używacie ‚zwykłej’ sklepowej przyprawy z wypełniaczami – trzeba dać jej więcej, bo przyprawy stanowią zazwyczaj niewielki procent w składzie – trzeba czytać dokładnie skład.

** puree z dyni robi się łatwo:
dynię kroję na kawałki, piekę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut do godziny – zależy do dyni – aż jest miękka. skórę obieram, miąższ blenduję.  pure z dyni można zamrażać, po rozmrożeniu jest tak samo dobre.
więcej o puree z dyni przeczytacie w przepisie.

przygotowanie:

mieszam mąkę, cukier, przyprawę, sodę i proszek.
dodaję dynię, olej, jajka i miksuję tylko do połączenia składników.
dodaję migdały i rodzynki, mieszam.

piekę w formie 32 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni, 25minut (do „suchego patyczka”). 

ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, ale zdecydowanie warto posmarować polewą-kremem (składniki polewy miksujemy po prostu na gładką masę, gotową masą smarujemy ciasto).

zazwyczaj robię polewę-krem z połowy porcji i smaruję połowę ciasta. kroję obydwie połowy w kwadraty i mieszam, tworząc szachownicę rudych i kremowych pól. kawałki bez polewy są idealne do zabrania w drogę – do szkoły, do pracy, w podróż…

smacznego…. pogodnego, jesiennego dnia!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.