gryczano – orkiszowa galette z wiśniami By

gryczano – orkiszowa galette z wiśniami

z widokiem na stół  |  gryczano - orkiszowa galette z wiśniami

 

 

gryczano – orkiszowa galette z wiśniami…

uwielbiam galette, rustykalną tartę…
jej swobodną, lekko niedbałą formę, zawinięte brzegi i cudowną zawartość…
nie wymaga blach o wymyślnych kształtach, pozostawia tyle pola wyobraźni…
gryczana mąka nadaje wspaniały orzechowy posmak ciastu, które samo w sobie jest przepyszne i przepięknie pasuje do wiśni – lekko kwaskowatych, z wytrawnością w tle…

składniki

(na swobodną okrągłą tartę o średnicy około 28 cm)

ciasto:

  • 100 g jasnej mąki orkiszowej (typ 700)
  • 100 g mąki gryczanej
  • 120 g zimnego masła, pociętego w małe kawałki
  • 2.5 łyżki lodowatej wody
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli

wypełnienie

  • 500g wiśni świeżych (najlepiej) lub mrożonych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • cukier puder do posypania (najlepiej trzcinowy)

przygotowanie ciasta

sposób mikserem:

mąkę (obydwa rodzaje), sól i cukier miksuję, dodaję masło pokrojone na kawałki i miksuję aż przypomina mokry piasek (w mikserze stacjonarnym KA używam mieszadło płaskie, prędkość od 2 na początku – żeby nie wzbić tumanu mąki, do 6 finalnie – w skali 1-10). dalej miksując dolewam powoli wodę – ma być lodowata! – aż ciasto zacznie się łączyć i zlepiać się w całość. ciasto formuję w krążek, owijam w folię, wkładam na 60 minut do lodówki.

sposób ręczny:

masło siekam w drobną kostkę, łączę szybko wszystkie składniki. ciasto formuję w krążek, owijam w folię, wkładam na 30 minut do lodówki.

kiedy ciasto się chłodzi…

dryluję wiśnie. jeśli powstaje dużo soku – sok odlewam. wiśnie mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną.

gryczano  -orkiszowa galette z wiśniami – czyli po wyjęciu ciasta z lodówki:

wałkuję ciasto na papierze do pieczenia na grubość 2-3 mm (ciasto nie rośnie w czasie pieczenia), w kształt przypominający koło. przenoszę wraz z papierem na blachę.

przygotowane wiśnie wykładam na środek placka i rozkładam w miarę równą warstwą (bez przesady oczywiście!), pozostawiając wolny brzeg szerokości 3-4 cm. wolny brzeg ciasta zaginam w kierunku środka – trzeba to zrobić delikatnie, aby ciasto nie popękało na zgięciu. pomaga też odpowiednia temperatura – ciasto nie powinno być ani zbyt zimne, ani zbyt ciepłe (za zimne ciasto będzie pękać i nie da się ładnie zawinąć; za ciepłe będzie się lepić i nie będzie po upieczeniu tak pysznie kruche). jeśli Wasze ciasto jest zbyt ciepłe – można jeszcze wstawić całą blaszkę do lodówki przed pieczeniem).
wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę około 40 minut. po upieczeniu pozostawiam do ostygnięcia (chociaż trochę!). ciasto będzie zdecydowanie bardziej kruche, jeśli wystygnie całkowicie. posypuję cukrem pudrem… i kroję na kliny.
można też podać jeszcze lekko ciepłe, z gałką lodów waniliowych, najchętniej z tego przepisu… ciepłe ciasto nie będzie kruche, ale rewelacyjnie pyszne…

przepyszna galette jest gotowa. zajadajcie!

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

1 komentarz

  1. Kusząca, a do tego w zdrowszej wersji. Bardzo mi się podoba ten przepis :-).

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.